Markus Pirttijoen Esalainen: Tervetuloa matkailemaan, kansliapäällikkö Varhila!

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Jos toimittaja Mika Lehto olisi noudattanut valtiovallan koronasuosituksia, meillä olisi todennäköisesti tämän päivän lehdessä yksi kuolinilmoitus enemmän.

Lehto oli tullut Uudeltamaalta Päijät-Hämeeseen mökilleen toukokuun alussa. Vielä tuolloin vapaa-ajan matkustamista maakunnasta toiseen ei suositeltu. Lehto ei kuitenkaan suosituksia noudattanut, ajeli mökilleen Sysmään ja heräsi aamulla järveltä kuuluneisiin avunhuutoihin. Hän pelasti veden varaan joutuneen kalastajan varmalta kuolemalta. Hypotermia oli jo päällä.

Kansalaistottelemattomuus ja maalaisjärki saivat ansaitsemansa palkinnon.

Korona-aikana suomalaista yhteiskuntaa on ohjattu kahdenlaisilla työkaluilla: kielloilla ja suosituksilla. Kun taudin leviämistä Suomen sisällä haluttiin hillitä, Uudenmaan rajan ylittäminen kiellettiin. Kun ihmisten kerääntyminen laumoiksi ja lähikontaktiin haluttiin estää, tietyn henkilömäärän ylittävät kokoontumiset kiellettiin. Ravintoloita kiellettiin olemasta auki.

Suositus ei ole sama kuin kielto, mutta monet meistä suhtautuvat niihin samalla tavalla. Jos matkustamista suositellaan välttämään, emme matkusta. Kaikki eivät tee kuten Mika Lehto.

Tämä ilmiö pomppasi raketin lailla taivaalle viime torstaina, kun sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköltä Kirsi Varhilalta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, suositteleeko hän edelleen matkailun välttämistä myös kotimaassa. Varhila vastasi napakasti hallituksen tällä hetkellä suosittelevan, että kotimaan matkailua ei harrastettaisi. Varmuuden vuoksi hän vielä toisti saman suosituksen.

Vaikka Varhila puhui torstaina "vain" vahvasta suosituksesta, me tulkitsemme sen kieltona. Suomalainen nimittäin pelkää paitsi herraa myös tuijotusta. Jos joku toimii suositusten vastaisesti, häntä aletaan tuijottaa – tai niin me ainakin luulemme. En tiedä, mistä se johtuu, mutta japanilaisilla ja suomalaisilla on samanlainen häpeägeeni DNA:ssaan.

Onneksi hallitus älysi perjantai-iltana kumota aiemman suosituksen ja matkustamista ei pidetä enää häpeällisenä. Meillä on nyt tuhannen euron paikka kehittää suomalaista matkailualaa uuteen uskoon kotimaisin voimin ja asiakkain. Siihen ei kieltoja tarvita.

Suomalaisilla on kerrankin tilaisuus tutustua Thaimaan ja Kroatian rantojen sijaan naapuripitäjän tai maakunnan tarjontaan. On nimittäin niin, että helsinkiläinen osaa todennäköisesti luetella useampia ravintoloita nimeltä Phuketista kuin Orimattilasta.

Nytpä toivotankin kaikki suomalaiset tervetulleeksi matkailemaan kotimaassaan.

Haluaisin erityisesti kutsua Teidät, Kirsi Varhila, matkailemaan Päijät-Hämeeseen, jos se suinkin kiireisen kansliapäällikön kalenteriin mahtuu. Voisin näyttää Teille Lahden ja Padasjoen satamat, Vääksyn ja Kimolan kanavat, Vesijärven ja Päijänteen upeat ulapat sekä Pulkkilanharjun henkeäsalpaavat maisemat. Voisimme käydä ottamassa selfiet taianomaisella Kiikunlähteellä, jossa turkoosi vesi ei jäädy talvellakaan.

Tämä kaikki ja paljon muuta on vain tunnin matkan päässä Helsingistä. Lähden mielelläni oppaaksi. Siispä tervetuloa kylään!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu