Pääkirjoitus: Lahti ei luovu Energiastaan

Jouni Haikarainen aloittaa kesäkuussa uutena toimitusjohtajana täysin kaupungin omistuksessa pysyvässä Lahti Energiassa. Sami Kuusivirta

Nyt on viimeistään selvää, ettei Lahden kaupunki halua vähäisimmissäkään määrin luopua tärkeimmästä tytäryhtiöstään Lahti Energiasta, jonka omistamista koskevalle strategialleen se on tutkinut vaihtoehtoja viime syksystä lähtien. Kaupunginhallitus sinetöi jo jonkin aikaa kypsyttelemänsä ratkaisunsa maanantaina päättämällä lopettaa yhtiön vähemmistöosuuden myyntiä koskevan selvitystyön.

Julkisten perustelujen mukaan selvitykseltä vei pohjan koronakriisi. Rahoitusmarkkinat ovat muuttuneet nopeasti aivan toisenlaisiksi kuin alkuvuonna, jolloin kaupunginhallituksella oli vielä aikomus viedä alulle pantu selvitys valtuuston käsiteltäväksi myöhemmin keväällä.

Käytännössä yhtiön omistuksen jakaminen pilkkominen tuli tyrmätyksi jo maaliskuussa. Demareiden kunnallisjärjestön hallitus linjasi silloin, että Lahti Energian ydinliiketoiminnot on syytä pitää sataprosenttisesti kaupungin omistuksessa.

Valtuuston suurimman puolueen ilmaistua kielteisen kantansa selvin sanoin kävi ilmeiseksi, ettei kaupungin enää kannata tuhlata ruutiaan asian enempään selvittämiseen. Valtuuston enemmistöä olisi tuskin saatu myynnin kannalle, vaikka selvitys olisi valmistuttuaan sitä puoltanut.

On tosin mahdollista, etteivät selvitysmiehetkään olisi päätyneet pitämään kaupantekoa järkevänä, vaikka olisivat saaneet tehdä työnsä loppuun. Eihän kaupungilla ole ollut paljon valittamista Lahti Energian ainoana omistajana olkoonkin, että sillä on yhtiössä suuret taloudelliset vastuut, joita viime vuosien mittavat voimalainvestoinnit ovat entisestään kasvattaneet.

Vastapalvelukseksi Lahti Energia on pystynyt tukemaan omistajaansa tasaisen varmalla osinkovirrallaan ilman, että kaupunkilaiset olisivat joutuneet maksamaan sähköstään ja lämmöstään kohtuuttoman korkeaa hintaa. Käytäntö on ollut kaupungille ainoana omistajana mieluisa ja tarpeellinen, mutta ei ole takeita siitä, kuinka myötämielisesti yksityinen omistajakumppani suhtautuisi sen jatkamiseen.

Ikävä kyllä Lahti Energian tuloksentekokykyä on viime aikoina alkanut varjostaa energian markkinahintojen epäsuotuisa kehitys höystettynä yhä yleisemmiksi käyvillä leudoilla talvilla. Siksi oli paikallaan, että päättäessään pitää Lahti Energiasta tiukasti kiinni kaupunginhallitus varautui edelleen selvityttämään vaihtoehtoja yhtiön arvon ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi. Myöskään riskien hallintaa ei pidä unohtaa selvitystyössä, jonka tueksi yhtiön uudella toimitusjohtajalla Jouni Haikaraisella lienee esittää kosolti tuoreita ajatuksia.

Kaupungilla ei ole ollut paljon valittamista ainoana omistajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu