Pääkirjoitus: Ravintolatuki oli pettymys

Ravintolat ovat olleet suljettuna jo yli kuukauden. Juha Peurala

Ravintoloiden mielestä hallituksen esittämä tuki on kuin raa'aksi jäänyt pihvi. Alan yrittäjien terveiset valtiovallalle voisi tiivistää kliseisesti niin, että toimet ovat oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä. Hallituksen tukipaketti on kooltaan noin 120 miljoonaa euroa. Ravintolat itse arvioivat tarvitsevansa menetysten paikkaamiseen 350 miljoonaa euroa.

Ravintolat suljettiin valtioneuvoston päätöksellä 4. huhtikuuta. Ne ehtivät siten olla suljettuna lähes kaksi kuukautta, kunnes ravintoloiden avaaminen tietyin rajoituksin on jälleen mahdollista kesäkuun alusta alkaen. Toimenpide oli raju ja kohdistui kokonaiseen toimialaan.

Vain pieni joukko yrityksiä pystyi järjestämään ruoka-annosten ulosmyyntiä ja niilläkin ne korvasivat vain osan menetetystä liikevaihdosta. Tuen tarve ja myöntäminen on siten hyvin perusteltua. Totta on sekin, että mikään euromäärä ei pelasta siltä, etteikö alan toimijoita kaatuisi. Jo valmiiksi heikossa tilanteessa olleet ravintolat eivät välttämättä kurimuksesta nouse. Paikallinen esimerkki on Vierumäen majoitus- ja ravintolatoiminnot eli Vierumäki Country Club, joka haettiin konkurssiin pari viikkoa sitten.

Ravitsemusala hakee tässä tilanteessa – muiden tavoin – parasta mahdollista saatavilla olevaa korvausta. Piikki tuntuu olleen auki monelle vähemmänkin rahan tarpeessa olevalle. Realismia on, ettei valtio tule vastaan täysimääräisesti.

Osan menetyksistä ravintolat ja niiden lomautetut työntekijät joutuvat kärsimään selkänahassaan. Eduskunta edellytti rajoitukset hyväksyessään, että syntyneet kustannukset on paikattava kohtuullisesti ja rajoituksen vaikutuksia on lievennettävä.

Kysymys kuuluu, mikä tässä tilanteessa on kohtuullista ja lieventävää.

Kysymys kuuluu, mikä on kohtuullista ja lieventävää.

Jos toiminta pysäytetään valtion toimesta, miten arvioidaan vakuuttavasti menetyksiä? Ravintoloiden mielestä on ollut väärin verrata liikevaihtoa alkuvuoteen, koska se on alalla muutenkin hiljaisempaa aikaa. Ymmärrettävästi oikeampi vertailu olisi ollut viime vuoden vastaava aika, jolloin kausivaihtelut eivät vaikuta vertailun lopputulokseen. Matkailu- ja ravitsemusalaa edustavan Maran mukaan ravitsemisliikkeiden myynti huhti-toukokuussa vuosi sitten oli noin miljardi euroa. Hallituksen esittämä korvaus on tästä vain 12 prosenttia.

Aiheellisesti on esitetty kritiikkiä siitäkin, miksi isot toimijat saavat suhteessa vähemmän tukea kuin pienet. Iso koko ei välttämättä auta kriisistä selviämisessä, ja isosta konkurssista tulee paljon työttömiä. Tämä nähtiin Vierumäelläkin.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut