Pääkirjoitus: Ikäihmisten koronaliekaa löysättiin

Ministeri Krista Kiuru tiedotti keskiviikkona asiantuntijajoukon kera yli 70-vuotiaiden koronaohjeistuksen helpotuksista. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos täsmensivät tällä viikolla yli 70-vuotiaille kansalaisille antamiaan toimintaohjeita, joiden hyvänä tarkoituksena on ollut varjella ikäihmisiä heille erityisen vaaralliseksi osoittautuneelta koronavirustaudilta.

Vaikka epidemia on terveysviranomaisten mukaan hidastunut merkittävästi, se ei ole vielä täysin talttunut. Siksi hallituskin on painottanut pyrkivänsä edelleen suojelemaan riskiryhmiin kuuluvia ihmisistä.

Tähän saakka yli 70-vuotiaita suojeltiin ohjeistuksella, joka käytännössä velvoitti heidät pysyttelemään enimmäkseen kotosalla ja olemaan tapaamatta muita ihmisiä. Hoivakodeissa asuvat vanhukset on eristettiin täysin ulkomaailmasta.

Ohjetta on noudatettu niin tunnollisesti, että pitkälti sen ansiosta vanhusten kuolleisuus koronavirukseen on jäänyt meillä kiitettävän vähäiseksi. Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell nöyrtyi hiljattain myöntämään Suomen onnistuneen ikäihmistensä suojelussa paljon Ruotsia paremmin. Se oli länsinaapurimme ylimmältä korona-auktoriteetilta paljon myönnetty.

Tiukalla suojelulla on ollut kääntöpuolensa. Viranomaisille on alkanut tulla yhä enemmän palautetta rajoitustoimien vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin, eivätkä ne ole olleet pelkästään myönteisiä.

Varsinkin hyväkuntoisten yli 70-vuotiaiden on ollut yhä vaikeampi hyväksyä, miksi he eivät saa tavata läheisiään. Suorastaan tuskalliseksi moni on kokenut eron lapsistaan ja lapsenlapsistaan. Se on hyvin ymmärrettävää ihmisiltä, jotka tietävät edessään olevan paljon vähemmän elinvuosia kuin takanaan.

Pienet pihajuhlat noussevat suosioon.

Arvovaltaista tukea ikäihmiset saivat hiljattain THL:n johtajalta Mika Salmiselta. Hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (16.5.) suoraan pitävänsä kyseenalaisena holhouksena hyväkuntoisten, itsekseen asuvien vanhusten karanteeniohjeistusta. Viranomaisten ei Salmisesta pidä mennä väliin, jos nämä haluavat itse ottaa riskin liikkua ulkona ja tavata muita.

Salmisen kommenttien jälkeen ei ollut yllättävää, että THL ja STM helpottivat heti alkuviikosta ohjeistustaan. Yli 70-vuotiaat voivat nyt hyvällä omallatunnolla tavata ulkosalla muita ihmisiä, kunhan muistavat huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä – ja kunhan kaikki osapuolet tuntevat itsensä terveiksi.

Uusi ohjeistus mahdollistaa esimerkiksi pihalla järjestettävät pienimuotoiset perhejuhlat, jotka noussevat nyt suureen suosioon ilmojenkin sopivasti lämmetessä. Silti kaikkien toiveissa varmasti on, että syksyn tullen lopuistakin rajoituksista päästään eroon. Toivottavasti kesä ei tuo toiveelle takapakkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – pitäisikö niistä saada nykyistä kovempi rangaistus?
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 7. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 8. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?
 14. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.