Vili Uuskallion Esalainen: Rannan kakkakoneet sanovat viimeisen sanan

Vili Uuskallio

Aivan aluksi haluan todeta, että olen tullut valkoposkihanhien kanssa ihan hyvin juttuun. Loppukesästä 2008 oli pienoinen ihmetyksen aihe, kun satapäinen hanhiparvi ilmestyi oleilemaan Mukkulan uimarannalle.

Linnut olivat näyttäviä ja äänekkäitä eivätkä tuntuneet piittaavan ihmisen läsnäolosta. Isojen vihreiden kakkapellettien määrä toki oli tuolloinkin huomiota herättävä.

Valkoposkihanhi pesi Vesijärvellä ensimmäisen kerran vuosituhannen vaihteessa. Sittemmin laji on kotiutunut Lahden rannoille monien mielestä liiankin hyvin.

Ulostehaittojen vähentämiseksi kaupunki päätti maaliskuun alkupuolella hakea poikkeuslupaa valkoposkihanhien häätämiseen Ankkurin ja Mukkulan ranta-alueilta. Lupakäsittely on kesken, mutta uimarantojen hiekka-alueilta hanhia voidaan jo nyt suostutella poistumaan.

Ely-keskuksen mukaan valkoposkihanhia on häiritty viime viikkoina Lahdessa lainvastaisesti – "Ikävä kyllä, osalla ihmisistä on lintuvihaa"

Luulen, että hanhet saivat vihiä karkotusaikeista, sillä ne saapuivat Mukkulaan koppavimpina kuin koskaan ennen. Kaulat pitkällään ne kaakattivat, että me muuten tultiin nyt, ja tämä paikka kuuluu meille.

Koiran kanssa kävellessäni olen oppinut jotakin hanhenkarkotuksen realiteeteista. Ensimmäinen havainto on, että hanhien hätistely on Mukkulassa ollut erittäin vähäistä tai olematonta.

Siihen nähden oli yllätys, että Varsinais-Suomen ely-keskus lähetti kaupungille hanhien häirintää koskevan paimenkirjeen. Elyn saamien yhteydenottojen perusteella valkoposkihanhia olisi jahdattu ja niitä olisi ”kerrotun mukaan myös ilmeisesti vahingoittunut”. Koska poikkeuslupaa ei ole, hanhia pitäisi elyn mukaan ohjata pois maltillisesti siten, ettei lintuja häiritä tai stressata.

Valkoposkihanhia saa hätistää Ankkurin ja Mukkulan uimarannoilta, muttei vielä nurmikoilta, linjasi ely-keskus

Viranomaistulkinnan mukaan puistonurmikot ovat Vesijärvellä pesivien valkoposkihanhien ruokailualueita, joilta hanhia ei saa edes ohjailla pois ilman poikkeuslupaa. Kaupunkilaisten pitäisi siis puistossa väistää hanhia, ei suinkaan päinvastoin.

Siinä missä lahtelaisten on kumarrettava puistojen kakkakoneita, sallitaan maaseudulla kovemmat otteet. Ely-keskus myönsi äskettäin kahdelletoista tohmajärveläiselle maanviljelijälle poikkeusluvan viljelyvahinkojen estämiseen valkoposkihanhia ampumalla. Kukin viljelijä saa ampua pelloillaan 20-40 hanhea syysmuuttokaudella.

Lahdessa ajatuksena on ollut hätistellä hanhia kytkettynä olevia koiria apuna käyttäen. Jos lupa karkottamisen saadaan, siihen tarvitaan koirien lisäksi runsaasti hätyyttäjiä ja monia konsteja. Tosiasia nimittäin on, että hanhet eivät juuri piittaa hätistelystä.

Ihmisen ja koiran lähestyessä parvi alkaa kaakattaa ja tepastella vastahakoisesti loitommaksi. Vasta muutaman metrin päässä linnut nousevat siivilleen.

Hetken päästä sama 27 hanhen parvi on asettunut läheiselle uimarannalle. Linnut siirtyvät äänekkäästi protestoiden veteen muutaman metrin päähän rantaviivasta. Ensimmäiset ehtivät rantautua ennen kuin olen ehtinyt poistua paikalta.

Kotona huomaan eteisen lattialla tumman pyöreän möykyn. Se ei ole pölyä vaan tuntuu kostealta. Lenkkarin pohjassa sitä on lisää. Hanhet sanoivat tälläkin kertaa viimeisen sanan.

Lahden satapäisille hanhiparville halutaan häätö – "Pitää näyttää heti alussa, että tämä alue ei ole teille"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
 2. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
 3. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 4. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 5. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 6. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 7. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 8. 1.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei ilmi uusia koronatartuntoja viikkoon
 9. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 10. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 11. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 12. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 13. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 14. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 15. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.