Lukijalta: 500 euron palveluseteli fysioterapiaan auttaisi vanhuksia ja yrityksiä

Juho Korpi

Suomen kansalaisista yli 800 000 on ikääntyneitä, eli yli 70-vuotiaita. Koronaviruspandemian vuoksi heitä on kehotettu välttämään fyysisiä lähikontakteja muiden ihmisten kanssa.

Tällä hetkellä rajoituksia ollaan lieventämässä, mutta ikääntyneille suositellaan edelleen mahdollisuuksien mukaan lähikontaktien välttämistä, kuitenkin omaa harkintaa noudattaen.

Pitkäaikainen eristyksissä oleminen alleviivaa niitä ongelmia, joita Suomessa on ollut jo ennen koronavirusta. Ikääntyneet ovat usein yksinäisiä ja liikkuvat terveyteensä nähden liian vähän. 75 vuotta täyttäneistä vähintään kolmanneksella on vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä.

Ikääntyneet tarvitsevat poikkeusolojen vuoksi entistä enemmän toimintakykyä tukevia kuntoutuspalveluita.

Lähtökohtaisesti kuntoutus on terveydenhuollon peruspalvelu, joka kuuluu kunnan järjestämisvastuulle. Valtio on kuitenkin rahoittanut kansalaisten kuntoutusta esimerkiksi Kelan asiakkaille ja sota-aikana rintamalla palvelleille.

Pandemian vuoksi jokainen ikääntynyt ansaitsee nyt valtion tukea toimintakykynsä säilyttämiseksi. Kuntien taloustilanne ei tule mahdollistamaan riittävän laajoja kuntoutuspalveluita nykytilanteessa, koska resurssit olivat niukat jo ennen pandemiaa.

Yli 75-vuotiaista kolmanneksella on vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä.

Suomen Fysioterapeutit toivoo valtion rahoittavan jokaiselle yli 70-vuotiaalle kansalaiselle kuntoutuksen palvelusetelin, joka sisältää henkilön toimintakyvyn arvion sekä sen pohjalta tarpeelliseksi katsotun määrän yksilöllistä kuntoutusta. Palvelusetelillä ikääntynyt ostaa kuntoutuspalvelun paikallisesta kuntoutusyrityksestä.

Näin tuetaan ikääntyneiden toimintakyvyn lisäksi erittäin vaikeassa asemassa olevia kuntoutusalan yrityksiä, joiden toiminta on kärsinyt pandemian vuoksi tehdyistä rajoituksista. Suomalaisissa kuntoutusalan yrityksissä on erittäin vahva osaaminen, jota meillä ei ole varaa menettää.

Palvelusetelin arvon tulee olla vähintään 500 euroa, jolloin kokonaiskustannukset ovat noin 500 miljoonaa euroa. Summa kohdentuu pandemian vuoksi taloudellisissa vaikeuksissa oleville kuntoutusalan yrityksille.

Ehdottamamme palvelusetelin hinta vastaa noin kolmea hoitopäivää terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Kuntoutuksen tukeminen maksaa itsensä nopeasti takaisin, koska sillä voidaan välttää raskaampien terveyspalveluiden käyttö.

Eduskunnalta tarvitaan nyt nopeaa reagointia ehdotukseen. Ikääntyneiden toimintakyky on jo heikentynyt poikkeusolojen vuoksi, kuntoutusalan yrityksissä on käynnissä mittavat lomautukset ja osa yrittäjistä on joutunut lopettamaan toimintansa kokonaan.

Palvelusetelin käyttöönotto voidaan toteuttaa nopeasti hyödyntäen jo olemassa olevia rahoitusmalleja.

Kirjoittaja on Suomen Fysioterapeutit ry:n kehittämisasiantuntija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 5. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 6. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 7. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 10. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 11. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 12. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla
 13. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 14. Jollaleiri kouli uusia purjehtijoita Heinolassa
 15. Lukijalta: Lahden älypyörätien suunnittelu kaipaa pyöräilijöiden näkemystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.