Anne Honkasen Esalainen: Ämpäreille löytyi käyttöä koronakeväänä – ja samalla syntyi jotain iloa tuottavaa

Anne Honkanen

Koronakeväänä iloa ovat tuottaneet jäljitelmät, joita eristyksissä olevat ihmiset ovat tehneet taideteoksista.

Kyse ei ole maalaamalla tai piirtämällä tehdyistä kopioista vaan jäljitelmistä, joita ihmiset ovat toteuttaneet erilaisten kodin kapistusten ja perheenjäsenten avulla. Näitä asetelmia he ovat sitten valokuvanneet ja jakaneet sosiaalisessa mediassa.

Jäljitelmiä tehdessä käyttöä on löytynyt niin wc-paperirullille kuin säilykepurkeille, joita ihmiset varsinkin eristysolojen alkuvaiheissa ovat ilmeisesti hamstranneet ympäri maailmaa. Niistä ja monista muista kodin esineistä ihmiset ovat luoneet kekseliäitä ja hauskoja jäljitelmiä monista tunnetuista ja vähemmän tunnetuista taideteoksista.

Suomessa karanteenitaidetta on haastanut tekemään muun muassa Museokortti. Haaste sai täälläkin tuulta alleen ja sadat ihmiset ovat julkaisseet valokuvia omista karanteenitaideteoksistaan somessa.

Yksi kuvista on Museokortin haasteessa palkitun Aino-Mari ja Jussi Tuurin mainio versio Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti -maalauksesta. Maalauksessahan äiti istuu kuolleen poikansa vieressä Tuonelan virran varrella. Tuurien jäljitelmä on syntynyt perheen olohuoneen lattialla. Vaikeinta oli tekijöiden mukaan kuvata maalauksessa näkyviä punaisia kiviä. Punainen pölynimuri ja punaiset lelut ajoivat kekseliäästi asiaa. Lemminkäisen kasvoille on aseteltu Tuurien versiossa liinan sijasta koronakevääseen viittaavia arkkeja wc-paperirullasta.

Kansainvälisesti tunnetuista museoista jäljitelmiä ovat omista kokoelmistaan rohkaisseet tekemään muun muassa hollantilainen Rijksmuseum ja yhdysvaltalainen Getty-museo.

Lahden seudulla ainakin Orimattilan taidemuseo on lähtenyt tempaukseen mukaan. Se on pyytänyt ihmisiä toteuttamaan omia versioitaan museon kokoelmien teoksista.

Jäljitelmiä katsellessa on selvinnyt myös se, miksi suomalaisten kannattaa jatkossakin jonottaa sinnikkäästi ilmaisia ämpäreitä, kun niitä tulee tarjolle. Ämpärit ovat nimittäin hyvin käyttökelpoisia karanteenitaiteen luomiseksi erityisesti vanhoista muotokuvista – jos ikinä joudumme uudelleen vastaavanlaiseen eristystilanteeseen.

Ämpäristä saa päähineen, joita näkee erityisesti vanhoissa naisten muotokuvissa: tiedättehän, niitä varsin korkean lieriön muotoisia päähineitä, joihin saattaa olla kiinnitettynä myös huntu. Ei muuta kuin ämpäri päähän. Jos sangan saa venytettyä vielä leuan alle, niin ämpäri käy myös hyvin esittämään kypärää – jo laajeni kerralla jäljitelmientekomahdollisuus muotokuvista teoksiin, joissa on kuvattu taisteluita.

Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä kotimaista koronataidetta löytyy ainakin tunnisteilla karanteenitaidetta ja museokortti ja kansainvälisiä tuotoksia ainakin tunnisteilla betweenartandquarantine ja tussenkunstenquarantaine.

Taidejäljitelmien teko on muuten oiva vinkki kuvaamataidon ja miksei käsityön opettajille. Jäljitelmät syntyvät oppilaiden kotona helposti ilman erityisiä välineitä tai tarvikkeita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 4. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 5. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 6. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. F1-legenda haluaa nähdä "ilkeän Bottaksen", joka haastaa Hamiltonin henkisesti
 15. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.