Lukijalta: Kannattaako miljardeilla ostaa uskottavuutta?

Timo Räsänen

Hävittäjähankintaa on valmisteltu jo viisi vuotta. Sitä on tehty kaikessa hiljaisuudessa ”asiantuntijapiireissä”. Hankintapäätös on suunniteltu tehtäväksi jo ensi vuonna, 2021.

Päättäjiin on pyritty vaikuttamaan kyseenalaisin eduntavoittelun keinoin. Lobbaajien joukossa ovat olleet viisi kenraalitason sotilasta ja kaksi aiempaa ministeriä. Tarvittiin presidentti Sauli Niinistö puolustusvoimien ylipäällikkönä viheltämään peli poikki.

On tullut myös ilmi, että poliittisilta päättäjiltä on pantattu tietoa niin aiemmissa kuin tässäkin miljardien eurojen hankkeessa. Salamyhkäisyyden verhoa pyrittiin raottamaan 28.5.2020 Ylen keskusteluohjelmassa A-Talk.

Hävittäjämiljardeilla voidaan kehittää puolustusvalmiutta kokonaisuutena.

Toimittajan tentattavana oli joukko kansakunnan viihdyttäjiä: Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.). Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) oli fyysisesti läsnä.

Toimittajan suoriin kysymyksiin saatiin kaartelevia vastauksia. Puhuttiin hankinnan hinnasta, hankinnan lykkäämisen vaikutuksista, hävittäjien lukumäärästä, niiden suorituskyvystä ja myös miljardien käyttö- ja päivityskuluista.

Osin tentattavat korjailivat ja täydensivät toistensa lausumia. Kaikki olivat kuitenkin valmiita uhraamaan miljardeja suomalaisten verorahoja sotakoneisiin. Kukaan ei kyseenalaistanut hankinnan järkevyyttä varsinkaan taloustilanteessa, johon Suomi on nyt ajautunut.

Juha Honkosen uutisanalyysi 20 miljardia euroa taivaalle – hävittäjien todelliset kulut on jätetty piiloon

Herää kysymys, miksi Yle ei ollut kutsunut tähän joukkoon yhtä ainoaa asiantuntijaa, joka olisi esittänyt ja perustellut vastakkaisen näkemyksen lentokaluston hankinnasta, sen järkevyydestä tai tarpeellisuudesta.

Näin nekin yli puolet suomalaisista, jotka kyseenalaistavat hävittäjähankinnan, olisivat saaneet vahvistusta mielipiteelleen.

Suomen maanpuolustuksen uskottavuus ja tehokkuus on kiinni monesta osatekijästä. Monitoimihävittäjiin suunnitelluilla miljardeilla voidaan pitkällä aikajaksolla kehittää puolustusvalmiutta kokonaisuutena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 4. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 5. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 6. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 7. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 8. MV-oikeudenkäynnissä syytetyn Johan Bäckmanin tuomio lieveni selvästi – Janitskinin tuomioon hovi ei ottanut kantaa
 9. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 10. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 11. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 12. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 13. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 14. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 15. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.