Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan

Matti Eve

Kaupunginvaltuusto on kaupunkilaisten valitsema ylin päättävä elin. Viime aikojen tapahtumien perusteella näyttäisi siltä, että Lahden valtuutetut eivät sittenkään ole päättäjiä, vaan todellista päätäntävaltaa pitävät palkolliset virkamiehet.

Hyvänä esimerkkinä käy tekeillä oleva Taide- ja muotoilukeskus LAD. Pari vuotta sitten Lahden valtuusto päätti, että Lahti perustaa uuden taidemuseon vanhaan panimorakennukseen. Kun persaukisella kaupungilla ei ollut hankkeeseen omaa rahaa, ryhdyttiin etsimään kumppania. Kyllähän sellainen löytyikin, kun norjalainen sijoitusyhtiö haistoi ”paistin” ja tarjosi apuaan.

60 000 euroa kuussa ei riitäkään – Lahden LADin tilavuokraan ilmestyi huomattavia korotuspaineita

Sitten vain neuvottelupöytään ja vuokrasopimusta sorvaamaan. Sellainen saatiinkin aikaiseksi. 20 vuoden sopimus, 55 000 euron kuukausivuokralla. Sopimukseen sisältyi niin sanottua tarkistusvaraa plus/miinus 10 prosenttia, koska vuonna 2018 ei ollut vielä tarkalleen tiedossa paljonko lopulliset rakennustyöt tulisivat maksamaan.

Nyt tiedetään, ja tarkistusvara ei todellakaan ollut miinus- vaan plusmerkkinen. Tänään arvioitu vuokra olisi noin 60 000 euroa kuussa.

Tuskin oli vuokrasopimuksesta muste ehtinyt kuivua, kun kaupungin virkamiehet alkoivat säätää tulevien tilojen vaatimuksia. Nämä ”asiantuntijat” esittivät näkemyksiään ja toiveitaan rakennuttajalle, jolle toki lisätyöt ja fyrkat kelpaavat.

Tiloihin piti saada uudenlaisia valoratkaisuja, taulukoukkuja ynnä muita pistorasioita. Rakennuttaja kirjasi toiveet ja ilmoitti, että muutostyöt maksavat noin miljoonan ja ne nostavat kuukausivuokran lähes 65 000 euroon.

Nyt on pakko kysyä, johdettiinko valtuustoa vuonna 2018 harhaan, kun vuokrasopimus hyväksyttiin noin viidenneksen halvemmalla hinnalla? Viime viikolla otsikoitiin, että Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunta jyrähti asiasta. Pikku murahdus ei virkamieskunnassa paljon teryleenien puntteja heilutellut. Vuokrat nousevat, haluttiin tai ei.

Nyt jos koskaan olisi voinut kuvitella, että tämän episodin myötä kuukausipalkalla toimivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat olisivat yhtyneet jyrähtäjien kuoroon. Kovin on ollut hiljaista silläkin sektorilla.

Lahden kulttuuripomolta tylyä tykitystä Malskin taidetalon vuokrasotkusta – "On menty väärässä järjestyksessä, kun sopimusta on tehty"

Me tarvitsemme tässä kaupungissa kulttuuria, mutta ei hintaan mihin tahansa.

Olisiko kaupungilta löytynyt omia tiloja kyseisen laitoksen perustamiseen? Eikö paljon parempien pysäköintipaikkojen läheisyydessä sijaitseva Felmannia olisi soveltunut tähän tarkoitukseen? Niillä tiloilla ei tiettävästi ole muuta käyttöä kuin aikanaan toimiminen kaupungintalon henkilökunnan väistötiloina, kun kaupungintaloa tullaan saneeraamaan.

Mikäli tämä sama vuokrasopimus- ja tilatarpeiden sählääminen tullaan näkemään myös Rantakartanon uimahalli/vesipuisto/viihdekylpyläkompleksin kanssa, niin luoja meitä varjele näiltä kaupungin omilta ”asiantuntijoilta”.

Toivottavasti tulevaan vuokrasopimukseen on merkitty, että niissä altaissa tulee olla myös vesi, etteivät lisätyöt vaan ”pompsauta” muutostöitä miljoonilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 5. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 6. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 7. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratiedote annettu, ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 10. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 11. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 12. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla
 13. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 14. Jollaleiri kouli uusia purjehtijoita Heinolassa
 15. Lukijalta: Lahden älypyörätien suunnittelu kaipaa pyöräilijöiden näkemystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.