Hanna Myyrän Esalainen: Kuluttaja on ihmeissään, kun talouselämä vaatii ostamista ja ilmastonmuutos sen välttämistä

Hanna Myyrä

Huolenaiheet poikkeustilan vaikutuksista ovat moninaiset. On ollut yhteisesti hyväksyttyä, että tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on ollut koronaviruksen leviämisen hidastaminen, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittää hoitamaan kaikki vakavasti sairaat.

Kuntoiluvälinekauppa käy nyt kuumana – kahvakuulat myyty paikoin loppuun, Lahdessa on sähköpyöräbuumi

Maailmalta koottu tilasto näyttää, että maissa, joissa koronavirus on riehunut ankarimmin, kuolleisuus on kasvanut merkittävästi myös muihin sairauksiin. Syynä on epäilemättä ollut se, että potilaita on ollut kaiken kaikkiaan liikaa.

Kun saimme koronaviruksen aiheuttamat pahimmat pelot selätettyä ja taudin leviämisen hallintaan, nousivat esille muut huolenaiheet, eivät vähiten taloudelliset. Maan ja maailman talous sakkaa ja siitä kärsivät lähes kaikki.

Teollisuus kuitenkin pyörii edelleen kohtalaisesti ja ainakin päivittäistavarakauppa menestyy – ihmiset syövät joka tapauksessa.

Lisäksi ainakin kotimaassa monille näyttää heränneen tarve panna kotia ja pihaa vähän uuteen uskoon, koska niissä tulee vietettyä aiempaa enemmän aikaa. Se on järkevää kuluttamista ainakin silloin, jos ei vaihda sohvaa tai puutarhajakkaraa vuosittain vaan tekee kestäviä hankintoja.

Ehkä pandemia panee kuluttajia miettimään valintojaan uudestaan, mikä ei ole huono seuraus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.

Toisaalta paine myös kuluttamiseen kasvaa, koska ilman sitä talous menee vain entistä pahempaan solmuun. Ei ihme, ettei aina tiedä, mikä on oikein ja mikä väärin.

"Metsässä ei korona pääse iskemään" – suomalaiset ovat suunnanneet suurin joukoin luontoon, ja omatoimirasteilla on viihdytty myös Päijät-Hämeessä

Viime viikolla sähköpostiini tupsahti tiedote, jossa muotiala kertoi vetoavansa hallitukseen kevätjuhlien puolesta, koska "muotiala tarvitsee kevätjuhlat". Tosin muotialakin katsoi, että kevätjuhlat kannattaa siirtää syksyyn.

Huolenaiheena tiedotteessa olivat vaatevarastot, joita alan yritykset olivat jo ehtineet hankkia kevätsesonkia varten. Ne ovat jäämässä kauppoihin, koska juhlatamineille ei kotipäätteen äärellä ole hirvittävän paljon kysyntää.

Turhat hankinnat ovat totta kai raskas tappio alan yrittäjille, mutta tilannetajun puutetta vetoomus henki. Juhlien aika vielä tulee ja silloin ihmiset saattavat hyvinkin haluta jotakin uutta päällensä.

Myös pukeutumisen pitäisi rakentua kestävän kehityksen periaatteelle, ei sille oletukselle, että joka sesonkia varten hankitaan uudet vaateparret. Se on järjetöntä sekä luonnonvarojen että ihmisten omien varojen tuhlaamista.

Poikkeustilasta jää varmasti jälkensä eikä haittaa, vaikka jäljet olisivat askeleita kohti järkevää kuluttamista. Kun ostaa harvemmin, on varaa ostaa parempia tuotteita, jotka myös kestävät pidempään.

Sitä paitsi jos juhlamekoille ei ole nyt kysyntää, saattavat ulkoiluvaatteet tehdä hyvin kauppansa.

Lahden kevään ylioppilaat juhlivat 29. elokuuta – lakin saa painaa päähän toukokuun lopussa

Pandemian uskotaan vaikuttavan pysyvästi matkailuun. Lentoyhtiöt ennakoivat, että laivastoja ja reittejä karsitaan eikä lentoliikenne palaa samalle tasolle kuin ennen.

Sekin voi olla pandemian hyvä seuraus, vaikka lentoliikenteen väheneminen ei koko ilmastonmuutosongelmaa ratkaisekaan. Pienillä askelilla pääsee eteenpäin, kun niitä ottaa monta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.