Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Kimmo Kangas

Harva asia on tänä koronaviruskeväänä ilahduttanut. Jokainen kerta ruokakaupassa kuitenkin piristää mieltä. Suljetut peliautomaatit möllöttävät synkkinä ja turhanpäiväisinä sisäänkäynnin vieressä. Toivottavasti nykytilanne jatkuisi loputtomiin.

Keskustelu esimerkiksi kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla sijaitsevista peliautomaateista ei ole uusi. Viime vuonna Veikkaus kertoi aikeistaan vähentää hajasijoitettujen peliautomaattien määrää selvästi.

Hyvää hyvyyttään yhtiö ei silloinkaan toimiin ryhtynyt, vaan pontimena oli rahapeliyhtiön mainoskampanja, jota moitittiin laajalti muun muassa mauttomaksi.

Koronaviruskriisi antaisi nyt luontevan mahdollisuuden edetä saman tien ainoaan oikeaan ratkaisuun. Pelikoneet tulisi siirtää kokonaan Veikkauksen valvottuihin pelisaleihin. Asiaa on vaatinut tällä viikolla myös esimerkiksi hallituspuolue keskustan kansanedustaja Joonas Könttä.

Veikkauksen merkitys suomalaiselle järjestöelämälle, miksei myös pienille kaupoille ja kioskeille, on hyvin tiedossa, enkä tässä ole vaatimassa Veikkauksen monopoliaseman purkamista.

Toki esimerkiksi Ruotsin mallin mukaista monopolin korvaamista lisenssoinnilla voisi suoralta kädeltä tyrmäämisen sijaan ainakin harkita.

Veikkauksen hajasijoitetut pelikoneet ovat kuitenkin räikein esimerkki siitä, miten valtion monopoliyhtiö pyrkii haittojen vähentämisen suojissa samalla repimään mahdollisimman suuria tuottoja. Turhan usein Veikkauksen yhteiskunnallisen merkityksen mahdollistajina ovat ne, joilla siihen ei välttämättä olisi varaa.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski on todennut (HS 31.10.2019), että yhtiöllä on ollut kolme tehtävää: peliongelmien vähentäminen, tuotosta huolehtiminen ja markkinaosuuden puolustaminen.

Tyhmempi voisi kysyä, miten hyvin tehtävät sopivat yhteen, ja mikä tehtävistä mahtaa jäädä lopulta jalkoihin.

Sarekoski kertoo samassa jutussa vastauksen, jonka toki jokaisen luulisi oivaltavan: "Paine tuloutustason ylläpitämiseen on ollut kova. Sen hinta on ollut se, että emme ole kyenneet riittävästi vähentämään peliongelmia.”

Niinpä.

Mitä useampi on järjestelmästä riippuvainen, sitä vaikeampaa on järjestelmän muuttaminen, vaikka järjestelmä olisikin silminnähden viallinen ja epäterve.

Järjestelmän muuttamista ei helpota se, että merkittävä osa poliitikoista hyötyy välillisesti Veikkauksesta. Yhteiskunnallisesti aktiivisina henkilöinä poliitikot ovat usein aktiivisia järjestötoimijoita, ja järjestöistä taas monet hyötyvät nykymallin tuottamista veikkausvoittovaroista.

Hajasijoitettujen pelikoneiden poistaminen kaupoista, kioskeista ja ravintoloista ei varmasti poistaisi kaikkia ongelmia, ja samalla kenties syntyisi uusia pulmia. Ne olisivat kuitenkin varmasti ratkaistavissa. Nykytilan ongelmallisuudelta ei pidä enää sulkea silmiä.

Valtion viinanmyyntimonopoli Alkon toiminta on osaltaan Veikkauksen kaltaista hurskastelua, jossa vasemmalla kädellä jaetaan kansanterveysvalistusta ja oikealla mahdollisimman paljon viinaa. Silti Alkon myynti on sentään keskitetty omiin myymälöihinsä.

Sama pitäisi nyt tehdä Veikkauksen pelikoneiden kanssa. Vaikka sitten tuottojen pienenemisen kustannuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu