Pääkirjoitus: Talousviisailta koruton viesti päättäjille

Professori Vesa Vihriälän työryhmä edellyttää päättäjiltä järeitä toimia koronakriisin aiheuttamien vahinkojen korjaamiseksi, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Työelämäprofessori Vesa Vihriälällä oli odotettuakin karumpaa kerrottavaa hänen esitellessään neljästä talousviisaasta koostuneen työryhmänsä selvityksen siitä, kuinka Suomi voitaisiin johdatella koronakriisistä takaisin kestävän kasvun tielle.

Kriisin aiheuttamat vauriot Suomen taloudelle kasvavat paljon vakavammiksi ja pitkäkestoisemmiksi kuin osattiin kuvitella vain joitain viikkoja sitten. Nopeaa syöksyä ei seuraakaan yhtä nopea nousu, sillä epidemia ei poistu hetkessä, ja vielä pidempään säilyy ihmisten mielessä sen nostattama pelko. On jopa mahdollista, että finanssikriisiä seurannut "menetetty vuosikymmen" toistuu.

Talousprofessorit ennakoivat kovia säästöjä – näin Suomi nostettaisiin korona-alhosta Vihriälän ryhmän mukaan

Syvän iskun talouteen aiheuttavat epidemian hillitsemiseksi asetetut ja sinänsä tarpeelliset rajoitukset, joita minkään valtakunnan talous ei kestä loputtomiin. Pelastaakseen yrityksiä valtio joutuu ottamaan niin paljon lisää velkaa, että ennätykset paukkuvat. Sama seuraus on työryhmän suosittelemalla elvytyspaketilla, jonka avulla taloutta voitaisiin vauhdittaa uuteen nousuun jo ensi vuoden budjetissa nopeasti toteutettavilla infrainvestoinneilla.

Vaikka Suomelle on nyt tarjolla velkaa vaivatta ja olemattomalla korolla, velkaantumisen ryöpsähtäminen massiiviseen kasvuun on pitkän päälle iso ongelma. Se tekee yhteiskunnan haavoittuvammaksi tuleville kriiseille, kasvattaa kestävyysvajetta ja sälyttää sopeuttamisen taakan tuleville polville. Jotta taakka ei kävisi liian raskaaksi, työryhmä pitää välttämättömänä sopeuttaa julkista taloutta raskaalla kädellä, kunhan akuutti kriisi on saatu nujerretuksi, käytännössä ehkä vuodesta 2023 eteenpäin.

Ei ole häpeä kääntää takkia, kun tulee uutta tietoa

Pieniltä kuulostavien bkt-prosenttien taakse kätkeytyy niin suuria summia, ettei työryhmäkään usko "kipupaketin" syntyvän päättäjiltä helposti. Tarvitaan veronkorotuksia, menoleikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia eritoten työmarkkinoille ja koulutukseen. Ne tiedetään vaikeiksi päätettäviksi, joskin viimeksi mainittujen hyvä puoli on, että onnistuessaan ne vähentävät ensiksi mainittujen tarvetta.

Vihriälä uskoo koronakriisin lisänneen suomalaisten ymmärrystä asioiden oikeasta tärkeysjärjestyksestä. Hänestä ei ole häpeä kääntää takkia, kun olennaista tietoa on saatu lisää.

Viesti lienee tarkoitettu niin nykyiselle kuin tuleville hallituksille kuten myös työmarkkinajärjestöille. Niiltä kaikilta edellytetään tulevina vuosina aiempaa paljon ennakkoluulottomampaa ajattelua Suomen palauttamiseksi raiteilleen. Muussa tapauksessa koronakriisistä jää jälkipolville kannettavaksi kohtuuttoman raskas taakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 2. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 3. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 4. Heinolan uudet näköalaportaat johtavat rannasta ylös Harjulle
 5. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 6. Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"
 7. Terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa Lahdessa - kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla mahdollisia lisätilatoiveita terasseista
 8. Kysymys & vastaus: Noutoruokapakkaukset näkyvät katukuvassa – onko roskaaminen lisääntynyt Lahdessa?
 9. Poliisi löysi kuolleen espoolaisasunnosta – aiemmin poliisioperaation yhteydessä räjähti
 10. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 11. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 12. Perussuomalaiset tyrmää EU:n elvytysrahaston: "Euron kärsimysnäytelmä" – Katso kaikkien ryhmänjohtajien vastaukset
 13. Linnunpoikaset hyötyvät pesähöyhenistä
 14. Miljoonien lisätalousarvio valtuustoon Hollolassa, joukkoliikenteestä 500 000 euron lisälasku
 15. Lahden valtuusto kokoontuu kesäkuussa sähköisesti – "Pitää olla tarkkana, että oikeat henkilöt ovat tekemässä päätöksiä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.