Pääkirjoitus: Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen loputon farssi ei naurata enää ketään

Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen puheenjohtajan valinta meni taas umpisolmuun maanantaina. Katja Luoma

Kun yhtymäkokous korvasi viime syksynä -valtuuston Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ylimpänä päätöksentekoelimenä, siellä alettiin esittää farssia, jolle ei liene luvassa loppua ennen seuraavia kuntavaaleja. Ne onneksi pidetään jo ensi huhtikuussa, mikä on ainoa valoisa puoli muuten läpeensä surkuhupaisaksi käyneessä näytelmässä.

Maanantaina yhtymäkokous piti kolmannen kokouksensa lyhyen historiansa aikana. Ja jo kolmannen kerran kokousedustajat kompastuivat ylivoimaisiin vaikeuksiin niinkin yksikertaiselta kuulostavassa asiassa kuin puheenjohtajistonsa valinnassa. Puheenjohtajaa ei taaskaan saatu nimetyksi, vaan kokouksen veti varapuheenjohtaja.

Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat

Jatkuvat pattitilanteet on mahdollistanut yhtymäkokouksen perussopimukseen sisällytetty erikoinen ehto. Tullakseen hyväksytyksi päätöksen on saatava taakseen paitsi enemmistö äänistä, myös kannatusta vähintään neljästä yhtymän 12 jäsenkunnasta. Tällä on pyritty varmistamaan, ettei edes suurin kunta Lahti pysty yksin sanelemaan päätöksiä mielensä mukaisiksi, koska niille on aina haettava laajempaa tukea maakunnasta.

Puheenjohtajavaaleissa Lahti ei ole tässä onnistunut. Se ei ole saanut riittävää kannatusta vaatimukselleen noudattaa myös yhtymäkokouksessa viime kuntavaalien jälkeen solmittua sopimusta, jonka mukaan tärkeimpien luottamuselinten puheenjohtajuudet kuuluvat lahtelaisille.

"Neljän suoralla" pyrittiin tasapainottamaan sitä, ettei Lahdella ole yhtymässä täyttä päätösvaltaa omiin palveluihinsa, vaikka kaupunki on suurin omistaja ja maksaa viuluista yli puolet. Lahti pitää mielestään oikeutetusti tästä näkemyksestään edelleen kiinni, mutta useimmat naapurikunnista – joista jotkut potevat hyvin vakavaa ja ilmeisen parantumatonta Lahti-kammoa – haraavat päättäväisesti vastaan.

Perussopimuksen ilmeinen valuvika tulisi korjata, jotta yhtymän päätöksentekokyky saadaan varmistetuksi.

Pattitilanteista päästään monesti eteenpäin vasta, kun viisaampi tajuaa vähän väistää. Yhtymäkokouksessa viisaampi osapuoli on loistanut poissaolollaan. Sitä ei houkutellut esiin edes toimitusjohtaja Marina Erhola kirjeellään, jolla hän turhaan kuulutti sopua maanantain kokoukseen.

Huolen ymmärtää, sillä farssi ei naurata enää ketään. Kriisiaikoina päättäjillä luulisi olevan paljon tärkeämpääkin pohdittavaa kuin henkilövalinnat. Niiden soisi hoituvan rutiinilla, mutta nyt umpisolmu tuntuu niin tiukalta, että sitä tuskin saadaan avatuksi ennen seuraavien vaalien jälkeisiä luottamuspaikkaneuvotteluja. Viimeistään silloin tulisi myös korjata perussopimuksen ilmeinen valuvika, jotta yhtymän päätöksentekokyky saadaan varmistetuksi kaikissa oloissa.

Näkökulma: Lahti vastaan muut -asetelma istuu hyvinvointiyhtymässä sitkeässä - olisiko aika katsoa peiliin ja muuttaa perussopimusta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 3. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 4. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 5. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 6. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 7. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 8. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 9. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 10. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 11. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 12. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 13. Ensimmäiset LSL:n liikennöimät linja-autot ajavat nyt biodieselillä – päästöt jopa 90 prosenttia pienemmät
 14. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 15. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.