Pääkirjoitus: Lahden keskustan elinvoima elpyy

Keskustan elinvoima on viime vuosina elpynyt, joskin koronaviruspandemia vaikuttaa tilanteeseen. Mirja Hussain

Lahden kaupungin keskustan kehitys on ollut parina viime vuonna myönteistä, vaikka koronavirusepidemia väistämättä vaikuttaa tilanteeseen. Keskustan liiketiloihin on riittänyt halukkaita yrittäjiä ja tämän vuoden helmikuussa tyhjillään olevia tiloja oli 13 kappaletta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tyhjien tilojen vähenemiseen tosin vaikuttaa se, että Anttilan kiinteistö on jätetty tuoreimmasta laskelmasta pois.

Keskusta vetää puoleensa muun muassa kauneus- ja hyvinvointialan liikkeitä sekä sisustus- ja lahjatavarayrityksiä. (ESS 23.5.) Lauantaisin palvelevien liikkeiden osuus on kuitenkin hieman pudonnut aiemmasta vuodesta. Se on kokonaisuuden kannalta harmillista, sillä lauantaisin keskikaupunki on ollut yleensä vilkkaimmillaan.

Tutkimus: Lahden keskusta on jälleen piristymässä – tosin kaikilla yrityksillä ei mene yhtä lujaa kuin muilla

Jotta keskustassa viihdyttäisiin, siellä pitäisi olla nykyistä enemmän tapahtumia ja kohtaamispaikkoja niin aikuisille kuin lapsillekin sitten, kun pandemiasta on selvitty. Alatorin uudistukset ja toriparkki ovat edesauttaneet keskustan viihtyvyyttä ja hyvänä lisänä on ollut talviaikainen luistinrata.

Jotakin samantyyppistä toimintamahdollisuutta olisi hyvä kehittää myös muille vuodenajoille, jotta torilla olisi enemmän elämää myös muulloin kuin torimyyntiaikaan.

Keskusta vetää myös muita yrittäjiä kuin puhtaasti kivijalkakauppoja, -ravintoloita ja -kahviloita. Keskustan toimistotilat kiinnostavat, sillä keskikaupungilla on hyvä työskennellä palveluiden läheisyyden ja toimitilojen saavutettavuuden vuoksi.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Dooroom-työtila, joka on koonnut saman katon alle kolmisenkymmentä yrittäjää.

Keskustan elinvoimaa mitataan keskikaupungilla sijaitsevien kauppojen ja ravintoloiden määrällä. Luvusta vähennetään tyhjät liiketilat ja saatu erotus jaetaan asukasluvulla. Lahti kuului niiden harvojen kaupunkikeskustojen joukkoon, joissa elinvoima oli kehittynyt myönteisesti.

Lauantaisin palvelevien liikkeiden osuus on kuitenkin hieman pudonnut aiemmasta vuodesta.

Elinvoiman kasvu ei luonnollisestikaan näy tällä haavaa, kun kahvilat ja ravintolat ovat kiinni ja kadut autioina. Vajaan viikon päästä keskikaupungilla liikkuvilla on taas mahdollisuus tavata toisiaan myös sisätiloissa, joskin aiempaa väljemmin.

Varovaisuus on tarpeen vielä pitkään, mutta Lahden kadut ovat leveitä ja niillä mahtuu väistelemään. Elinvoiman ei palaudu ilman maksavia asiakkaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – pitäisikö niistä saada nykyistä kovempi rangaistus?
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 7. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 8. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?
 14. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.