Kimmo Kankaan Esalainen: Kokoomus haparoi McCarronin tapauksessa, vaikka viestin pitäisi olla selkeä

Kimmo Kangas

Suomalaisen organisaatioviestinnän guru Osmo A. Wiio muotoili menneellä vuosituhannella joukon Wiion laeiksi kutsuttuja väittämiä. Laeista ensimmäisen ja kenties tunnetuimman mukaan "viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi sattumalta".

Lahdessa kokoomus ei ole ainakaan edistänyt sitä, että puolueen viestintä Francis McCarroniin liittyen olisi voinut edes sattumalta onnistua.

Kyseessä on siis tapaus, jossa kaupunginvaltuutettu Elisa Lientola (vas.) syytti McCarronin kourineen häntä kaupungin itsenäisyyspäivänjuhlissa vuonna 2018. Syyttäjä teki vihdoin viime kuussa tapauksessa syyttämättäjättämispäätöksen.

Syyttäjän perustelun mukaan epäilty rikos oli niin vähäinen, ettei asian käsittely tuomioistuimessa ole tarpeen, vaikka tapauksessa olikin todennäköiset syyt syytteen nostamiseksi.

Jatkokierroksia tapaus sai vielä syyttämättäjättämispäätöksen jälkeen, kun McCarron ja Lientola kohtasivat Radio Voiman haastattelussa.

Francis McCarronin tapauksen käsittelyä jatketaan seuraavaksi valtuustoryhmissä

Laskelmoidusti vappuaattoiltana lähetetty kokoomuksen kädenlämpöinen tiedote tuomitsi McCarronin radiopuheistaan, mutta ei teoistaan. McCarron sai ryhmältä varoituksen, joka ei johda mihinkään, sillä McCarron nauttii nuhtelusta huolimatta ryhmän luottamusta ja jatkaa teknisen- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana ja valtuustoryhmän jäsenenä.

Kokoomus on toiminnallaan luomassa paikallispolitiikan ikiliikkujaa jo sinänsä kiusallisen pitkään kestäneen syyteharkinnan jatkoksi. Käynnistetty virkamiesselvitys eettisistä toimintatavoista takaa, että McCarronin tapaukseen tullaan palaamaan tulevinakin kuukausina. Myös valtuustoryhmät arvioivat tilannetta ja mahdollisia seurauksia.

Oma näkökulmansa on, halutaanko asiaa politisoida ja käyttää poliittisena lyömäaseena. Kokoomus on joka tapauksessa antanut siihen kaikki mahdollisuudet. Ei tarvitse olla suuri ennustaja, että asiaan palataan, kun kuntavaalivalmistelut ja ehdokasasettelu todenteolla käynnistyvät.

Kokoomuksen tiedotusta ja toimintaa voi hyvin perustein pitää ristiriitaisena. Puheet ja teot eivät ainakaan vastaa toisiaan.

Paikallisen kokoomuksen toiminta ei vaikuta välttämättä myöskään kovin yhteismitalliselta. Esimerkiksi Kristiina Joensuu erotettiin toissa vuonna valtuustoryhmästä määräajaksi, koska "luottamus oli mennyt". Tuolloin kyse oli pormestarimallin valmistelusta ja kokoomusryhmän sisäisistä näkemyseroista. Joensuun katsottiin tuoneen julki luottamuksellisia tietoja.

Moni lahtelaisvaltuutettu pitää Francis McCarronin saamaa varoitusta riittämättömänä rangaistuksena

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Toni Putula on perustellut, että ryhmä antoi varoituksen, koska McCarron käyttäytyi radiohaastattelussa valtuutetun arvovallalle sopimattomalla tavalla. Varsinaista syyttäjän ratkaisua valtuustoryhmällä ei Putulan mielestä ole kuitenkaan mahdollisuutta kommentoida.

Näkemys on sinänsä mielenkiintoinen. Luottamusta kun kuitenkin yleensä arvioidaan nimenomaan poliittisesti, ei oikeudellisesti. Ilmeisesti nykyään kokoomuksessa luottoa omiin on, kunnes oikeus toisin arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.