Pääkirjoitus: Tulipalo vihdoin sammutettava, ennen kuin liian moni yritys ehtii tuhoutua

Elinkeinoministeri Mika Lintilä piti hallituksen kortit vielä osin piilossa valottaessaan yritysten yleistukipaketin sisältöä. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus sopi keskiviikkoiltana pääpiirteissään uudesta yleistuesta, jota on tarkoitus ryhtyä jakamaan koronakriisistä vakavasti kärsiville yrityksille niiden pelastamiseksi konkurssilta.

Yrittäjät ovat varttuneet yleistukipakettia malttamattomina, sillä sen uskotaan poikkeavan selvästi edukseen hallituksen aiemmin tarjolle tuomasta kriisiavusta. Ehdot täyttävä yritys voi saada yleistukea kiinteisiin kuluihinsa toimialastaan riippumatta, eikä rahaa tarvitse maksaa takaisin. Siten yleistuki olisi mannaa yrityksille, joiden kassavirta on koronarajoitusten seurauksena romahtanut, mutta palkka- ja vuokrakulut juoksevat samaa vauhtia kuin ennen kriisiä.

Ikävä kyllä moni yrittäjien huulilla pyörinyt kysymys jäi vielä odottamaan vastausta, kun elinkeinoministeri Mika Lintilä valotti tukipaketin sisältöä torstaina. Hän tyytyi lähinnä toistamaan mediassa jo edellisiltana kerrottuja tietoja tuen ehdoista ja tukisummien suuruudesta. Sitä vastoin hän ei vielä vahvistanut, paljonko liikevaihdon pitää laskea ja mihin ajankohtaan sitä verrataan. Kuulematta jäi sekin, kuinka pitkään hallitus lopulta aikoo yleistukea maksaa ja paljonko tarkalleen tarkoitukseen varataan rahaa.

Hallitus joutuu yhä piilottelemaan korttejaan.

Lintilän niukkasanaisuudelle oli syynsä. Hallitus joutuu yhä piilottelemaan korttejaan, koska monet yksityiskohdat tarkentuvat vasta jatkovalmistelussa lähipäivien aikana. Ripauksen pidättyväisyyttä ministerin puheisiin saattoi tuoda myös kielteinen palautemyrsky, joka kohdistui hallituksen edellisiin yritystukiratkaisuihin.

Finnveran ja Business Finlandin kautta toteutettu tukipolitiikka ei ole ollut suuri menestystarina. Yritykset ovat säikkyneet lainanottoa epävarmassa tilanteessa, eivätkä kaikki ole osanneet keksiä tarpeeksi innovatiivisia kehittämisideoita päästäkseen osalliseksi BF:n jakamista rahoista. Siksi yleistukeen kohdistuu nyt erittäin suuria odotuksia, ja hallitus tuntee ne kasvavana paineena niskassaan ryhtyessään viimeistelemään pakettiaan valmiiksi.

Vaikka kysymys on monimutkaisesta kokonaisuudesta, yleistuen kanssa ei pidä viivytellä enempää kuin tähän mennessä on jouduttu tekemään. Pari kuukautta riehunut tulipalo on sammutettava, ennen kuin liian moni yritys ehtii tuhoutua.

Yleistukea lienee tässä vaiheessa aikomus maksaa kahden kuukauden ajan. Yritysten ei auta muu kuin toivoa, että pahin kriisi tulee sillä selätetyksi. Muuten hallitus joutuu ennen pitkää valikoimaan yritykset, joiden tukemisen se arvioi tärkeämmäksi kuin toisten. Kaikkien pelastamiseen eivät riitä omat eivätkä lainatutkaan rahat, jos kriisi pitkittyy.

Kommentoi