Lukijalta: Yhteiskunnan avaaminen keskellä pandemiaa ei pelasta taloutta

Juha Tervala

Hallitus on päättänyt avata yhteiskuntaa talouden pelastamiseksi.

Linja on Martti Hetemäen raportin mukaan koronaviruksen ”hallittu muttei liian voimakas hidastaminen”. Tavoitteena on luoda infektioiden avulla suoja uudelleentartunnalta tai ainakin vakavilta taudinkuvilta.

THL:n entinen tutkimusprofessori Matti Jantunen kirjoitti 29.4. osuvasti, että epidemian hidastamispolitiikka tuhoaa terveyden ja talouden.

Taloustiede auttaa ymmärtämään, ettei talouden avaaminen keskellä koronapandemiaa ole menestys. Taloutta avataan tilanteessa, jossa epävarmuus on massiivista.

Epävarmuutta on ainakin viruksen etenemisestä ja vaarallisuudesta, poikkeustoiminen kestosta, hallituksen strategiasta, terveydenhoitojärjestelmän kestokyvystä, taantuman syvyydestä ja kestosta, kuluttajien käyttäytymisestä ja talouspolitiikasta.

Epävarmuus on nyt lähinnä pelkoa.

Koronaa ei tarvitse tukahduttaa täydellisesti ja pysyvästi.

Pandemian tuoma epävarmuus tekee ihmisistä ja yrityksistä varovaisempia, mikä johtaa monien investointien lykkäämiseen. Suomen vienti on suurelta osin investointitavaroita ja globaali epävarmuus vähentää vientiä.

Epävarmuuden kasvu ja pelko turvallisuudesta johtaa kulutuksen vähenemiseen. Kun ihminen menettää työpaikan tai on lomautus- tai työttömyysuhan alla, kulutus laskee.

Parasta talouspolitiikkaa ovat toimet, joilla vähennetään pandemian aiheuttamaa epävarmuutta ja pelkoa. Suomen linja, eli hallittu viruksen leviäminen, kasvattaa yritysten ja kuluttajien epävarmuutta ja pelkoa turvallisuudesta, terveydenhoitojärjestelmän kestokyvystä ja taantuman syvyydestä ja kestosta.

Pyrkimys epidemian nopeaan tukahduttamiseen ja jälkihallintaan Etelä-Korean malliin – testaamalla, jäljittämällä, eristämällä ja hoitamalla – vähentäisi epävarmuutta ja pelkoa.

Ajoittain väitettään, että tukahduttamispolitiikka tarkoittaa kovia ja pitkiä rajoituksia. Etelä-Korea on kuitenkin harjoittanut tukahduttamispolitiikkaa, joka on mahdollistanut liikkumisen ilman pitkiä rajoituksia ja pelkoa.

Hetemäen raportissa tunnustetaan pandemian tuoma epävarmuus. Elpymiseen kuitenkin luotetaan rajoitteiden poistamisen jälkeen, ”kun kuluttajat pääsevät taas kuluttamaan ja yritykset uskaltavat taas investoida”.

Keskeistä on tulkintaero siitä, kuinka nopeasti ja voimakkaasti talous voi elpyä pandemian keskellä. Yhden tutkimuksen mukaan epävarmuuden kasvu aiheuttaa USA:ssa noin 10 prosentin bkt:n vähenemisen tänä vuonna, josta ison osan selittää koronapandemia.

Hetemäen raportissa sanotaan, ettei epidemian täydellinen tukahduttaminen pysyvästi ole realistinen vaihtoehto. Tästä voidaan olla samaan mieltä, koska vaikeisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin on epärealistista vaatia täydellisistä ja pysyvää ratkaisua.

Jantunen korostaa, ettei vaarallisiin tartuntatauteihin (MERS, SARS, ebola ja zika) ole löydetty pysyvää ratkaisua, mutta niiden aiheuttamat epidemiat ovat tukahdutettu takaiskusta huolimatta.

Koronapandemian hallittu leviäminen lisää epävarmuutta ja syventää taantumaa. Tukahduttamispolitiikka olisi vähentänyt epävarmuutta ja pelkoa ja luonut pohjan paremmalle kehitykselle terveyden ja talouden suhteen.

Koronaa ei tarvitse tukahduttaa täydellisesti ja pysyvästi, vaan siinä mittakaavassa, että voisimme elää ilman pelkoa tulevasta. Tähän on pysynyt Etelä-Korea.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston taloustieteen kandiohjelman johtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 2. Yhtymäkokous hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen, kokoomuksen lahtelaiset edustajat uhmasivat kaupungin ohjeistusta ja äänestivät puolesta
 3. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 4. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 5. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Espoossa ilmennyt koronaa päiväkodissa ja hoivapalveluyrityksessä
 7. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 8. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 11. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 12. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 13. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 14. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"
 15. Alkometrejä saa halvimmillaan kympillä, täysin luotettavan laitteen hinta on yleensä kolminumeroinen – "Rattijuopumus se vasta typerää on, ja usein kallistakin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.