Lukijalta: Avoimuuden puute ja hätäinen päätöksenteko vaarantavat hyvinvointiyhtymän palvelun laadun

Tiina Wangel

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (Phhyky) hallitus kokoontuu maanantaina 11.5. päättämään ensihoidon tuottamisen uudesta maakunnallisesta mallista.

Nyt esitetyssä mallissa sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen tuottama ensihoito että yksityiseltä kilpailutetulta toimijalta ostettu ensihoito- ja siirtokuljetuspalvelu siirrettäisiin yhtymän omaksi tuotannoksi.

Hallitukselle tuotavasta esityksestä ja sen taustalla olevasta selvityksestä puuttuu avoimuutta kustannuslaskennan ja muutoksen tuomien säästöjen suhteen.

Hallituksen käsittelemät mallivaihtoehdot perustuvat yhtymän tilaamaan selvitykseen, jossa on arvioitu muun muassa ensihoidon nykyistä tuottamistapaa ja kustannusrakennetta.

Hyväksyttäväksi ehdotetaan mallia B, jonka etuina nähdään mm. toiminnan parempi yhtenäisyys ja yhden työnjohdon alla toimiminen. Tämä malli sisältää myös ehdotuksen kiireettömien siirto- ja kotiinkuljetusten kilpailuttamisesta.

Selvitysmiehet ehdottavat kilpailutusta ”vaikka yhtymän esittämien laskelmien mukaan niiden hoitaminen omana toimintana olisi edullisempaa. Kilpailuttamalla saadaan siirtokuljetusten lisäksi puskurikapasiteettia sekä ensihoidon että kotiin vietävien palvelujen kysyntähuippuihin”.

Hintavertailun estivät järjestelmän monimutkaisuus ja ajan puute.

Tässä selvitysmiehet hyvin huomioivat monituottajamallin keskeisen edun: palvelutuotannon notkeus lisääntyy. Lisäksi kilpailuttaminen kirittää laatua, edistää yrittäjyyttä ja sen myötä alueen elinvoimaa.

Nyt esitetyn mallin säästövaikutuksille ei kuitenkaan löydy avoimesti esitettyjä perusteluja.

Selvitysmiehet eivät kyenneet käytössään olleen taustamateriaalin pohjalta vertaamaan ehdottamiensa mallien kustannuksia nykytilaan. Sen estivät nykyisen järjestelmän monimutkaisuus ja ajan puute.

Tämä jo yksinään on ongelmallista, kun kyseessä on päätös, jolla tavoitellaan säästöä.

Lisää kysymyksiä herättää hallituksen päätösehdotuksen toteamus, että ”yhtymässä ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa siirtokuljetuksia, koska yhtymässä pitää kaikissa toiminnoissa suosia kaikkein kustannustehokkainta tuotantotapaa”.

Mihin yhtymän kanta kuljetusten edullisuudesta omana toimintana perustuu, ja millä laskennallisella perusteella kilpailuttaminen nostaisi kustannuksia, jos jopa selvitysmiesten on ollut mahdotonta todeta nykyisen ja ehdotettujen mallien kustannuseroa?

Uuteen malliin siirtyminen ilman kilpailuttamista vaarantaisi paikallisen yksityisen yrityksen toiminnan. Siksi olisi kohtuullista, että säästöperustelut avattaisiin ja päätöksenteolle annettaisiin lisäaikaa. Näin varmistettaisiin, että tärkein eli ensihoitopalvelujen laatu säilyy.

Hyvinvointiyhtymä on merkittävä julkinen hankkija, jonka päätökset vaikuttavat moniin toimialoihin. Phhykyn ja yksityisten toimijoiden välillä on pyritty hyvään yhteistyöhön ja vuoropuheluun; tämä on jatkossakin arvokasta. Avoimuus ja yhteistyö edistävät myös ensihoidon järjestämistä. Avoimella kustannuslaskennalla saadaan päätöksenteolle vahvat perusteet ja kilpailutusmallin säilyttäminen varmistaa laadun jatkossakin.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.