Pääkirjoitus: Koronakriisi on lihottanut vain päähallituspuoletta

Sanna Marinin onnistuminen kriisiajan pääministerinä on vahvistanut myös päähallituspuolue SDP:n kannatusta. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Viime viikkoina tehdyt gallupit ovat osoittaneet, että myös Suomessa vallitsee nyt maailmalta tutuksi tullut ilmiö. Siinä kansalaiset tuntevat vakavien yhteiskunnallisten kriisien puhjettua tarvetta kokoontua yhteisen lipun alle poliittisten johtajiensa kanssa – ainakin aluksi.

Suomalaisten luottamus pääministeri Sanna Mariniin on noussut lähes presidentillisiin mittoihin koronakriisistä seuranneen poikkeustilan aikana. Pääministerin nauttimasta arvostuksesta on saanut osansa myös hänen edustamansa SDP, joka Ylen tuoreimmassa mittauksessa nousi suosituimmaksi puolueeksi ensi kertaa sitten runsaan vuoden takaisten eduskuntavaalien.

Toki demareiden kannatus kääntyi kasvuun jo vuodenvaihteen tienoilla eli pian sen jälkeen, kun Antti Rinne oli joutunut tekemään Marinille tilaa hallituksen johdossa. Nykyiseen vauhtiinsa kasvu kiihtyi silti vasta koronakriisin puhjettua. Kriisi itsessään ei ole siihen ainoa selitys, vaan suuri vaikutus on ollut myös Marinin vakuuttavalla esiintymisellä kriisin eri vaiheissa.

Marin on antanut kasvot hallituksen tähän saakka varsin hyvin onnistuneille toimille epidemian hillitsemiseksi. Muut ministerit ovat jääneet väistämättä hänen varjoonsa. Tämä selittänee, miksi hallituspuolueista vain SDP:n kannatus on kasvanut muiden taantuessa tai polkiessa paikallaan.

Viimeistään elokuussa pelikuviot menevät uusiksi.

Ei kriisistä ole päässyt hyötymään myöskään oppositio. Perussuomalaisetkin ovat joutuneet kokemaan, ettei pelkällä populismilla pötkitä vakavassa kriisissä pitkälle, kun asiatiedon ja -puheiden merkitys korostuu.

Opposition oli varsinkin kriisin alkuvaiheessa vaikea löytää moitteen sijaa hallituksen koronapäätöksistä, joille kansakin antoi vankan tukensa. Jatkossa asetelma muuttuu hallituksen siirryttyä koronan vastaisessa työssään seuraavaan vaiheeseen.

Siinä missä rajoitusten määrääminen vahvisti kansalaisten turvallisuudentunnetta, niiden purkaminen heikentää sitä, vaikka se pyrittäisiin tekemään ”hallitusti ja asteittain”. Tämä nähtiin jo hallituksen päätettyä avata koulut, ja jatkoa seuraa. Hallituksen päätösten yhä laajempi julkinen kyseenalaistaminen raivaa tilaa myös opposition kritiikille, mikä voi alkaa nakertaa myös hallituksen pääpuolueen suosiota.

Erityisesti Marin ja SDP saavat olla varuillaan, jos epidemia alkaa saada uutta vauhtia rajoitusten helpottaessa. Ja vaikka ei saisikaan, viimeistään elokuussa pelikuviot menevät joka tapauksessa täysin uusiksi, kun hallituksen pitää budjettiriihessään päättää, miltä osin sen ohjelma on kriisin jäljiltä enää toteuttamiskelpoinen. Se voi koetella hallituspuolueiden keskinäistä luottamusta koronaakin kovemmin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut