Markus Pirttijoen Esalainen: Kotirintama kesti jälleen, kiitos äitien!

Markus Pirttijoki

"Te kasvatatte kodeissa isänmaalle uutta polvea, jonka sallittakoon rakentaa tätä maata rauhallisemmissa oloissa kuin mitä nykyinen polvi on saanut tehdä. Töin ja rukouksin te olette näinä taistelun vuosina tukeneet puolustusvartiossa seisovia poikianne ja tyttäriänne. Teidän siunauksenne on seurannut lapsianne taistelukentille ja antanut heille sankaruuden voimaa isänmaan pelastamiseksi ja rauhan turvaamiseksi."

Näin julistettiin taannoin sotamarsalkka Mannerheimin päiväkäskyssä. Päivälleen 78 vuotta sitten, toukokuun 10. päivänä 1942, marsalkka jakoi kaikille Suomen äideille Vapaudenristin kiitollisuuden ja kunnioituksen osoituksena pyyteettömästä työstä isänmaan hyväksi. Aihetta olikin.

Suklaalevy postin kautta, kuoharit pihalla tai noutoruokaa kotona – lukijamme kertovat, miten koronaviruspandemia muutti äitienpäivän juhlintaa

Edellisten sotien aikana toistettiin iskulausetta "Kotirintama kestää!". Silloin sekä miehet että naiset taistelivat rintamalla. Miehet etulinjassa vihollista vastaan, naiset taaempana kotirintamalla. Molempien työ oli arvokasta.

Kotirintaman sankarinaiset huolehtivat siitä, että ruokaa riittää. He tekivät myös miesten työt viljapelloilla ja mottitalkoissa. Naiset olivat arvokas voimavara myös aseteollisuuden palveluksessa. Lottina he olivat tärkeä lenkki puolustusketjussa, muun muassa ilmavalvonnassa.

Naiset pitivät huolen siitä, että yhteiskunta pysyi pystyssä myös kauheina sotavuosina. Sillä oli sekä henkistä, taloudellista että rakenteellista merkitystä, kun Suomi alkoi nousta jaloilleen sotavuosien jälkeen.

Monen naisen kohtaloksi jäi jäädä leskeksi tai elää henkisesti tai fyysisesti rampautuneen puolisonsa tukena. Ei ollut elämä helppoa. Monen äidin kohtalo sinetöitiin loppuiäksi. Ja useimmat selvisivät siitäkin. Sisulla.

Suomeen julistettiin tänä keväänä poikkeusolot ja otettiin käyttöön valmiuslait ensimmäistä kertaa sitten sotien. Sotatilassa eletään nytkin, vaikka perinteiset sodan mekanismit eivät yhteiskuntaan heijastukaan. Nyt ei valmisteta yötä päivää patruunoita vaan hengityssuojaimia ja käsien desinfiointiainetta.

Etulinjassa olevat eivät ryömi pystykorvan kanssa juoksuhaudoissa. Nyt sotasankareita ovat ne, jotka pystyvät säilyttämään mahdollisimman monta ihmishenkeä sairaaloiden teho-osastoilla. Jos tänä päivänä jaettaisiin Mannerheim-ristejä, niitä jaettaisiin hoitajille ja lääkäreille.

Lahtelainen Tellervo Kautto on yksi äitienpäivänä palkittavista äideistä: "Minulla on ihanat lapset"

Kotirintaman rooli on korostunut tässäkin sodassa. Vielä ei ole määrätty tekijöitä mottitalkoisiin tai viljapelloille. Mansikanpoiminnasta on kuitenkin varovaista toivetta esitetty.

Kotirintama tarkoittaa tässä sodassa sitä, että kodit ovat muuttuneet kouluiksi ja vapaa-ajan harrastuskerhoiksi. Ja arvannette, kenen työpanosta tässä on erityisesti tarvittu. Kyllä, äitien.

Toisin kuin 1940-luvulla useimmat äidit käyvät tätä nykyä palkkatyössä. Nyt äitien harteille on kasaantunut päivätyön lisäksi entistä enemmän kotitöitä. Ilmaisia lounaita ei tule. Äiti osallistuu myös lapsen opetuksen tukemiseen. Mitä nuorempi oppilas, sitä enemmän äitiä on tarvittu.

Jos tänä päivänä jaettaisiin Vapaudenristejä, niihin olisivat oikeutettuja kaikki Suomen äidit. Niin ison urakan he ovat normaalin äitiurakan päälle tänä keväänä tehneet. Kiitos ja onnea, äidit!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.