Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Hanna Myyrän Esalainen Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa

Monille ulkomaan matka on koko loman kohokohta ja sitä odotetaan ja suunnitellaan monta kuukautta etukäteen. Jo suunnittelu on osa reissaamisen hohdokkuutta. Tämän kesän lomasuunnittelu on aika lailla muuta, koska ulkomaille matkustamista ei suositella ja lentoliikennekin on vähissä.

Kotimaan matkailu voi kuulostaa vähän tylsältä vaihtoehdolta, mutta se ei sitä ole. Koska Suomi on laaja maa, myös maisemat, rakennusarkkitehtuuri ja historia ovat vaihtelevia ja pääsevät usein yllättämään.

Ihan kuin olisi ulkomailla -tunnelmaan pääsee niinkin lähellä kuin Porvoossa. Vanhan rannikkokaupungin vanhat talot ja kadut, jokisuisto ja merenrannat ovat jotakin muuta kuin perinteiset päijäthämäläiset maisemat, vaikka ei niissäkään mitään vikaa ole. Ne vain ovat kovin tuttuja.

Kun ajelin ensimmäistä kertaa Utsjoella, ajattelin moneen kertaan, että voiko tällaista olla Suomessa. Kyllä voi, en vain sitä tiennyt. Pohjoiseen mentäessä maisemat vaihtelevat Keski-Suomen korkeista harjuista Pohjanmaan lakeuksiin, sitten alkavat joet levetä, kosket kuohuta ja kukkulat kasvaa.

Mitä ylemmäs menee, sitä avarampia näkymiä tulee eteen. Ivalon ja Inarin välisen tien karut, kivikkoiset järvimaisemat ovat kirvelevän kauniita, ja sitä pohjoisempana laajat suoalueet tuovat muistumia kuvista Afrikan savanneilta. Ja kun tie pudottelee alas Utsjoen laaksoon kohti Tenoa, loppuvat jo sanatkin kesken.

Tenonjoen varrella sisko ei saanut kyllikseen hiekkadyyneistä, ja miten voisi kuvailla esimerkiksi Nuorgamin ja Pulmankijärven väliä? Ei muuten kuin että käykää edes kerran elämässänne. Samoin kiivetkää joskus vaikkapa Saariselällä Kiilopään huipulle yöttömän yön aikaan.

Jos pääkaupunki tuntuu liian tutulta, esimerkiksi Savonlinnassa, Turussa, Hämeenlinnassa, Kuopiossa tai Hangossa kannattaa poiketa niiden, jotka ovat aina suosineet kaupunkikohteita myös ulkomailla. Ne ovat kaikki aivan erilaisia eikä niitä kannata panna paremmuusjärjestykseen. Kaupunkien etuna on, että niihin pääsee myös julkisilla välineillä.

Länsirannikolla on myös kauniita pikkukaupunkeja, joiden henki vie Ruotsin-vallanaikaan. Mieleen on jäänyt muun muassa Kristiinankaupunki, jossa ihmiset tervehtivät ja juttelivat vieraillekin.

Helatorstaina tein päiväretken Poriin lähinnä rannikon lintuja katsomaan. Yyterin lietteillä on useita luontotorneja ja niiden välillä kulkee polkuja pitkospuineen. Ulkomaan rantakohteen tunnelma iski Yyterin sannoilla. Meri kimmelsi auringossa, surffailijoiden värikkään purjekankaat pingottuivat tuulessa ja hienoa hiekkaa riitti kilometrikaupalla.

Monia ulkomaan kohteet kiehtovat paitsi maisemien ja historian, myös säiden vuoksi. Suomen kesäsää on usein epävakaista ja vettä voi lorottaa päiväkausia.

Koska maa on kuitenkin pitkä ja lavea, yleensä jossakin päin Suomea aurinko paistaa. Kohteen voi valita silläkin perusteella, missä sää näyttää parhaalta. Pari kesää sitten poikkesin tästä syystä Tammisaareen ja harmittamaan jäi vain uimapuvun unohtaminen matkasta.