Lukijalta: Vastine Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Sirkku Hildénille

Jorma Ratia, Juhani Melanen

Yleisesti toteamme, että kaupunginhallitus paheksuu (ESS 13.5.) kirjoitustamme, koska yhtiöiden talousluvut ovat paljastetut lahtelaisille veronmaksajille. Yhtiöistä ei ole valtuutetuilla tietoja neljännesvuosittain muuta kuin liikevaihto ja tulos.

Valtuutetut eivät voi tietää, mitä sisältyy yhtiöiden kulurakenteeseen. KOKO Lahti oy ei julkaise toimintakertomusta.

Me emme ole kirjoittaneet, että kaikki olisi tukia. Kirjoitimme, että avustukset, lainat kaupungilta ja pääomasijoitukset yhtiöihin ovat olleet noin 10,4 miljoonaa, joista avustusten määrä on ollut 3,65 miljoonaa euroa.

Toinen virhe on, että yhtiöt ”mielellään maksavat pääomalainat pois mahdollisimman nopeasti”. Pääomalainoja ei voi eikä saa lyhentää, ennen kuin kaikki muut yhtiön lainat on korkoineen maksettu. Millä rahalla yhtiöiden lainat maksettaisiin pois, kun yhtiöt ovat maksu- ja toimintakyvyttömiä ilman kaupungin jatkuvaa rahoitusta?

Kaupungin vastinekirjoituksessa verrattiin eräiden muiden tapahtumatalojen avustuksia. Mika Mäkinen väitti (ESS 11.5.), että muun muassa Finlandia-talo ja Turun Logomo olisivat avustusten varassa.

ESS 13.5. kuitenkin uutisoi, että Finlandia-talon yhteenlaskettu liikevoitto ilman tukia on ollut vv. 2015–2019 noin 4,5 miljoonaa eikä Logomo ole kertaakaan saanut julkista tukea. Miksi on annettu harhaanjohtavaa ja virheellistä tietoa medialle?

Hildén väittää, että 900 000 euron vuotuinen tuki olisi tarkoitus vähentää vuosittain 50 000 eurolla. Mitä merkitystä tarkoituksella on, kun tuki on koko ajan pysynyt samana, 900 000 euroa? On aivan varmaa, ettei tuki alene, koska KOKO Lahti on ja tulee olemaan suurissa talousvaikeuksissa. Niin, ja korjauksena Hildénin kirjoitukseen, vuonna 2019 tukeen, se oli myös 900 000, ei 850 000 euroa.

KOKO Lahden olisi julkisesti kerrottava valtuutetuille, mistä muodostuvat esimerkiksi muut liiketoiminnan kulut, vv. 2018–2019, yhteensä noin 6,9 miljoonaa? Voidaanko luottaa, arvoisa kaupunginhallituksen puheenjohtaja, että nämä suljetut tiedot avataan?

Näyttää siltä, että kaupunginhallitus ja kaupunginjohto johtavat lahtelaisia harhaan ja sivuuttavat pääasian.

Molemmat yhtiöt ovat raskaasti tappiollisia ja veronmaksajat kuittaavat. Yhtiöissä on raskas kulurakenne, henkilökuntaa yhteensä noin 50 ja yhtiön toimitusjohtaja nauttii yhtiöiden tulokseen ja liikevaihtoon nähden kohtuutonta palkkaa.

Käsittääksemme KOKO Lahden tappiot ovat jo tältä vuodelta satoja tuhansia euroja.

Lopuksi en malta olla siteeraamatta kaupunginhallituksen päätöstä KymiRingin rahoituksesta 13.5.2019: ”KOKO Lahti oy:n taloudellinen tilanne on tällä hetkellä hyvä.”

Kuitenkin vuoden 2019 tappio oli todellisuudessa 291 000 euroa, jossa 900 000 euron avustus lisättynä, eli tappio todellisuudessa noin 1,2 miljoonaa euroa.

Suuri, toistaiseksi vastaamaton kysymys on, miksi kaupunginhallitus ei noudata omistajaohjauksen konserniohjeita, kun samalla toimialalla (tapahtumatuotanto) ei saisi olla kahta samanlaista yhtiötä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.