Mikael Hoikkalan Esalainen: Saatan vetää suojamaskin päähäni, kun lähden jalkapallo-otteluun

Mikael Hoikkala

Mikael Hoikkala

Vielä pari viikkoa sitten ilmassa oli pahaenteisiä merkkejä siitä, että kotimaan kesän huippu-urheilukausi saattaisi jäädä koronaviruspandemian vuoksi jopa kokonaan toteutumatta. Tuuli kääntyi äkkiä suotuisammaksi, tai ainakin optimistisemmaksi. Kun hallitus päätti rajoitusten keventämisestä, tuli nopeasti tieto, että jalkapallossa kotimainen naisten pääsarja eli Kansallinen liiga starttaa kautensa kesäkuussa ja miesten Veikkausliiga heinäkuun alussa.

Tätä kirjoittaessa on epäselvää, kuinka suuria yleisöjoukkoja tapahtumiin voidaan ottaa sisään vai otetaanko ollenkaan. Vaikka viruksen leviäminen on Suomessa saatu talttumaan kohtalaisen hyvin, massatapahtumat ovat otollisimpia paikkoja uusien tartuntaryppäiden syntymiselle.

Aluehallintovirastojen linjauksia ja ohjeistuksia odotellessa spekuloin hiukan ja pallottelen ideoita. Jos ovet Veikkausliigan otteluihin avataan yleisölle, FC Lahti on olosuhteisiin nähden hyvässä tilanteessa. Isosta ja kolhosta Hiihtostadionista on kerrankin etua, kun yleisöä voidaan ohjata ja ripotella suurin turvavälein pitkin lehtereitä.

Luovia ratkaisuja tarvitaan. Liput olisi ehkä syytä myydä perhe- tai kaveripaketteina, jolloin vain toisensa tuntevat ihmiset sijoitettaisiin katsomoissa toistensa välittömään läheisyyteen. Näin vältettäisiin tartuntatilanteita ja helpotettaisiin tartuntaketjujen jäljittämistä, jos koronavirus iskisi johonkuhun.

Mehukioskin ja makkaramyynnin avaaminenkaan ei kuulosta mahdottomalta ajatukselta, jos rahastaja on pleksin takana kojussa ja ostokset toimitetaan erilliselle sivutiskille niin ettei asiakkaan ja työntekijän tarvitse kohdata kasvokkain ilman suojaa.

Maalaisjärkeä käyttämällä ja järkevästi soveltamalla olisi ainekset ihan hienojen urheilutapahtumien järjestämiseen, mutta juuri maalaisjärkeen vetoaminen ja ihmisten luotto omaan kuolemattomuuteensa pelottavat minua. Omat ja monien muiden havainnot kertovat, että heti kun rajoitusten höllentämisestä kerrottiin toukokuun alussa, useiden ihmisten varovaisuus julkisilla paikoilla höllentyi välittömästi. Aivan kuin tartuntauhka olisi hallituksen ilmoituksesta laimentunut sillä sekunnilla.

Jokainen urheiluseura ja tapahtumajärjestäjä toivottavasti ymmärtää nämä psykologiset vaikutukset ja oman vastuunsa. Se on heidän omakin etunsa. Jos virus alkaa vähääkään levitä yleisötapahtumissa, ovet pannaan säppiin alta aikayksikön.

Siis isoja opastekylttejä ja paljon lippusiimaa, kiitos. Varovaisuudesta ei voi liikaa muistuttaa.

Jokin aika sitten ostin itselleni kankaisia suojamaskeja. Vielä niille ei ole ollut käyttöä, koska elämä on pyörinyt pitkälti kodin ja suhteellisen rauhallisten ruokakauppojen välillä.

Urheilutapahtumiin mennessä harkitsisin jo vakavasti. Maski on paitsi suojaksi myös varoituskyltin kaltainen muistutus kanssaolijoille, että ollaan varovaisia.

Korostan: varovaisia. Hysteerinen ei tarvitse olla. Ihmiset tarvitsevat vapaa-ajan virikkeitä kaiken kurjuuden ja eristyksen jälkeen. Pidetään yhdessä huoli, että ne saadaan palautettua arkeemme turvallisesti.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut