Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Dronet tulevat – miljardihävittäjät voivat olla väärä valinta

Ihmiskunta on kautta aikojen pyrkinyt varautumaan uhkiin lisäämällä ja kehittämällä aseita ja armeijoita. Kaikissa konflikteissa on ollut vain yksi voittaja – aseteollisuus.

Satoja vuosia sitten, purjelaivojen aikakaudella, eurooppalaiset kävivät valloitusretkillä eteläisessä Amerikassa. Brasilia oli sekä espanjalaisten että portugalilaisten kohteena.

Espanja nousi maihin ja eteni sisämaahan musketein ja miekoin. Kantaväestö vastasi väkivaltaan ja raakuuksiin samalla mitalla. Espanjalaiset joutuivat vetäytymään.

Portugalilaiset lähestyivät ”alkuasukkaita” vieden heille lahjoja ja hyödyllisiä käyttöesineitä. Tänä päivänä Brasilian virallinen kieli on portugalin kieli.

Aikanaan Ranska varautui mahdolliseen Saksan hyökkäykseen rakentamalla valtaisan ja kalliin Maginot-linjan. Sodan alussa Wehrmacht kiersi linnoitukset Belgian kautta ja miehitti Ranskan salamasodan vauhdilla. Juhlat olivat Riemukaarella.

Amerikkalaiset kävivät Vietnamissa kylvämässä lyijyä ja napalmia. Sotilaat palasivat kotiin traumojen kanssa.

Miehittämättömät Dronet suoriutuvat jo nyt sotilaallisista ja rauhanomaisista tehtävistään paremmin ja murto-osalla hävittäjien kustannuksista.

Irakissa yöt valaistiin täsmäohjusten räjähdyksillä. Sekasorto maassa jatkuu edelleen.

Venäläiset ovat antaneet Kalasnikovien laulaa Afganistanissa ja Syyriassa. Tukena heillä ovat olleet lentävät sotakoneet. Kaaos ja turvattomuus ovat arkipäivää.

Kauppa kuolemalla on kannattanut ja kannattaa niin kauan, kun ihmiskunta ei ymmärrä tukea uudistuksia, joilla aidosti paneudutaan ja varaudutaan rajat ylittäviin uhkiin. Niitä ovat pandemiat, ilmastonmuutos, väestön kasvu, puhtaan veden saatavuus ja luonnon monimuotoisuuden säilyminen.

Professori Heikki Hiilamo valotti tilannetta osuvasti ESS:n kirjoituksessaan 8.5. Hänen mukaansa koronakriisi osoittaa turvallisuusajattelumme vanhanaikaisuuden. Oikeutetusti hän vertaa suojainhankintaa hävittäjähankintaan.

Edellinen oli täysin retuperällä. Jälkimmäiseen on uhrattu valtavasti aikaa, vaivaa ja euroja.

Toimittaja Juha Honkosen turvallisuuspoliittinen näkökulma (ESS 13.5.) avasi hävittäjähankinnan tilannetta. Tähän miljardipeliin panostetaan edelleen valtion pakollisista menoleikkauksista huolimatta. On väläytelty jopa 1,3 miljardin ale-lappua.

”Salaisen tutkimuksen” mukaan nykyisten hävittäjien käyttöiän pidennys nielisi tuon säästön. Teknisesti käyttöiän jatkaminen miljardeilla olisi mahdollista aina 2030-luvulle.

Samassa kirjoituksessa hävittäjähanketta vetävä Lauri Puranen kysyy, ”miten Suomen uskottava puolustuskyky kyetään turvaamaan, jos Hornet-kaluston suorituskyky rapistuu, käytettävyys heikkenee ja luotettavuus kärsii?"

Ehkä kannattaisi olla yhteydessä avaruusteknologiayritys SpaceX:n perustajaan Elon Muskiin. Alkuvuodesta hän piti esitelmän avaruus- ja aseteknologian asiantuntijoille. Hänen viestinsä oli yksinkertaisen selkeä.

Miehitetyn (pilotin ohjaaman) hävittäjän aika on jo ohi. Miehittämättömät pienoiskopterit eli dronet suoriutuvat jo nyt sotilaallisista ja rauhanomaisista tehtävistään paremmin ja murto-osalla hävittäjien kustannuksista. Tulevaisuudessa, teknologian kehittyessä, vieläkin tehokkaammin.

Turvallisuusajattelumme on osoittautunut vanhanaikaiseksi. Miksi meidän pitäisi tehdä miljardiluokan hankinta sotakoneista, joiden kyljessä on alennuslappu ja tiedote "huomioi parasta ennen - päiväys".