Päivi Piiraisen Esalainen: Ruskean virran varrella ajattelen rakkauslukkoja

Päivi Piirainen

Potkaisen likaista vessapaperia kengänkärjellä. Seuraavalla askeleella jalan alla rasahtaa, kun huomaamatta tallaan maassa lojuvan muovipullon päälle. Ilmassa on vahva lietteen haju. Seison Pukkilassa Torpinkosken partaalla ja katselen hiljalleen virtaavaa vettä. Mukulaleinikit ovat juuri puhkeamassa kukkaan ja rentukat tekevät tuloaan. Kevään ensimmäiset västäräkit pyrähtelevät ilmassa. Olen osunut paikkaan, joka on kaunis ja hirveä yhtä aikaa.

Maahan tallomani muovipullo päätyy todennäköisesti pieninä palasina Torpinjokea pitkin Porvoonjokeen ja sitä kautta mereen. Omatunto painaa mieltä. Kosken kupeessa olevalla levähdyspaikalla en näe roskista, ainoastaan katetun kodan ja kallellaan olevan, luotaantyöntävän huussin. Ehkä likainen vessapaperi on sieltä peräisin.

Porvoonjoki kiemurtelee ihan vieressämme 143 kilometrin matkan. Se alkaa Salpausselän etelärinteiltä ja virtaa Kärkölän, Hollolan, Lahden, Orimattilan, Pukkilan, Askolan ja Porvoon kautta Suomenlahteen. Joki kuljettaa terveisemme merelle.

Harvemmin näin tavallisena tallaajana tulee edes ajatelleeksi, että meillä täällä eteläisessä Päijät-Hämeessä on joki. Unohdus ei ole ihme, sillä joki on kapea, hiljainen, samea ja yleisilmeeltään surullinen. Sen maine on huono. Se ei pauhaa eikä kohise. Siinä ei voi uida.

Joessa virtaa jätevettä ja bakteereja.

Pukkilassa Naarkosken sillan kaiteeseen on kiinnitetty pieniä lukkoja. Lukot ovat suloisia ja kertovat toivosta, haaveista ja rakkaudesta.

Kauempana näkyy, miten hiirenkorville pyrkivät puut peilaavat runkojaan ruskeaan Porvoonjokeen. Peilikuvat ovat hahmottomia ja värisevät tuulen hivellessä veden pintaa.

Miten samassa näkymässä voikin näkyä niin paljon toivoa ja epätoivoa yhtä aikaa?

Tönnön koski Orimattilassa kutsuu luokseen. Kävelen sillalla ja katselen alas Porvoonjokeen. Sen vesi on Orimattilassa samanlaista kuin muuallakin. Laskeudun rantaan, käenrieskat ja valkovuokot kukkivat rinteessä. Joku lintu kieppuu ja ääntelee lähistöllä, levähtää välillä kivellä ja jatkaa touhujaan. Olen ilmeisesti hyvin lähellä sen pesää.

Vuohenjuurten viereen on kipattu kasa styroksia ja muovipulloja. Ylempänä eristevaahdon kokkareet värittävät alkavan kevään vihreyttä oranssillaan. Ihmisen jälkiä.

Hiljalleen muovi ajautuu jokeen. Virta kuljettaa pullot ja styroksit eteenpäin, läpi peltojen ja ohi kivien. Ne ohittavat Pukkilan rakkauslukot ja päätyvät mereen.

Kodistani on alle kaksi kilometriä lähimpään Porvoonjoen mutkaan. Olisi mahtavaa, jos kauniina kesäpäivänä voisi pulahtaa virran vietäväksi. Voisi kellua selällään, katsella taivasta ja seuraavassa mutkassa nousta takaisin rannalle. Olla kuin saukko. Mukavaa olisi istuskella joen partaalla, syödä eväitä ja hengitellä raikasta ulkoilmaa.

Joessa uiminen ei ole kiellettyä, mutta ajatus edes varpaiden kastamiselta tuntuu vastenmieliseltä.

Jos oikein haaveilisi kirkkaasta ja terveestä vedestä, olisi kuin rakkauslukko, parantaisiko se pahasen Porvoonjoen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.