Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hoitajille jäi käteen vain luu

Yli neljä kuukautta tuskallisesti sujuneissa kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa saavutettiin kuin varkain keskiviikkoiltana neuvottelutulos, jonka osapuolten luottamuselimet hyväksyivät torstaina.

Ratkaisu koskee 400 000:ta kunta-alan työntekijää, mikä tarkoittaa, että viimeisiään vetävä liittokierros on nyt tuottanut uuden sopimuksen valtaosalle suomalaisista palkansaajista. Ja mikä parasta, se on tapahtunut ilman, että etukäteen pelätyt työtaistelut olisivat missään vaiheessa lamauttaneet vakavasti yhteiskuntamme toimintoja.

Myös kunta-alalla nyt vahvistettu ratkaisu poistaa palkansaajien silmissä kirosanaksi muovautuneet kiky-tunnit ja takaa yleisen linjan mukaiset palkankorotukset kaikille työntekijöille opettajista hoitajiin. Näin saadaan Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan kaivattua vakautta ja ennustettavuutta kuntatalouteen, jota koronakriisi on koetellut ankaralla kädellä.

Realismi voitti vasta kesän kynnyksellä.

Itse asiassa samaa olisi saatu jo kuukausi sitten, jos asia olisi ollut kuntatyöntekijöiden enemmistöstä kiinni. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala tarjosi järjestöille jo vappuaattona sopimusta, joka ei paljon poikennut nyt hyväksytystä ratkaisusta. Muille se olisi kelvannutkin, mutta ei hoitajia edustaville Tehylle ja Superille, mikä venytti neuvotteluja kuukaudella ja kiristi harvinaisesti työntekijäjärjestöjen keskinäisiäkin välejä.

Vaikeuksia osattiin ennakoida jo paljon ennen neuvottelujen alkua, kun Tehy ja Super ilmoittivat lähtevänsä tavoittelemaan niissä omaa palkkaohjelmaa, jonka olisi pitänyt tuoda alipalkatuille hoitajille selvästi yleisen linjan ylittävät palkankorotukset seuraavan kymmenen vuoden ajanjaksolla.

Ajatus osattiin heti kättelyssä leimata kuun tavoittelemiseksi taivaalta. Kuntien taloustilanne tiedettiin jo silloin huonoksi eikä valtiovaltakaan esitykselle syttynyt. Varoituksista huolimatta hoitajat pitivät vaatimuksestaan hämmästyttävän pitkään kiinni. Realismi voitti vasta kesän kynnyksellä, kun kovapäisimmillekin edunvalvojille valkeni, että julkisen sektorin palkanmaksuvara todennäköisesti vain heikkenee syksyn tullen. Eikä lakkoasettakaan voida korona-aikana käyttää.

Lohdutuksekseen sote-alan järjestöt saavat jo alkavalla kaudella oman erillissopimuksen. Sen ansiosta Tehy ja Super saattoivat taipua ratkaisun kannalle kasvonsa edes jossain määrin säilyttäneinä. Lisäksi valtiolta toivotaan tuhannen euron kertakorvausta koronasodan eturintamassa taistelleille työntekijöille. He ovat tunnustuksensa ansainneet, mutta nähtäväksi jää, löytyykö siihen rahaa hallituksenkaan pussista.