Hanna Myyrän Esalainen: Vaihteeksi muuta kuin iänikuista koronaa

Hanna Myyrä

Jatkuva koronaviruksesta jankkaaminen alkaa olla puuduttava kuin elokuva tai TV-sarja, joka jää junnaamaan paikoilleen. Tarinalla oli shokeeraava alku, mutta ensimmäisten viikkojen ja etätyöhön tottumisen jälkeen toivoo mielellään kuulevansa ja lukevansa muustakin kuin tartuntamääristä ja poikkeustilasta.

Toki muutakin sisältöä on tarjolla sekä television että lehtien puolella. Päivittäiset tilastot saattavat jäädä jonakin vapaapäivänä ihan väliin, ja joskus lintuja kiikaroidessa pääsee jopa unohtamaan koko viheliäisen loiselävän.

Esimerkiksi mustavikloparvi kahlailemassa tyynellä lammella auringonlaskun aikaan voi olla niin merkityksellinen, että ikävät asiat unohtuvat.

Jollakin toisella saman voi ajaa kirja, musiikki tai palapelin kokoaminen. Tärkeää kuitenkin on, että elämässä on jotakin, mikä vie ajatukset pois tästä pandemia-ajasta.

Televisio tarjoaa sangen vähän pakoa koronatodellisuudesta. Ajankohtaislähetyksissä ei juuri muuta käsitellä ja niiden lisäksi tarjonta on usein sen verran köyhää, että mieluummin panee toosan kiinni.

Mikähän idea mahtaa olla esimerkiksi siinä, että samat elokuvat pyörivät eri TV-kanavilla pitkin viikkoa? Ehkä samaan hintaan saa monta esityskertaa. Takana voi olla tietysti sekin, etteivät edes tv-kanavat usko kenenkään enää katsovan ohjelmia televisiosta.

Nyt kun kirjastoista voi taas lainata uusia kirjoja, tulee lisää mahdollisuuksia hankkiutua irti nykytilanteesta, ehkä saada jopa perspektiiviä tilanteeseen. "Ennen kaikki oli huonommin" -voisi olla yksi peruste suositella tautiajan lukemistoja.

Viimeksi vappuna onnistuin viettämään lähes koko päivän ilman, että ajattelin tartuntatauteja juuri lainkaan. Heinolan Paistjärven hienolla retkeilyalueella unohtuvat nykyajan murheet. Nuotiopaikalla toki pidettiin etäisyyttä, mutta Pirunkirkkoa katsellessa häipyi päästä kaikki muu.

On tietysti oma riskinsä siinäkin, että unohtaa koko halvatun koronaviruksen. Siihen minusta auttaisivat ristiriitaisia näkemyksiä herättävät suojamaskit. Kun kulkisi maski naamallaan ja kuuntelisi omaa hengitystään, ei voisi edes kuvitella, että elämä on normaalia.

Siksi olen osin eri mieltä niiden kanssa, jotka pelkäävät suojamaskin aiheuttavan vääränlaista turvallisuuden tunnetta. Jo maskin näkeminen jonkun kasvoilla kaupassa käydessä taatusti muistuttaa siitä, että ihmisiin on syytä pitää etäisyyttä.

Ymmärrän sen, ettei maski itsessään suojaa sen kantajaa tartunnalta, mutta muiden suojaaminen ei ole kovin huono tavoite.

Vaikka rajoituksia on vähitellen höllennetty ja kesäsesongin alkaessa myös ravintolat avaavat ovensa, on selvää, että kesälomakausi on kaukana tavanomaisesta. Emme pääse lomalle koronaviruksesta.

Lomalaiset ovat ilmeisesti suuntaamassa kotimaan mökeille, joko omille tai vuokratuille. Jos järven ulappaa tai tunturimaisemia katsellessa pääsee vähäksi aikaa eroon virusajatuksista, se tekee varmasti vain hyvää. Jos on pakko poiketa kyläkaupassa, käsien pesu sujuu varmasti yhtä hyvin kuin edellisen parin kuukauden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.