Pääkirjoitus: Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen loputon farssi ei naurata enää ketään

Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen puheenjohtajan valinta meni taas umpisolmuun maanantaina. Katja Luoma

Kun yhtymäkokous korvasi viime syksynä -valtuuston Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ylimpänä päätöksentekoelimenä, siellä alettiin esittää farssia, jolle ei liene luvassa loppua ennen seuraavia kuntavaaleja. Ne onneksi pidetään jo ensi huhtikuussa, mikä on ainoa valoisa puoli muuten läpeensä surkuhupaisaksi käyneessä näytelmässä.

Maanantaina yhtymäkokous piti kolmannen kokouksensa lyhyen historiansa aikana. Ja jo kolmannen kerran kokousedustajat kompastuivat ylivoimaisiin vaikeuksiin niinkin yksikertaiselta kuulostavassa asiassa kuin puheenjohtajistonsa valinnassa. Puheenjohtajaa ei taaskaan saatu nimetyksi, vaan kokouksen veti varapuheenjohtaja.

Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat

Jatkuvat pattitilanteet on mahdollistanut yhtymäkokouksen perussopimukseen sisällytetty erikoinen ehto. Tullakseen hyväksytyksi päätöksen on saatava taakseen paitsi enemmistö äänistä, myös kannatusta vähintään neljästä yhtymän 12 jäsenkunnasta. Tällä on pyritty varmistamaan, ettei edes suurin kunta Lahti pysty yksin sanelemaan päätöksiä mielensä mukaisiksi, koska niille on aina haettava laajempaa tukea maakunnasta.

Puheenjohtajavaaleissa Lahti ei ole tässä onnistunut. Se ei ole saanut riittävää kannatusta vaatimukselleen noudattaa myös yhtymäkokouksessa viime kuntavaalien jälkeen solmittua sopimusta, jonka mukaan tärkeimpien luottamuselinten puheenjohtajuudet kuuluvat lahtelaisille.

"Neljän suoralla" pyrittiin tasapainottamaan sitä, ettei Lahdella ole yhtymässä täyttä päätösvaltaa omiin palveluihinsa, vaikka kaupunki on suurin omistaja ja maksaa viuluista yli puolet. Lahti pitää mielestään oikeutetusti tästä näkemyksestään edelleen kiinni, mutta useimmat naapurikunnista – joista jotkut potevat hyvin vakavaa ja ilmeisen parantumatonta Lahti-kammoa – haraavat päättäväisesti vastaan.

Perussopimuksen ilmeinen valuvika tulisi korjata, jotta yhtymän päätöksentekokyky saadaan varmistetuksi.

Pattitilanteista päästään monesti eteenpäin vasta, kun viisaampi tajuaa vähän väistää. Yhtymäkokouksessa viisaampi osapuoli on loistanut poissaolollaan. Sitä ei houkutellut esiin edes toimitusjohtaja Marina Erhola kirjeellään, jolla hän turhaan kuulutti sopua maanantain kokoukseen.

Huolen ymmärtää, sillä farssi ei naurata enää ketään. Kriisiaikoina päättäjillä luulisi olevan paljon tärkeämpääkin pohdittavaa kuin henkilövalinnat. Niiden soisi hoituvan rutiinilla, mutta nyt umpisolmu tuntuu niin tiukalta, että sitä tuskin saadaan avatuksi ennen seuraavien vaalien jälkeisiä luottamuspaikkaneuvotteluja. Viimeistään silloin tulisi myös korjata perussopimuksen ilmeinen valuvika, jotta yhtymän päätöksentekokyky saadaan varmistetuksi kaikissa oloissa.

Näkökulma: Lahti vastaan muut -asetelma istuu hyvinvointiyhtymässä sitkeässä - olisiko aika katsoa peiliin ja muuttaa perussopimusta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut