Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Iitin luontopolku ja riippusilta asukkaiden käyttöön

Iittiin suunniteltu riippusilta ja siihen liittyvä päätöksenteko on kirvoittanut kieliä paikallismedioissa. Lautakuntien ja kunnanhallituksen päätösten myötä on kuntastrategialla lakaistu lattiaa ja annettu kateuden ja paikallispolitikoinnin vaikuttaa päätöksentekoon. Onneksi luontopolkua koskeneet valitukset on nyt hylätty hallinto-oikeudessa.

Tuntuu kuin vanhemmiltakin asukkailta olisi unohtunut, miten Kymeä on ylitetty aiemmin. Kymen yli on kulkenut kaksi eri riippusiltaa ja ”Virtalan” kapulalossi ja virralla alempana Tapolan lossi. Nämä sillat ja lossit ovat palvelleet kulkijoita, mutta erityisesti paikallisia asukkaita.

Nyt suunniteltu riippusilta ja luontopolku edustavat minulle palvelua paikallisille asukkaille, yritystoiminnan saamien hyötyjen lisäksi. Kyläläiset, paikalliset yhdistykset, seurakunta, mökkiläiset ja koululaiset voivat retkeillä lähialueillaan ja hyödyntää riippusiltaa.

Luonnonsuojeluyhdistykset voivat tarjota opastettuja kierroksia joen molemmin puolin olevissa yksityisissä tai julkisesti omistetuissa luontokohteissa. Kyläläiset tai koululaiset voivat toteuttaa erilaisia tempauksia ja tapaamisia, kuten Kymijoki-antologia vuonna 2017.

Kymen yli on kulkenut kaksi eri riippusiltaa ja ”Virtalan” kapulalossi ja virralla alempana Tapolan lossi.

Asukkaiden saaman yhteisen hyödyn vuoksi pidänkin Iitin kunnanhallituksen (demari)päättäjien riippusillan vastustamista outona politikointina.

Riippusilta saattaa heikentää metsästyksen mahdollisuuksia, mutta loppusyksyyn sijoittuvan hirvenmetsästyksen aikaan retkeilijämäärät tuskin ovat kovin suuria. Asun itse metsästysseuralle vuokraamani maa-alueen keskellä ja toistaiseksi ei ole ollut ongelmia.

Iitin Harakkakosken riippusilta romahti ennen rakentamista – "Miksi vastustetaan sellaisia hankkeita, joista ei tule kunnalle kustannuksia?"

Riippusillan rakentamisen ja ylläpidon kustannus on mielestäni aivan marginaalinen (Aalto ESS 5.5.20) verrattuna miljooniin euroihin, veronmaksajien rahoihin, joita on upotettu KymiRing-hankkeeseen.

Nyt olisi aika raapia kasaan vaikkapa yksi prosentti KymiRing-rahoituksesta riippusillan ja luontopolkujen rakentamisen tueksi.

On suorastaan häpeällistä, ettei kestävään luontomatkailuun ja terveysliikuntaan olla valmiita satsaamaan mitään! Vaikka Iitin Matkailu ry:llä olisi hankerahoitusta ja omarahoitusta rakentamiseen, niin kunnan pieni taloudellinen tuki osoittaisi arvostusta paikalliselle elinvoimaisuudelle.