Lukijalta: Hyöty irti koko maan suunnitelmasta

Juha Rostedt

Lahden kaupunkiseutu on ensimmäistä kertaa päässyt mukaan valtion ja suurten kaupunkien väliseen MAL-sopimuksen valmisteluun.

MAL-sopimus tarkoittaa valtion ja kaupunkiseudun välistä kehittämissopimusta, joka koskee mankäyttöä, asumista ja liikennettä.

Syntyessään sopimus edesauttaa seutumme kehittämistä nykyistä toimivammaksi ja vetovoimaisemmaksi kaupunkiseuduksi. Valtio osallistuu hankkeisiin myös taloudellisesti, joten sopimus on alueellemme merkittävä ja haastaa koko seudun ajattelemaan isommin, enemmän kuin pelkästään oman kunnan etua.

Merkittävä osa MAL-sopimuksen tavoitteiden toteutumisesta syntyy asumisesta sekä toimivasta liikkumisesta kodin ja työ- tai opiskelupaikan välillä.

Kaupunkiseudulla ainakin Lahden kaupungilta puuttuu lähes kokonaan selkeä ja dokumentoitu asuntopolitiikka.

Vahva asuntopolitiikka-asiakirja toimii kaavoituksen ja maankäytön sekä liikennesuunnittelun apuna ja työkaluna.

Se voi ohjata isommassa kuvassa kaupunkiseudun asumisen painopisteitä, eritasoisten rakentamisen alueita ja asuntotyyppien määrää, sekä sijaintia kaupungin ja kaupunkiseudun eri osissa.

Kuntien tulee luoda seudullinen asuntostrategia.

Vahvalla ja kunnianhimoisella asuntopolitiikalla on myös mahdollisuus lisätä vetovoimaa ja houkutella kaupungin erityisesti tarvitsemia hyviä veronmaksajia tai sellaiseksi kasvavia opiskelijoita asukeikseen.

Oma suuri merkityksensä on henkilöillä, jotka asuvat kaupunkiseudullamme, mutta työskentelevät tai opiskelevat muualla. Nämä pendelöivät asukkaat ovat erittäin tärkeä osa yhteiskuntaamme.

Moni Lahden kaupunkiseudulla asuva ei löydä koulutustaan tai omia tavoitteitaan vastaavaa työtä seudultamme, mutta on löytänyt sen vaikkapa pääkaupunkiseudulta, jolloin tärkeät työstä saatavat veroeurot jäävät seudullemme, vaikkei työpaikkaa täältä ole vielä löytynytkään.

Lahden seudulla elämisen hinta/laatusuhde on erittäin hyvä pääkaupunkiseutuun verraten ja täältä on helppo kulkea töissä tai opiskelemassa moneen suuntaan. Siksi on varsin perusteltua, että kaupunkiseutumme tekee vahvaa asumisen markkinointia valtakunnallisesti.

Valitettavasti olosuhteet pendelöinnille eivät vastaa tätä tavoitetta esimerkiksi pysäköinnin osalta. Vakituisesti Lahden kaupunkiseudulta muualle pendelöivillä tulee olla sujuvat yhteydet ja erittäin edulliset pysäköintimahdollisuudet hyvine palveluineen matkakeskuksen yhteydessä.

Tämä haaste on koko kaupunkiseudun yhteinen ja myös ratkaisujen tulee sitä olla.

Lahteen tulee nopeasti luoda vahva asuntopolitiikka kaupungin elinvoiman kasvattamiseksi ja kun parhaillaan rakennamme MAL-sopimusta valtion kanssa, kaupunkiseudun kuntien tulee luoda seudullinen asuntostrategia sekä suunnitelma sen toteuttamiseksi osana MAL-sopimusta.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja (kok.) ja

Lahden kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu