Lukijalta: Lentoreittien sijaan lento-, bussi-, juna- ja taksimatkoja

Pekka Rusila

Koronan seurauksena, ainakin alussa, liikematkustaminen tulee vähenemään. Hallituksen tulisi laatia liikkumiseen kokonaisvaltainen suunnitelma, jossa hyödynnetään kaikkia kuljetusvälineitä.

Nyt puhutaan vain Finnairista ja vaaditaan sitä hoitamaan kannattamattomatkin reitit.

Matkustajallehan on tärkeää päästä aikataulujen mukaan paikasta A paikkaan B. Sinne täytyy päästä muillakin välineillä kuin suorilla Finnairin lennoilla. Pitää määritellä Finnairin kanssa, mitkä ovat ne suurimmat ja kasvavimmat maakuntakeskukset, joihin Finnair haluaa lentää jatkossa.

Ulkopuolelle jääviin maakuntakeskuksiin pitää sen jälkeen varmistaa kulku ensisijaisesti suoraan raideliikenteen avulla pääkaupunkiseudulta tai lähimmältä lentoasemalta.

Kulkuyhteyksien rakentamisessa pitää hyödyntää myös linja-autoja ja taksiliikennettä.

Aikataulujen avulla tulee rakentaa sujuva matka, jossa vaihtoajat ovat minimissä. Näissä vaihtoehdoissa matkustaja voisi ostaa yhden lipun määränpäähän, vaikka kulku tapahtuisi lentokoneella, junalla ja taksilla ja niin edelleen.

Finnair voisi keskittyä pääasiassa kannattavimpiin ulkomaanlentoihin.

Hallituksen pitäisi neuvotella Finnairin kaveriksi pienempi lentoyhtiö, joka hoitaisi pienemmillä koneilla lennot pienemmille kentille ja yhdysliikenteen, syöttöliikenteen isompien kenttien välillä.

Silloin Finnair voisi keskittyä pääasiassa kannattavimpiin ulkomaanlentoihin.

Samanlainen malli sopisi myös raideliikenteen kehittämiseen. VR:n kaverina olisi vaikka yksityinen yhtiö, joka hoitaisi hiljaisempien ratojen liikenteen eli syöttöliikenteen isommille asemille. Ymmärsin että edellinen hallitus suunnitteli vastaavaa järjestelmää.

Miksi nykyhallitus ei ole vienyt sitä suunnitelmaa eteenpäin?

Kommentoi