Pääkirjoitus: Reviiriajattelu selätti ensihoidon uudistustarpeet

Ensihoidon uudistus ei toteudu pitkästä valmistelusta huolimatta. Katja Luoma

Päijät-Hämeessä pitkään valmisteltu ensihoidon uudistus napsahti maanantaina karikkoon. Vaikka uudistukselle on suuri tarve, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola veti hankkeen pois yhtymähallituksen esityslistalta. Hän näki, ettei uudistuksen läpiviennille ole edellytyksiä: muutoksiin ei olla valmiita.

Uudistuksen tarkoituksena oli keskittää koko ensihoito yhden johdon alle, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle. Ensihoitoa tarjoaa maakunnassa myös Päijät-Hämeen pelastuslaitos, joka olisi mieluusti ottanut ensihoidosta nykyistä suuremman vastuun.

Uudistus olisi tarkoittanut, että pelastuslaitoksen ensihoidon työntekijät olisivat siirtyneet hyvinvointiyhtymän työntekijöiksi, mikä olisi merkinnyt huomattavia muutoksia muun muassa työvuoroihin. Pelastuslaitokselle olisi jäänyt ensivastetehtäviä eli hoidon antaminen ambulanssin saapumiseen saakka. Se ei pelastuslaitokselle kuitenkaan riittänyt.

Uudistusta valmistelemassa oli myös ulkopuolisia asiantuntijoita, jotka näkivät, että uudistuksen edistämisen ongelmana ovat hyvinvointiyhtymän ja pelastuslaitoksen pitkäaikaiset keskinäiset jännitteet ja epäluulot. Myös poliitikot ovat sekaantuneet toimintaan tavalla, joka ei ole aina edesauttanut yhteistä hyvää.

On maakunnan asukkaiden kannalta todella epätoivottavaa, että kahden näin tärkeän organisaation välillä ei kyetä viemään läpi uudistuksia, joista hyötyisivät viime kädessä veronmaksajat. Uudistuksen oli laskettu tuovan ainakin 1,5 miljoonan euron säästöt vuosittain. Kun se olisi tehty tavalla, joka olisi silti taannut palvelutason säilymisen alueella, olisi luullut sen saavan taakseen riittävästi kannatusta.

Uudistuksia täytyy kyetä tekemään maakunnan etua ajatellen, ei omasta reviiristä kiinni pitäen. Kyseessä ovat yhteiset, eivät omat rahat ja palveluiden käyttäjinä kaikki alueen asukkaat.

Uudistuksia täytyy kyetä tekemään maakunnan etua ajatellen, ei omasta reviiristä kiinni pitäen.

Ensihoidon uudistaminen jää nyt odottamaan valtakunnallista sote-ratkaisua. Saman neuvottelupöydän ääressä hyvinvointiyhtymän ja pelastuslaitoksen edustajat joutuvat istumaan jo sitä ennen, sillä nykyiset ensihoidon palvelusopimukset ovat voimassa vain tämän vuoden loppuun.

Pelastuslaitos jätti ovea auki myös uudistuksesta keskusteluun, joten ehkä siihen palataan vielä. Muutosten teko voi kuitenkin koskea vähemmän, jos ne tehdään muuten kuin pakolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 6. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 7. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 12. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 13. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 14. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 15. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.