Lukijalta: Nyt on oikea hetki rakentaa pyörätieverkko Lahden ympärille

Esa-Pekka Karvinen

Koronan keskellä Lahti valmistautuu Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteensa, jonka näkyvin tämän hetken toimi lienee Uudenmaankadun varteen rakentuva älypyörätien runko.

Konsulttitoimistolta on saatu suositus kaupunkipyöräjärjestelmän toimittamiseksi sähköpyörien kanssa. Ensimmäisen järjestelmän asemakaaviot ja verkosto on esitelty julkisesti.

Ohitustien valmistuminen tämän vuoden lopussa vapauttaa valtatien katutilaksi. Samalla liikenne rauhoittuu ydinkeskustan länsipuolella.

Nyt olisi suorastaan optimaalinen mahdollisuus ottaa loikka siihen, että niin Hollola, Lahden Nastola, Orimattila kuin Heinolakin otettaisiin mukaan pyöräbaana-verkostoon rakentamalla kunnolliset ympärivuotisesti ylläpidettävät kevytväylät.

Kevytväylä kaupunkien välille pulpahtelee tietyin väliajoin esille, mutta lässähtää sitten innon puutteessa odotukseen ja unelmointiin.

Hollolaan ja Orimattilaan sellaiset jo periaatteessa on, joskin lännen suuntaan vanhalle tienpohjalle rakennettu pätkä Keskussairaalankadun risteyksestä Koneharjuun on muhkuralla, routinut ja halkeillut paikoin pahasti.

Orimattilan reitti kiertelee Pennalan peltoja ennen kun saapuu Pennalantien risteykseen uudelle kevytväylälle.

Heinolan suunnasta kevytväylä tulee 140-tien laitaa myötäillen Vierumäen taajamaan. Lenkki kiertää myös urheiluopistolla ja risteää taajaman liikenneympyrässä.

Uutta väylää tarvittaisiin Vierumäen taajamasta Holmaan parikymmentä kilometriä. Miksi kevytväylää ei nostettu esille siirtoviemäriä 2014–2016 rakennettaessa?

Tuolloin jo haussa ollutta, nyt maakunnalliseksi hankkeeksikin noussutta ympäristöpääkaupunkivuotta vietetään naapurikuntien kanssa yhdessä.

Uutta väylää tarvittaisiin Vierumäen taajamasta Holmaan parikymmentä kilometriä.

Kevytväylä olisi valmis ja ekologinen vaihtoehto liikkumiseen.

Sähköpyörällä 20–30 kilometrin matkat ovat peruskauraa. Kaikkiin kolmeen suurimpaan taajamaan ja urheiluopistoille rakennettava pyörä- ja reittiverkosto parkkeineen ja latausasemineen antaisi huomattavan mahdollisuuden tehdä todellinen ilmastoloikka, varmasti joitakin kymmeniä kertoja edullisempi kun tahmeasti alkanut sähköautojen aikakausi.

Periaate voisi olla: minne LSL ulottaa reittinsä, sinne menee myös kaupunkitaajaman pyöräverkosto. Maksun voisi suorittaa kausimaksuluonteisesti kytkettynä Waltti-korttijärjestelmään.

Vastaava järjestelmä toimii pääkaupunkiseudulla Alepa-pyöräverkostossa, jolloin HSL-korttiin vuosimaksu on 30 euroa per kausi.

Järjestelmän pystytys ja infran rakentaminen ei tapahdu vuodessa, eikä edes kahdessa, mutta jos ei edes yritetä mitään tämän kaltaista vallankumousta, ympäristöpääkaupunkivuosi jää pelkäksi kasvojen pesuksi ja älytiet sekä muut rakennelmat projektirahojen loputtua rapautuvat ja routivat.

Paitsi sähköpyörät myös muut nykyaikaiset hyvin korkeatekniset pyörät tarvitsevat ainakin Lahdessa kunnollisen valvotun ja katetun pyöräparkin. Sellainen olisi helppo toteuttaa toriparkkiluolaan. Jäsenmaksulla voisi kattaa kuluja ja kehittää sisältöpalveluja.

Palvelutorin mallia haettiin Espoosta. Pyöräsuunnittelijat voisivat piipahtaa Helsingin Pasilan Triplaan: siellä on 3 000 fillarin sisäparkki, maksusta vartioitu tila sekä sosiaalitilat suihkuineen, kaapit pyöräilyvaatteiden vaihtamiseksi työasuun.

Odotan innolla muun muassa terveysliikuntakaupungiksi itsensä lanseeranneen Lahden uusinta avausta lupausten lunastamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 2. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 5. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 6. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 7. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 8. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 9. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 10. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 11. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 12. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 13. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 14. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 15. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.