Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kärkölän kannattaa pyrkiä parempaan kuin ennusteet

Mari Niinistö kirjoitti yleisöosastossa Kärkölän kasvusta.

Hänen mielipiteensä lienee, että ei kannata yrittää kehittää, jos ennuste on huono. Kärkölä ei ole ennakkosuosikki kilpailussa kuntatalouden kehittämisessä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kaikissa tilanteissa tulee pyrkiä parempaan. Ennusteen edessä luovuttaminen toteuttaa ennusteen. Voisi miettiä, olisiko Suomi itsenäinen valtio ja voittanut jääkiekon maailmanmestaruuksia, jos se olisi noudattanut Mari Niinistön oppeja.

Pienen kunnan politiikan hankaluutena voi olla usein, että valtuustoryhmät edustavat eri asioita kuin mistä kunnassa päätetään. Selkein linjaus kunnassa olisi taantumuksellinen, lyhytnäköinen leikkauslinja vastaan uudistava, pitkäjänteinen kehityslinja. Vuoden päästä kuntalaiset voivat jälleen päättää linjauksista ja henkilöistä päättämään kuntalaisten hyvinvoinnista.

Viime vaaleissa oli ehdolla uusi ryhmä, jonka pääasiallinen tavoite oli muuttaa politiikan suuntaa Kärkölän positiiviseksi kehittämiseksi. Tämä uusi sitoutumaton Kärkölä-ryhmä sai vahvan valtakirjan kuntalaisilta valtuuston enemmistön muodossa. Kärkölän politiikka ei aiemmin ollut erityisen kasvuhakuista vaan kuntatalouden hoidossa on keskitytty aiemmin lyhytjänteiseen kustannusleikkausten linjaan.

Harhakuvia Kärkölän kasvusta ja kuluista

Kunnan tärkein ei-lakisääteinen tehtävä on elinvoiman kehittäminen. Elinvoimaa voidaan mitata monin tavoin: väestönkehitys, verotulojen kehitys, tyytyväisyyskyselyt, yritteliäisyys ja yhteisöllisyys. Väestöennusteiden mukaan Kärkölän väkiluku olisi jatkossakin laskeva. Pääosin ennusteet perustuvat aiemmin toteutuneeseen kehitykseen. Ennusteista riippumatta voidaan elinvoimaan vaikuttaa. Nykyisin kunnassa ei ole riittävää henkilöresurssia elinvoiman kehittämiseen. Toivottavasti paremmin jatkossa.

Uuden valtuuston yksimielisesti hyväksymä strategia edellyttää yhteistyössä toimia kuntalaisten hyvinvoinnin puolesta kunnan kasvun ja talouden kehittämiseksi. Tämän strategian toteuttamiseksi laadittiin myös asumisen strategia, jonka osana arvioitiin resurssit strategian menestykselliseen hoitamiseen. Virheenä voidaan pitää, ettei tätä lisäresurssia strategian toteuttamiseksi ole jo aiemmin hoidettu.

Kärkölän politiikka ei aiemmin ollut erityisen kasvuhakuista.

Luonnollisesti Kärkölässäkin valtuuston etäkokous suoratoistetaan yleisölle.

Kirjoittaja on pormestari (Kärkölä-ryhmä)