Pääkirjoitus: Lahden keskustan elinvoima elpyy

Keskustan elinvoima on viime vuosina elpynyt, joskin koronaviruspandemia vaikuttaa tilanteeseen. Mirja Hussain

Lahden kaupungin keskustan kehitys on ollut parina viime vuonna myönteistä, vaikka koronavirusepidemia väistämättä vaikuttaa tilanteeseen. Keskustan liiketiloihin on riittänyt halukkaita yrittäjiä ja tämän vuoden helmikuussa tyhjillään olevia tiloja oli 13 kappaletta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tyhjien tilojen vähenemiseen tosin vaikuttaa se, että Anttilan kiinteistö on jätetty tuoreimmasta laskelmasta pois.

Keskusta vetää puoleensa muun muassa kauneus- ja hyvinvointialan liikkeitä sekä sisustus- ja lahjatavarayrityksiä. (ESS 23.5.) Lauantaisin palvelevien liikkeiden osuus on kuitenkin hieman pudonnut aiemmasta vuodesta. Se on kokonaisuuden kannalta harmillista, sillä lauantaisin keskikaupunki on ollut yleensä vilkkaimmillaan.

Tutkimus: Lahden keskusta on jälleen piristymässä – tosin kaikilla yrityksillä ei mene yhtä lujaa kuin muilla

Jotta keskustassa viihdyttäisiin, siellä pitäisi olla nykyistä enemmän tapahtumia ja kohtaamispaikkoja niin aikuisille kuin lapsillekin sitten, kun pandemiasta on selvitty. Alatorin uudistukset ja toriparkki ovat edesauttaneet keskustan viihtyvyyttä ja hyvänä lisänä on ollut talviaikainen luistinrata.

Jotakin samantyyppistä toimintamahdollisuutta olisi hyvä kehittää myös muille vuodenajoille, jotta torilla olisi enemmän elämää myös muulloin kuin torimyyntiaikaan.

Keskusta vetää myös muita yrittäjiä kuin puhtaasti kivijalkakauppoja, -ravintoloita ja -kahviloita. Keskustan toimistotilat kiinnostavat, sillä keskikaupungilla on hyvä työskennellä palveluiden läheisyyden ja toimitilojen saavutettavuuden vuoksi.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Dooroom-työtila, joka on koonnut saman katon alle kolmisenkymmentä yrittäjää.

Keskustan elinvoimaa mitataan keskikaupungilla sijaitsevien kauppojen ja ravintoloiden määrällä. Luvusta vähennetään tyhjät liiketilat ja saatu erotus jaetaan asukasluvulla. Lahti kuului niiden harvojen kaupunkikeskustojen joukkoon, joissa elinvoima oli kehittynyt myönteisesti.

Lauantaisin palvelevien liikkeiden osuus on kuitenkin hieman pudonnut aiemmasta vuodesta.

Elinvoiman kasvu ei luonnollisestikaan näy tällä haavaa, kun kahvilat ja ravintolat ovat kiinni ja kadut autioina. Vajaan viikon päästä keskikaupungilla liikkuvilla on taas mahdollisuus tavata toisiaan myös sisätiloissa, joskin aiempaa väljemmin.

Varovaisuus on tarpeen vielä pitkään, mutta Lahden kadut ovat leveitä ja niillä mahtuu väistelemään. Elinvoiman ei palaudu ilman maksavia asiakkaita.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut