Pääkirjoitus: LADin vuokrankorotus ei ollutkaan läpihuutojuttu

Taide- ja muotoilukeskus LADille saneerataan tiloja Malskin kiinteistöön Lahden keskustassa. Katja Luoma

Lahden päättäjät eivät niele purematta Malskin kiinteistöön rakennettavan taide- ja muotoilukeskus LADin vuokrasopimukseen ilmaantunutta ylimääräistä korotuspainetta.

Valtuusto hyväksyi jo tammikuussa 2018 kiinteistön silloisen omistajayhtiön kanssa sopimuksen, jossa LADin kuukausivuokraksi määriteltiin 55 500 euroa höystettynä 10 prosentin liikkumavaralla molempiin suuntiin. Samat summat kirjattiin sopimukseen, jonka kaupungin Tilakeskus solmi loppuvuodesta 2018 kiinteistön nykyisen omistajan KieloTrio 4:n kanssa.

Rakennustöiden edetessä näyttelytilojen sähkö- ja valaistusvaatimuksia on tarkennettu, mikä on Tilakeskuksen mukaan synnyttänyt tarvetta lisätöille. Niiden tarkat kustannukset ovat vielä täsmentymättä, mutta niistä arvioidaan kertyvän vuokraan tuntuvaa korotuspainetta, joka ylittäisi sopimukseen kirjatun ja suurelta osin jo käytetyn pelivaran.

Hankalan yhtälön ratkaisemiseksi kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle esitettiin keskiviikkona, että se olisi valtuuttanut Tilakeskuksen ja kaupunginmuseon ensin neuvottelemaan vuokranantajan kanssa lisätöiden vaikutuksesta vuokran suuruuteen. Sen perusteella valtuustolle olisi esitetty korotuksen hyväksymistä.

Ehkä yllätykseksi valmistelijoille lautakunta ei hyväksynyt esitystä, vaan vahvisti yksituumaisesti sitoutuneensa valtuuston päättämään vuokraan, josta ei halunnut joustaa euroakaan.

Lautakunnalla oli hyvät perustelut tiukalle kannalleen. Olihan sillä kuten myös valtuustolla ollut täysi syy uskoa, että kaupunki saa vuokrasopimukseen kirjatuilla luvuilla kelvolliset tilat tavoittelemalleen nykyaikaiselle ja vetovoimaiselle taide- ja muotoilukeskukselle.

Lautakunnalla oli hyvät perustelut tiukalle kannalleen.

On tosin valitettavan tavanomaista, että LADin kaltaisten kulttuurihankkeiden lopulliset investointikustannukset rönsyävät reilusti yli alkuperäisten laskelmien. Mutta siltä varalta päättäjillä oli vahva peruste luottaa myös siihen, että vuokrasopimuksessa määritelty liikkumavara kattaa mahdollisten välttämättömien lisätöiden synnyttämät korotustarpeet.

Vaikka lautakunta oli tiukkana, valtuusto voi ylimpänä luottamuselimenä aina harkita uudelleen omia päätöksiään, jos haluaa. LADin tapauksessa päättäjien halut tuntuvat olevan kiven alla. Korkeintaan valtuuston pään saattaisivat kääntää painavat todisteet sen puolesta, että ilman nyt esille nostettuja lisätöitä keskus jäisi täysin torsoksi ja sen vetovoima olemattomaksi.

Todisteista ei toistaiseksi ole nähty merkkejä, mutta niitä saatetaan vielä yrittää kaivaa esiin ennen kuin muste ehtii täysin kuivua valtuuston hyväksymästä vuokrasopimuksesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.