Millamari Uotilan Esalainen: Työnantaja, tunnetko milleniaalien vaatimukset? Ehkä kannattaisi, sillä nuoria osaajia on jo puolet työvoimasta

Millamari Uotila

Millamari Uotila

Opiskele monta tutkintoa, mutta valmistu nopeasti. Varmista, ettei työhistoriaan synny aukkoja. Ole valmis ankaraan kilpailuun.

Tee enemmän kuin muut.

Tällaista viestiä sai kuulla jatkuvasti työelämän kynnyksellä olevana korkeakouluopiskelijana kymmenen vuotta sitten. Mieleen iskostettiin, että työlle olisi oltava valmis uhraamaan paljon. Vain niin voisi menestyä.

Kävi kuitenkin niin, että arvot ja asenteet olivat jo muuttuneet. Milleniaaleiksi kutsuttujen sukupolvi lähti kohti työelämää kokonaan toisenlaisilla toiveilla ja vaatimuksilla.

Milleniaaleja eli vuosina 1980–2000 syntyneitä on jo puolet Suomen työvoimasta, ja viiden vuoden kuluttua osuus huitelee globaalisti katsottuna jo 75 prosentissa.

Näin arvioidaan tänä vuonna ilmestyneessä tietokirjassa Hyvät, pahat ja milleniaalit. Siinä pohditaan, miten nuorten osaajien sukupolvea tulisi johtaa: milleniaalit kun tuntuvat kaipaavan työltä jotakin muuta kuin aiemmat sukupolvet.

Milleniaalit haluavat työltä paljon, ja koska heitä (tai meitä) on paljon, rekrytoivassa portaassa kannattaisi alkaa kuunnella tämän joukon toiveita ja vaatimuksia.

Nuorista osaajistakin käydään nimittäin kilpailua, ei vain työpaikoista.

Kyselytutkimusten valossa näyttää tosiaan siltä, että milleniaalit ovat aiempia sukupolvia hanakampia vaihtamaan työpaikkaa ja etsimään omiin tavoitteisiinsa ja arvoihinsa sopivaa työnantajaa. Milleniaaleille on arveltu kertyvän keskimäärin 16 työnantajaa yhden työuran aikana.

Hyvät, pahat ja milleniaalit -kirjaan tehdyssä kyselyssä selvisi, että tärkeintä työssä on oikeudenmukaisuus työyhteisössä. Seuraavina tulevat onnistumisen kokemukset, mieluisa työyhteisö, hyvä esimies ja mielekkäät, innostavat työtehtävät. Kilpailuhenkisyys henkilöstön välillä ei innosta.

Työltä kaivataan vaihtelevuutta ja mahdollisuutta kehittyä. Hyvä johtaminen taas olisi yksilöllistä ja vuorovaikutteista.

Elämää ei haluta järjestää vain työn ehdoilla, ja työn ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeää. Työnteosta saatetaan pitää pitkiäkin taukoja, jos se on taloudellisesti mahdollista.

Entä hyvä palkka? Se on tärkeysjärjestyksessä vasta sijalla 37.

Työhön liittyvät arvostukset muuttuvat, ja se herättää kummeksuntaakin. Vanhemmalle ikäpolvelle milleniaalit ovat epälojaaleja ja kärsimättömiä työpaikasta toiseen hyppelijöitä: missä ovat uskollisuus ja sitoutuneisuus?

Samaan aikaan nuorille aikuisille tarjotaan pätkää ja silppua ja tarvittaessa töihin -sopimuksia kuin oltaisiin jäätelökioskilla. Paljon puhutaan työelämän jatkuvasta muutoksesta, mutta aika usein tuo muutos on jotakin ylhäältä alas saneltua, johon kukin parhaansa mukaan sopeutuu.

Milleniaalit taas eivät muusta tiedäkään kuin muutoksesta, ja ehkä siksi he ovat valmiita luomaan muutosta myös itse.

Miksi siis tähän asti koulutetuin sukupolvi ei silmäilisi, missä ruoho on vihreintä.

Sitä paitsi oikeudenmukaisuuden ei pitäisi kuulostaa kenenkään korvaan kovin ikävältä toiveelta. Varmasti kaikki työelämässä olevat sukupolvet hyötyisivät siitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.