Mikael Hoikkalan Esalainen: Saatan vetää suojamaskin päähäni, kun lähden jalkapallo-otteluun

Mikael Hoikkala

Vielä pari viikkoa sitten ilmassa oli pahaenteisiä merkkejä siitä, että kotimaan kesän huippu-urheilukausi saattaisi jäädä koronaviruspandemian vuoksi jopa kokonaan toteutumatta. Tuuli kääntyi äkkiä suotuisammaksi, tai ainakin optimistisemmaksi. Kun hallitus päätti rajoitusten keventämisestä, tuli nopeasti tieto, että jalkapallossa kotimainen naisten pääsarja eli Kansallinen liiga starttaa kautensa kesäkuussa ja miesten Veikkausliiga heinäkuun alussa.

Tätä kirjoittaessa on epäselvää, kuinka suuria yleisöjoukkoja tapahtumiin voidaan ottaa sisään vai otetaanko ollenkaan. Vaikka viruksen leviäminen on Suomessa saatu talttumaan kohtalaisen hyvin, massatapahtumat ovat otollisimpia paikkoja uusien tartuntaryppäiden syntymiselle.

Aluehallintovirastojen linjauksia ja ohjeistuksia odotellessa spekuloin hiukan ja pallottelen ideoita. Jos ovet Veikkausliigan otteluihin avataan yleisölle, FC Lahti on olosuhteisiin nähden hyvässä tilanteessa. Isosta ja kolhosta Hiihtostadionista on kerrankin etua, kun yleisöä voidaan ohjata ja ripotella suurin turvavälein pitkin lehtereitä.

Luovia ratkaisuja tarvitaan. Liput olisi ehkä syytä myydä perhe- tai kaveripaketteina, jolloin vain toisensa tuntevat ihmiset sijoitettaisiin katsomoissa toistensa välittömään läheisyyteen. Näin vältettäisiin tartuntatilanteita ja helpotettaisiin tartuntaketjujen jäljittämistä, jos koronavirus iskisi johonkuhun.

Mehukioskin ja makkaramyynnin avaaminenkaan ei kuulosta mahdottomalta ajatukselta, jos rahastaja on pleksin takana kojussa ja ostokset toimitetaan erilliselle sivutiskille niin ettei asiakkaan ja työntekijän tarvitse kohdata kasvokkain ilman suojaa.

Maalaisjärkeä käyttämällä ja järkevästi soveltamalla olisi ainekset ihan hienojen urheilutapahtumien järjestämiseen, mutta juuri maalaisjärkeen vetoaminen ja ihmisten luotto omaan kuolemattomuuteensa pelottavat minua. Omat ja monien muiden havainnot kertovat, että heti kun rajoitusten höllentämisestä kerrottiin toukokuun alussa, useiden ihmisten varovaisuus julkisilla paikoilla höllentyi välittömästi. Aivan kuin tartuntauhka olisi hallituksen ilmoituksesta laimentunut sillä sekunnilla.

Jokainen urheiluseura ja tapahtumajärjestäjä toivottavasti ymmärtää nämä psykologiset vaikutukset ja oman vastuunsa. Se on heidän omakin etunsa. Jos virus alkaa vähääkään levitä yleisötapahtumissa, ovet pannaan säppiin alta aikayksikön.

Siis isoja opastekylttejä ja paljon lippusiimaa, kiitos. Varovaisuudesta ei voi liikaa muistuttaa.

Jokin aika sitten ostin itselleni kankaisia suojamaskeja. Vielä niille ei ole ollut käyttöä, koska elämä on pyörinyt pitkälti kodin ja suhteellisen rauhallisten ruokakauppojen välillä.

Urheilutapahtumiin mennessä harkitsisin jo vakavasti. Maski on paitsi suojaksi myös varoituskyltin kaltainen muistutus kanssaolijoille, että ollaan varovaisia.

Korostan: varovaisia. Hysteerinen ei tarvitse olla. Ihmiset tarvitsevat vapaa-ajan virikkeitä kaiken kurjuuden ja eristyksen jälkeen. Pidetään yhdessä huoli, että ne saadaan palautettua arkeemme turvallisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.