Pääkirjoitus: Eurooppa on koronaelvytyksen tarpeessa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli elpymispakettia keskiviikkona Brysselissä. Kenzo Tribouillard / Lehtikuva

EU:n komissio julkisti keskiviikkona esityksensä mittavaksi rahoituspaketiksi hyvänä tarkoituksenaan auttaa Eurooppa takaisin jaloilleen koronapandemian jäljiltä. Esitys noudattelee pitkälti Saksan ja Ranskan pari viikkoa sitten tekemää avausta isosta elpymisrahastosta, josta riittäisi jaettavaa kaikille jäsenmaille. Toki eniten niille, jotka pandemia on kohdellut raskaimmin.

Komissio pani Saksaa ja Ranskaa paremmaksi siinä, että se päätyi esittämään peräti 750 miljardin euron elvytyspakettia. Tuella pyrittäisiin torjumaan konkursseja ja työttömyyttä muun muassa vauhdittamalla investointeja ja uudistamalla taloutta kestävämpään suuntaan.

Perussuomalaiset tyrmää EU:n elvytysrahaston: "Euron kärsimysnäytelmä" – Katso kaikkien ryhmänjohtajien vastaukset

Ikävämpi yllätys tiukkaa taloudenpitoa vaaliville jäsenmaille oli, että komissio jakaisi jopa kaksi kolmannesta paketistaan avustuksina ja vain kolmanneksen lainoina. Linjaus oli pettymys myös Suomen hallitukselle, joka on pitänyt tukitoimien lainapainotteisuutta tärkeänä perätessään jäsenmaiden omaa vastuuta talouspolitiikastaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) arvioi suoralta kädeltä, ettei paketti tule menemään EU:ssa läpi tällaisenaan. Vähintään on siirrettävä painopistettä avustuksista lainoihin, joilla kannustetaan rakenteellisiin uudistuksiin ja kilpailukyvyn parantamiseen koko unionin mittakaavassa.

Hallitus aikoo määritellä kantansa komission ehdotukseen lähipäivinä. Ensikommenttien perusteella se ei suju helposti, sillä hallituspuolueiden näkemyksissä on eroja. Varsinkin keskusta joutuu pitämään silmällä myös oppositiota. Ja siellä eritoten perussuomalaisia, joille EU-maiden yhteisvastuuta korostavan elvytyspaketin raivokas vastustaminen tarjoaa oivan mahdollisuuden kääntää laskussa oleva kannatus takaisin nousuun.

Suomi ei elvy ennen kuin Eurooppa elpyy.

Vähiten perussuomalaisia joutuvat säikkymään vihreät, jotka ottivatkin myönteisimmin komission esityksen vastaan. Vihreitä luonnollisesti ilahduttaa sen sisään leivottu ajatus uudistaa Euroopan taloutta vihreämpään suuntaan. Mutta isommassa kuvassa olennaisinta on estää talousalueen hajoaminen. Se olisi suureksi haitaksi myös Suomelle.

Elinkeinoelämän puolella tiedetään hyvin, ettei Suomen elpyminen pandemiasta riipu yksin meistä. Vientimme ei lähde vetämään, ennen kuin koko Eurooppa elpyy, ja siihen vaaditaan vahvoja yhteisiä päätöksiä. Jos jopa tarkan euron Saksa on kypsynyt niiden kannalle, ei tehtävän pitäisi olla Suomellekaan mahdoton, kunhan tuki säädetään palvelemaan koko Euroopan yhteistä hyvää eikä vain tilkkimään tiettyjen jäsenmaiden vuotavia budjetteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 4. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 5. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 6. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 7. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 8. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 9. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 10. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 11. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 12. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 13. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 14. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 15. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.