Markus Pirttijoen Esalainen: Etätyöhön opittiin kuin aikoinaan tekstiviestiin

Markus Pirttijoki

Parin kuukauden ajan Suomi oli sulkeutunut kuin härmäläinen toppatakkiinsa talvella. Tällä viikolla alettiin sitten availla nappeja ja vetoketjua, kurkistaa hupun alta ja räpytellä silmiä auringonpaisteessa. Olimme kuin talven jälkeen pihalle ponnistaneet tulppaanit – vähän ujoina uuden elämän edessä.

Ensin sallittiin käynnit kirjastoissa. Sen jälkeen peruskoululaiset palasivat opinahjoihinsa. Urheiluseuroissa treenit jatkuvat ja jonkinlaiset kokoontumisetkin ovat pian mahdollisia. Joku odottaa jo kesäkuun alussa koittavaa terassikautta.

Ikäihmisetkin saavat taas tavata lapsenlapsiaan. Tai jos oikein hallituksen viestin tulkitsin, hallitus ei sitä suosittele muttei kielläkään.

Jos näistä poikkeusoloista on ollut jotain hyötyä, niin Suomi otti lyhyessä ajassa digiloikan. Opettajat pystyivät jatkamaan opetustyötään ja oppilaat opiskeluaan. Kaupoista ja ravintoloista tilattiin verkon kautta ruokaa kotiin. Työpaikoilla uudet etätyöskentelyn ohjelmistot ja käytännöt opeteltiin eikä tekeminen lamaantunut.

Monin paikoin tehokkuus kasvoi. Reaalinen ja virtuaalinen maailma löivät kättä päälle, kun sekunnin murto-osassa kokouspaikka vaihtui Lahdesta Jyväskylän kautta Helsinkiin.

Nyt kun olemme alkaneet avautua yhteiskuntana moni pohtii jo, pitäisikö myös työnteon palata entisiin uomiinsa eli siirrytään videopalavereista takaisin neuvotteluhuoneisiin, kasvokkain tapahtuvaan kommunikaatioon?

Lähityöskentelyssä on paljon hyvää. Viesti siirtyy toiselle pelkästään sillä, että ajattelee asiaa ääneen. Jotakin mieltä askarruttavaa asiaa on helppo testata työkaverilta sermin yli.

Työergonomia on säädetty työpaikalla ammattilaisten ansiosta oikein. Sähköpöytä nostaa näytön oikealle tasolle eikä korkeutta tarvitsee viritellä itse keittiönpöydälle pinottavilla romaaneilla. Ruokahuolto pelaa ja työrauha voi olla parempi kuin kotioloissa. Eivätkä työt seuraa samalla tavalla kotiin, kun tietokone on töissä eikä olohuoneen pöydän kulmalla.

Työkavereiden näkeminen ja muiden kuin työasioiden pyörittely kahvitauolla tuo tarvittavaa etäisyyttä ja uutta energiaa työntekoon. Lähityöskentelyssä on puolensa, mutta niin on etätyöskentelyssäkin.

Etätyö on kuin tekstiviesti. Nokian insinöörin kehittämän sovelluksen tarkoitus oli kukistaa Motorolan hakulaite. Sitä ei suunniteltu ihmisten väliseen viestintään sellaisenaan, mutta sellainen siitä tuli. Ihmiset keksivät tekstiviestille muuta käyttöä kuin alunperin ajateltiin.

Etätyötä on pidetty palkintona, harvain herkkuna, viikonlopun jatkeena tai korvikkeena työnteolle silloin, kun lapsi on kipeänä. Vaan ei pidetä enää. Korona-aika brändäsi etätyön uudestaan. Siitä tuli osa arkista työkulttuuria. Ihmiset oppivat käyttämään sitä kuin aikoinaan tekstiviestiä.

Suomalainen tekee työtään stahanovilaisen iskurityöläisen energialla. Emme hyväksy puolivillaista. Aikataulut ja tavoitteet ohjaavat meitä enemmän kuin se, missä työtämme teemme. Siksi etätyö sopii meille hyvin.

Meillä on nyt erinomaiset saumat sössiä loistava digiloikka, jos antaudumme sille ajattelulle, että vanhassa vara parempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.