Lukijalta: Poliittinen lyhytnäköisyys esti tarkoituksenmukaisen ensihoidon uudistuksen

Poliittisen päätöksenteon kulttuuria ja maakunnallisten organisaatioiden keskinäistä kilpailua Päijät-Hämeessä on vaikea ymmärtää. Näin kävi jälleen Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän hallituksen kokouksessa 11.5., kun sen piti päättää yli puoli vuotta huolellisessa valmistelussa olleesta ensihoidon uudistuksesta.

Jäi vaikutelmaksi, että ylikunnalliset organisaatiot päättävät kuntien puolesta tärkeät asiat etsimällä tukijoita omalle kannalleen yksittäisistä päättäjistä.

Kuntayhtymien hallituksen jäsenten tulee ensisijaisesti valvoa edustamansa organisaation etua, mutta samalla arvioida ja edistää väestön saamien palveluiden kustannustehokasta tuottamista kuntien osoittamien määrärahojen puitteissa.

Ei ole maakuntamme asukkaiden palveluiden kustannustehokkaan järjestämisen kannalta tarkoituksenmukaista, että kaksi maakunnan laajuista kuntayhtymää kiistelee keskenään asiasta, jonka lain mukainen järjestämisvastuu on sairaanhoitopiirillä eli hyvinvointiyhtymällä.

Valtakunnallisessa sote-valmistelussa pelastustoimi ja sosiaali- ja terveydenhuolto on tavoitteena liittää yhdeksi maakunnan kokoiseksi organisaatioksi. Kiinteästi terveydenhuoltoon integroidulla ensihoitopalvelulla tavoitellaan nykyistä parempaa asiakaspalvelua ja voimavarojen tarkoituksenmukaista käyttöä.

Päijät-Häme on edelläkävijä. Vuonna 2007 yhdistettiin hallinnollisesti ensihoito ja sairaankuljetus samaan toimintayksikköön keskitetyn päivystyksen ja päivystysosastojen kanssa. Tuolloin toimintamalli oli uusi myös STM:lle ja Kuntaliitolle.

Ensihoidon hoito-teknologia ja saavutettavuuden tavat ovat kehittyneet 15 vuodessa valtavasti. Kotiin voidaan tuoda eri tilanteisiin oikein mitoitettu hoito kumipyörillä. Ensihoidon kotiin tuoma sairaalan elvytyshuone on erikoissairaanhoitotasoinen.

Toisaalta moni kiireetön hälytys voidaan hoitaa kotiin tuodulla etädiagnostiikalla ilman tarvetta poliklinikalla käyntiin. Tällöin vaativaa ensihoitoa voidaan myös vähentää.

Kotisairaalatoiminta on vuodeosastohoitoa korvaavaa toimintaa, mm. suonen sisäistä antibioottihoitoa ja muita säännöllisiä lääkeinjektiohoitoja. Sosiaalitoimen kotihoidon potilailla on usein tilanteita, joissa ympärivuorokautisesti lähtövalmiudessa olevan ensihoidon apua tarvitaan esimerkiksi takaisin vuoteeseen nostossa. Päivystyksen kuormitus vähenee.

Pelastuslaitoksella ei ole oikeuksia terveydenhuollon toimintaan, ainoastaan ensihoitoon.

Hyvinvointiyhtymän hallitus sai maaliskuussa 2020 puolueettoman asiantuntijaselvityksen omien selvitysten jatkoksi. Selvityshenkilöt, kansallista huippuasiantuntemusta edustavat Hannu Puolijoki ja Tom Silfast suosittivat ensihoitopalvelun tuottamista terveydenhuollon kiinteässä ohjauksessa, jotta ensihoitotehtävät, ensivaste- ja kotisairaalatoiminta, siirtokuljetukset sekä Akuutti24-sairaalapalvelut saadaan integroitua tiiviisti toisiinsa.

Malli tukisi myös yhtymän tavoitetta sosiaali- ja terveyspalveluiden aiempaa yhtenäisemmästä maakunnallisesta tuottamisesta sekä yhtymän laaja-alaista jo hyväksyttyä muutosohjelmaa.

Uudessa toimintamallissa päivystysapu 116 117:n ja kotisairaalan resursseja olisi lisätty tuntuvasti yhtymän sisäisinä siirtoina. Hoitojaksot vuodeosastoilla olisivat vähentyneet. 85 prosenttia konservatiivisista ja 65 prosenttia operatiivisista vuodeosastohoitojaksoista alkaa päivystyksellisesti.

Uudella toimintamallilla olisi saavutettu noin 1,1 miljoonan euron kustannussäästöt. Muutos olisi mahdollistanut vuodeosastopaikkojen vähentämisen noin 5 prosenttia ja noin 1,5 miljoonan euron säästöt osana yhtymän muutosohjelmaa.

Hyvinvointiyhtymän ja Pelastuslaitoksen välinen sopimus ensihoitopalveluiden tuottamisesta loppuu vuoden 2020 lopussa. Nyt on kiire löytää yhteisymmärrys toiminnan kustannustehokkaaksi järjestämiseksi kuullen omistajakuntia.

Martti Talja, professori

Lahden kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Sari Niinistö

Lahden kaupunginvaltuutettu (kok.), HYKYn hallituksen varapuheenjohtaja

Tarja Tornio

Asikkalan kunnanvaltuutettu (kesk.), HYKYn hallituksen jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 4. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 5. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 6. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 15. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.