Anne Honkasen Esalainen: Voisiko se olla totta? Abba julkaisee vihdoin uutta musiikkia

Anne Honkanen

Abban musiikin ystäviä ovat tänä vuonna ilahduttaneet medioissa esiintyneet tiedot siitä, että yhtye olisi vihdoin julkaisemassa uutta materiaalia – ensi kertaa lähes 40 vuoteen.

Sekä Benny Andersson että Björn Ulvaeus ovat kertoneet haastatteluissa suunnitelmista, joiden mukaan Abba olisi julkaisemassa vähintään uusia lauluja tai jopa kokonaisen albumin myöhemmin tänä vuonna, kenties syyskuussa. Viime viikolla Ulvaeus kertoi, että lauluja olisi kaksi: I Still Have Faith in You ja Don’t Shut Me Down.

Jos tiedot osoittautuvat oikeiksi, niin Sinfonia Lahden ja Rajattomankin saattaa olla syytä päivittää Abba-konserttiaan.

Abba kertoi ensimmäisen kerran suunnitelmistaan uuden materiaalin julkaisemiseksi jo vuonna 2018, mutta uusia lauluja ei ole kuulunut. Tuolloin yhtyeen Instagramissakin julkaistiin valokuvia, joissa yhtye äänitti uutta musiikkia studiossa.

Andersson sanoo laulujen julkaisua viivästyttäneen tekniset ongelmat. Niiden on sanottu liittyvän musiikista kuvattuun videoon, jonka tekemisessä on kerrottu hyödynnetyn hologrammitekniikkaa: videolla ei esiinny oikeasti Abba, vaan hologrammit heistä.

Samaa hologrammitekniikkaa on hyödynnetty Abba-museossa Tukholmassa, jossa kävijät pääsevät lavalle esiintymään yhtyeen hologrammien kanssa.

Jossain vaiheessa liikkui myös tietoja siitä, kuinka Abban "avattaret" lähtisivät kiertueelle. Oikeiden live-esiintymisten mahdollisuuden Ulvaeus ja Andersson ovat torjuneet medioissa hyvin tiukasti.

Benny Andersson on kertonut haastatteluissa siitä, miten tärkeää on ollut, että uudet laulut ovat viimeistä nuottia myöten täydellisiä.

Täydellisyyteen pyrkiminen on ymmärrettävää, sillä tuskin kumpikaan yhtyeen pääasiallisista laulunkirjoittajista, Ulvaeus ja Andersson, haluaa julkaista hienon Abba-kataloginsa täydennykseksi jotain, johon he eivät ole tyytyväisiä. Sekä Ulvaeus että Andersson ovat jo yli 70-vuotiaita, joten varmasti uusissa lauluissa on kyse myös mahdollisuudesta jättää maailmalle vielä kerran perinnöksi hienoa musiikkia.

Nyt kun Abba on aktivoitunut, niin saammeko kenties myös jatkoa suosituille Mamma Mia -elokuville, jotka ovat tuoneet yhtyeen musiikille uusia kuulijoita?

Uusinta Mamma Mia -elokuvaa, Mamma Mia: Here We Go Again -leffaa, keräännyttiin katsomaan sankoin joukon elokuvateattereihin Suomessakin toissakesänä. Abban musiikkiin perustuva musikaalielokuva oli myös Suomessa vuonna 2018 katsotuin elokuva.

Uusien tietojen varassa epäilen, että uutta Mamma Mia -elokuvaa saadaan odottaa nyt pidempään kuin uutta Abba-musiikkia. Ensimmäisen ja toisen Mamma Mia -elokuvankin välissä oli kymmenen vuotta, joten kovaa kiirettä jo menestykseksi nousseen ensimmäisenkään osan hyödyntämisellä ei vastaavilla tuottajilla, Ulvaeukselle ja Anderssonilla, ollut.

Kymmenen vuoden päästä Abba-miehetkin tosin ovat jo yli 80-vuotiaita, joten jos kolmas osa joskus aiotaan tehdä, niin senkin suunnittelun soisi alkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu