Pääkirjoitus: LADin vuokrankorotus ei ollutkaan läpihuutojuttu

Taide- ja muotoilukeskus LADille saneerataan tiloja Malskin kiinteistöön Lahden keskustassa. Katja Luoma

Lahden päättäjät eivät niele purematta Malskin kiinteistöön rakennettavan taide- ja muotoilukeskus LADin vuokrasopimukseen ilmaantunutta ylimääräistä korotuspainetta.

Valtuusto hyväksyi jo tammikuussa 2018 kiinteistön silloisen omistajayhtiön kanssa sopimuksen, jossa LADin kuukausivuokraksi määriteltiin 55 500 euroa höystettynä 10 prosentin liikkumavaralla molempiin suuntiin. Samat summat kirjattiin sopimukseen, jonka kaupungin Tilakeskus solmi loppuvuodesta 2018 kiinteistön nykyisen omistajan KieloTrio 4:n kanssa.

Rakennustöiden edetessä näyttelytilojen sähkö- ja valaistusvaatimuksia on tarkennettu, mikä on Tilakeskuksen mukaan synnyttänyt tarvetta lisätöille. Niiden tarkat kustannukset ovat vielä täsmentymättä, mutta niistä arvioidaan kertyvän vuokraan tuntuvaa korotuspainetta, joka ylittäisi sopimukseen kirjatun ja suurelta osin jo käytetyn pelivaran.

Hankalan yhtälön ratkaisemiseksi kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle esitettiin keskiviikkona, että se olisi valtuuttanut Tilakeskuksen ja kaupunginmuseon ensin neuvottelemaan vuokranantajan kanssa lisätöiden vaikutuksesta vuokran suuruuteen. Sen perusteella valtuustolle olisi esitetty korotuksen hyväksymistä.

Ehkä yllätykseksi valmistelijoille lautakunta ei hyväksynyt esitystä, vaan vahvisti yksituumaisesti sitoutuneensa valtuuston päättämään vuokraan, josta ei halunnut joustaa euroakaan.

Lautakunnalla oli hyvät perustelut tiukalle kannalleen. Olihan sillä kuten myös valtuustolla ollut täysi syy uskoa, että kaupunki saa vuokrasopimukseen kirjatuilla luvuilla kelvolliset tilat tavoittelemalleen nykyaikaiselle ja vetovoimaiselle taide- ja muotoilukeskukselle.

Lautakunnalla oli hyvät perustelut tiukalle kannalleen.

On tosin valitettavan tavanomaista, että LADin kaltaisten kulttuurihankkeiden lopulliset investointikustannukset rönsyävät reilusti yli alkuperäisten laskelmien. Mutta siltä varalta päättäjillä oli vahva peruste luottaa myös siihen, että vuokrasopimuksessa määritelty liikkumavara kattaa mahdollisten välttämättömien lisätöiden synnyttämät korotustarpeet.

Vaikka lautakunta oli tiukkana, valtuusto voi ylimpänä luottamuselimenä aina harkita uudelleen omia päätöksiään, jos haluaa. LADin tapauksessa päättäjien halut tuntuvat olevan kiven alla. Korkeintaan valtuuston pään saattaisivat kääntää painavat todisteet sen puolesta, että ilman nyt esille nostettuja lisätöitä keskus jäisi täysin torsoksi ja sen vetovoima olemattomaksi.

Todisteista ei toistaiseksi ole nähty merkkejä, mutta niitä saatetaan vielä yrittää kaivaa esiin ennen kuin muste ehtii täysin kuivua valtuuston hyväksymästä vuokrasopimuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 3. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 7. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 8. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 9. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 10. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 11. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 12. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 13. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 14. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän
 15. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 3. Fingerpori 29.5.2020
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 8. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 9. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 12. Purkupiha oy:n palo huomattiin yrityksen valvomosta: "Ehdimme viritellä alkusammutusletkuja, mutta ei tulipalo ollut hallittavissa". Lähiyrityksestäkin riennettiin apuun, koska "naapuria ei jätetä"
 13. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 14. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 15. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.