Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Ikäihmisten koronaliekaa löysättiin

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos täsmensivät tällä viikolla yli 70-vuotiaille kansalaisille antamiaan toimintaohjeita, joiden hyvänä tarkoituksena on ollut varjella ikäihmisiä heille erityisen vaaralliseksi osoittautuneelta koronavirustaudilta.

Vaikka epidemia on terveysviranomaisten mukaan hidastunut merkittävästi, se ei ole vielä täysin talttunut. Siksi hallituskin on painottanut pyrkivänsä edelleen suojelemaan riskiryhmiin kuuluvia ihmisistä.

Tähän saakka yli 70-vuotiaita suojeltiin ohjeistuksella, joka käytännössä velvoitti heidät pysyttelemään enimmäkseen kotosalla ja olemaan tapaamatta muita ihmisiä. Hoivakodeissa asuvat vanhukset on eristettiin täysin ulkomaailmasta.

Ohjetta on noudatettu niin tunnollisesti, että pitkälti sen ansiosta vanhusten kuolleisuus koronavirukseen on jäänyt meillä kiitettävän vähäiseksi. Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell nöyrtyi hiljattain myöntämään Suomen onnistuneen ikäihmistensä suojelussa paljon Ruotsia paremmin. Se oli länsinaapurimme ylimmältä korona-auktoriteetilta paljon myönnetty.

Tiukalla suojelulla on ollut kääntöpuolensa. Viranomaisille on alkanut tulla yhä enemmän palautetta rajoitustoimien vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin, eivätkä ne ole olleet pelkästään myönteisiä.

Varsinkin hyväkuntoisten yli 70-vuotiaiden on ollut yhä vaikeampi hyväksyä, miksi he eivät saa tavata läheisiään. Suorastaan tuskalliseksi moni on kokenut eron lapsistaan ja lapsenlapsistaan. Se on hyvin ymmärrettävää ihmisiltä, jotka tietävät edessään olevan paljon vähemmän elinvuosia kuin takanaan.

Pienet pihajuhlat noussevat suosioon.

Arvovaltaista tukea ikäihmiset saivat hiljattain THL:n johtajalta Mika Salmiselta. Hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (16.5.) suoraan pitävänsä kyseenalaisena holhouksena hyväkuntoisten, itsekseen asuvien vanhusten karanteeniohjeistusta. Viranomaisten ei Salmisesta pidä mennä väliin, jos nämä haluavat itse ottaa riskin liikkua ulkona ja tavata muita.

Salmisen kommenttien jälkeen ei ollut yllättävää, että THL ja STM helpottivat heti alkuviikosta ohjeistustaan. Yli 70-vuotiaat voivat nyt hyvällä omallatunnolla tavata ulkosalla muita ihmisiä, kunhan muistavat huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä – ja kunhan kaikki osapuolet tuntevat itsensä terveiksi.

Uusi ohjeistus mahdollistaa esimerkiksi pihalla järjestettävät pienimuotoiset perhejuhlat, jotka noussevat nyt suureen suosioon ilmojenkin sopivasti lämmetessä. Silti kaikkien toiveissa varmasti on, että syksyn tullen lopuistakin rajoituksista päästään eroon. Toivottavasti kesä ei tuo toiveelle takapakkia.