Pääkirjoitus: Ravintoloille varovainen alku

Ravintolat voivat kesäkuun alusta lähtien taas myydä asiakkailleen muutakin kuin pelkkiä noutoannoksia. Sami Lettojärvi

Koronaepidemian patoamiseksi suljetut ravintolat saavat avata jälleen ovensa kesäkuun alusta lähtien. Valtiovallan suoma uusi alku on varsin varovainen. Sitä säestää iso joukko ehtoja, jotka ravintoloitsijoiden on täytettävä toiminnan pikaisen keskeytyksen uhalla.

Runsaasti keskustelua herättänyt rajoite on, että ainakin aluksi ravintolat saavat päästää seiniensä sisäpuolelle vain puolet normaalista asiakasmäärästä. Terassille, sikäli kuin ravintolalla sellainen sattuu olemaan, vastaavaa rajoitusta ei aseteta, koska viruksen uskotaan leviävän huonommin ulkoilmassa.

Optimistin tunnistaa kuulemma siitä, että hänen mielestään lasi on puoliksi täynnä siinä missä pessimisti näkee lasin puoliksi tyhjänä. Hallituksen saamasta palautteesta voi päätellä, että moni ravintoloitsija katsoo valtiovallan pakottavan nyt avaamaan ravintolat puoliksi tyhjinä eikä puoliksi täysinä.

Alan edunvalvontajärjestö Mara yritti vielä tiistaina vedota päättäjiin asiakaspaikkojen täyttöasteen nostamiseksi 75 prosenttiin, jotta ravintoloiden olisi kannattavampaa avata ovensa. Ainakaan heti se ei tule mahdolliseksi, joten nähtäväksi jää, kuinka moni ravintoloitsija lopulta osoittautuu niin suureksi optimistiksi, että uskaltaa avata ovensa ja ottaa henkilökuntansa takaisin töihin näillä reunaehdoilla.

Lahdessa tapahtumajärjestäjät laatineet pitkän listan turvaohjeita – pian testataan, pysyvätkö suuret yleisömassat hallinnassa

Kannattavuutta vaarantavaksi tekijäksi nähdään sekin, että ravintolat on suljettava kello 23 ja alkoholinmyynti lopetettava tuntia aiemmin. Ainakin yökerhojen ovet ehto pitää visusti lukossa.

Toki nopeatkin helpotukset ovat mahdollisia, sillä hallitus aikoo tarkkailla ravintoloiden tilannetta pitkin kesää ja lieventää ehtoja, jos tilanne sen sallii. Ehtoja voidaan myös kiristää ja yksittäisiä ravintoloita sulkea, jos toiminta osoittautuu liian leväperäiseksi. Näytön paikan kyvystään osoittaa vastuullisuuttaan saavat siis sekä ravintoloitsijat että asiakkaat.

Nopeatkin helpotukset ehtoihin ovat mahdollisia.

Uudelleen harkittavaksi voi tulla myös tilanteen puntaroiminen alueittain, kuten keskusta olisi halunnut tehdä jo nyt. Näyttäähän epidemia joissain maakunnissa jo voitetulta kannalta.

Hallitus halusi panna kaikki ravintolat tässä kohtaa samalle viivalle tasapuolisuudenkin nimissä. Alueittaisessa eriarvoisuudessa olisi riskinsä, sillä kokemukset ovat opettaneet, että virus voi levitä ravintoloissa matkailijoiden välityksellä nopeasti sellaisillekin alueille, jossa tautia on vähän tai ei lainkaan.

Riski kasvaa kesälomakauden alkaessa, kun kotimaanmatkailun odotetaan nousevan uuteen arvoonsa. Toisaalta silloin myös nähdään, missä tahdissa ihmiset lopulta uskaltavat palata vanhoihin ravintolatottumuksiinsa epidemian yhä väijyessä keskuudessamme.

Terassilupia on haettu Lahdessa ennätysvähän – ravintolayrittäjä toivoo hallitukselta pikaisia päätöksiä: "Mikään ravintola ei aukea hetkessä"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 2. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 3. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 4. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 5. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 6. Virtaava vesi ja sulava jää - palkitun viinilasin suunnitellut lasitaiteilija inspiroituu luonnon helmassa
 7. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 8. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 9. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 10. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 11. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 12. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 13. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 14. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 15. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.