Milja Kungaksen Esalainen: Pieniä elämyksiä ihan vieressä – tulevanakin kesänä retkeilemme lähellä

Milja Kungas

Harrastin viime kesänä jälkikasvuni kanssa pienimuotoista lähimatkailua. Näyttää siltä, että tänäkin kesänä paukut laitetaan samantyyppiseen lomanviettoon.

Matkakaipuuni ulkomaille on toki mittaamattoman suuri. Haaveilen vuosi toisensa jälkeen esimerkiksi paluusta Pariisiin pitkän tauon jälkeen, mutta nyt kun etenemme turvallisuus, terveys ja helppous edellä, lähiretkeily on järkevä ja erittäin hauska vaihtoehto.

Kotimaan kohteita miettii varmasti moni muukin. Matkailuorganisaatioiden valtakunnallinen yhteiskampanja 100 syytä matkailla Suomessa kannustaa meitä matkustamaan kotimaassa sitten, kun se on turvallista.

Tulevaa kesää pohtiessa on hyvä muistella edellisen kesän retkihetkiä. Pyörimme oman kunnan alueella lukemattomissa lempipaikoissamme. Kävimme myös päiväretkillä muutamissa kohteissa muualla maakunnassa.

Kesäohjelmaan kuului tuolloin esimerkiksi Yli-Marolan kotieläinpiha Lahdessa ja siellä ollut Talliteatteri. Launeen perhepuistossa riittää kiipeilypaikkoja, mutta parasta taisi ainakin kuopuksen mielestä olla laivan uittaminen vedessä.

Retkelle Kärkölän Huovilan puistoon lähdimme ajelemaan maisemareittejä vähän kieli keskellä suuta. Auton tankki näytti jo kotipihassa merkkivaloa varoittaen tyhjenemisestä kohtapuoliin. Ajattelin tankkaavani kätevästi matkalla.

Tankkauspistettä ei vain meinannutkaan tulla vastaan, joten kilometri kilometriltä lapset alkoivat jännittää yhä enemmän, jäämmekö tienvarteen. Eipä tuo vaihtoehto olisi ollut äidillekään helpoin mahdollinen. Lähellä määränpäätä sijainnut kylmäasema ei onneksi ollut kuumuuden aikaansaama kangastus, vaan saimme täydennystä.

Pääsimme perille kurkkimaan kotiseutumuseon vanhoihin rakennuksiin ja ihmettelemään näyttelyssä Tapani Kokon värikkäitä, rönsyileviä, hienoja ja hurjia puuveistoksia. Pihalla nautimme kahvilan jäätelöt ja mehut, sillä ihmistaimille tankkaus on tärkein asia minkä tahansa mittaisella reissulla.

Olen jo omassa lapsuudessani totutettu taiteen pariin, joten yritän välittää tuota ilosanomaa jälkikasvullenikin.

Yksi viime kesän taide-etapeista oli Sysmän Pinxinmäki, joka tarjoili viime kesänäkin usean taiteilijan, muun muassa Nanna Suden kuvataidetta. Vääksyssä vierailimme pariinkin kertaan ihanassa M33-kotigalleriassa niin näyttelyssä kuin pihakonsertissa.

Vielä enemmän poikakolmikon mieleen taisi olla Tupalan talomuseon konepäivä Asikkalassa – aimo annos paukkuvia, tupruttavia koneita ja testosteronintuoksuista maaseuturomantiikkaa.

Ulkomaanmatkakohteemme oli viime kesänä melko lähellä sekin, Virossa ihanan ystäväperheen luona. Heidän kauttaan nähtävyyksiin ja paikkoihin tulee uutta ulottuvuutta kokemusperäisten tarinoiden kautta. Samalla pääsimme luomaan myös omia muistojamme, kuten Haapsalussa Kuursalin kahvilaravintolan yllä paukkuneen valtavan ukkosmyräkän.

Monesti kesätunnelmaan ei tarvita ihmeellisyyksiä – uimapaikka ja jäätelö riittävät pitkälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 3. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 6. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 7. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 8. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 9. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 10. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 11. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 12. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 13. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.