Pääkirjoitus: Koronakriisi näkyy jo kuntien talousluvuissa

Kuntaministeri Sirpa Paatero lupaa valtion korvaavan kunnille täysimääräisesti uusista velvoitteista aiheutuvat kulut. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kuntaliiton tuoreimpien arvioiden mukaan koronakriisi heikentää kuntiemme taloutta ainakin 1,9 miljardin euron verran. Viime päivien uutiset kertovat tylyä kieltään siitä, miten valtavan takaiskun seuraukset alkavat hiljalleen näkyä ja tuntua yksittäisissä kunnissa.

Päijät-Hämeessä on jo jonkin aikaa ollut tiedossa, että korona iskee maakunnan veturin Lahden talouteen melkein 50 miljoonan euron loven. Eivätkä vähällä pääse pienemmätkään kunnat.

Hollolassa kunnanhallitus passitti maanantaina valtuustonsa käsiteltäväksi lisätalousarvion, joka heikentää tämän vuoden tulosarviota useilla miljoonilla eurolla. Tappiota Hollola oli varautunut tekemään jo lähtökohtaisesti, mutta koronakriisi on pakottanut nelinkertaistamaan alkuperäisen arvion 4,5 miljoonaan miinusmerkkiseen euroon.

Koronavirus haukkaa Päijät-Hämeen kunnilta miljoonia, paine veronkorotuksiin ja säästölistoihin kasvaa

Samassa suuruusluokassa Hollolan kanssa painiskelee Orimattila. Sielläkin alkuperäinen, vajaan miljoonan euron alijäämäarvio on pompsahtanut niin ikään 4,5 miljoonaan.

Hollolan ja Orimattilan esimerkit kuvaavat hyvin ahdinkoa, jossa kunnat tällä hetkellä rimpuilevat kautta maan. Koska taakse jäi yksi kaikkien aikojen surkeimmista talousvuosista kuntien historiassa, odotukset tälle vuodelle eivät alun alkaenkaan olleet suuret. Mutta kun korona hyökkäsi siitä seuranneine rajoituksineen myös kuntatalouteen, näkymät muuttuivat epävakaista synkiksi.

Alijäämäennusteet näyttävät nyt niin lohduttomia lukemia, että kunnissa on pitänyt alkaa jo keskustella tarpeesta ryhtyä tekemään pikaisia korjausliikkeitä. On ruvettu pohtimaan, olisiko takavuosien talouskuurien jäljiltä jäänyt vielä jotain sellaisia toimintoja ja palveluja, joista voitaisiin vielä repiä uusia säästöjä. Samalla yritetään taas miettiä, mistä vielä voitaisiin saada lisää tuloja vuotavan kassan paikkaamiseksi.

Uudet velvoitteet herättävät huolta.

Suunnittelua vaikeuttaa, että näkymät ovat edelleen hyvin hämärät. Kriisin lopullista kestoa ei tiedä vielä kukaan. Hallitus on luvannut auttaa kuntia ja osin on jo auttanutkin, mutta moni päätös on yhä tekemättä tai loppusilausta vaille.

Kuntien yhteinen toive on, ettei valtiovalta sälytä niiden harteille uudistuksia, jotka kasvattavat pysyvästi niiden menoja. Huolta herättävät oppivelvollisuuden pidentäminen ja uusi hoitajamitoitus, joista hallitus aikoo kuntaministeri Sirpa Paateron mukaan pitää kiinni koronakriisistä huolimatta (ESS 24.5.).

Kuntien lohduksi Paatero vahvistaa lupauksen, jonka mukaan valtio hyvittää kunnille täydellisesti uusista velvoitteista aiheutuvat menot. Lupauksen toteutumista seurataan nääntymisen partaalla horjuvissa kunnissa poikkeuksellisen tarkasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 6. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 7. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 12. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 13. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 14. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 15. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.