Lukijalta: Kriisistä päästään ulos kelluvalla markalla

Kimmo Kautio

Seurasin eduskunnan eurokeskustelua 14.5.2020 hetken aikaa epäuskoisena. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) toisteli mantraansa euroalueen vakauttavasta vaikutuksesta, pääministeri Sanna Marin (sd.) ei erota euro- ja EU-jäsenyyksiä toisistaan ja Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) suhde euroon on rakkaussuhde.

Nämä voi todentaa eduskunnan pöytäkirjoista.

Vakautta on ollut, mutta tuskin sellaista kuin on toivottu. Olematon kasvu ja halvaantunut talous ovat toki tietynlaista vakautta vuosien varrella edustaneet. Hyvinvointitappiot ovat olleet merkittäviä.

Eurorahan nettohyödyistä ei ole mitään uskottavaa evidenssiä.

Ministeriaitiosta kuultu Tuppuraisen rakkaus euroon kertoo paljon. Monien meistä suhtautumista valuuttakysymykseen ei määrittele minkään valtakunnan järki, vaan tunne.

Väitän, että eurojäsenyys ei haittaisi moniakaan sen nykyisistä vastustajista, mikäli EU aidosti olisi optimaalinen valuutta-alue eikä se vaatisi tuekseen liittovaltiorakenteita, joiden hinta on Suomen itsenäisyys.

Suomen vaihtoehdot ovat euro ja liittovaltio tai oma raha ja itsenäisyys

Näin ei kuitenkaan ole. Yhteisvaluutta ilman yhteistä budjettia – valuutta ilman valtiota – ei ole kautta maailmanhistorian toiminut missään.

Suomen korkotaso ennen euroaikaa ja koko 1990-luvun lama olivat vahvan markan politiikan seurausta. Laman alkaessa Suomi oli mukana EU-maiden yhteisessä valuuttakokeilussa, ECU:ssa, johon osallistuneiden maiden kansalliset valuutat oli sidottu yhteen.

ECU-kokeilu ennakoi euroa osoittaen yhteisvaluutan ongelmallisuuden.

Tuota aikaa ja vahvan markan politiikkaa ei kukaan halua takaisin. Kelluva markka sen sijaan olisi voinut pienentää laman vaikutusta pakottamalla vaihtotasetta korjautumaan niin, että tuontihinnat olisivat nousseet ja vientihinnat laskeneet.

Kehotan jokaista miettimään, miksi Ruotsin korkotaso on matala ja sen yritykset saavat lainaa, jos euro-jäsenyys on tämän kaiken hyvän takuu?

Suomen vaihtoehdot ovat euro ja liittovaltio tai oma raha ja itsenäisyys. Koronakriisi konkretisoi vaihtoehtomme nopeammin kuin tämän valintatilanteen pelättiin tulevan eteen. Kaikki muu on tekohengitystä kuolleelle valuutalle. Kuljemme itsenäisen Suomen kärsimysten tietä. Kannamme siniristiämme Brysseliin museoitavaksi.

Suomi voisi toki nousta tästä lamasta pintaan ja kuiville kelluvan markan avulla. Ei ole vielä myöhäistä toimia, mutta avainasemissa tällä hetkellä olevien ihmisten ymmärryksen eksponentiaaliseen kasvuun on kovin, kovin vaikea edellisen perusteella uskoa.

Rohkeat ratkaisut odottavat valtiomiessarjan tekijöitä. Valitettavasti feministiset poliitikot eivät taida edes haluta itseään valtiomiehiksi kutsuttavan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 9. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 10. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 11. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 12. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 13. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 14. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 15. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.