Lukijalta: Valintaperusteiden muutos oli valtava pettymys

Adina Nivukoski

Suomen Lukiolaisten Liitto on tyrmistynyt siitä, että yliopistot ovat osalla aloista päättäneet kasvattaa todistusvalintakiintiöitä voimakkaasti kevään yhteishaussa.

Joillain aloilla todistusvalinnan osuutta on nostettu peräti 90 prosenttiin. Korkeakoulut tiedottivat haun muuttuneista valintaperusteista ennen vappua.

Valintaperusteiden muuttaminen kesken prosessin on heikentänyt yliopistoon hakevien mahdollisuutta valmistautua valintakokeisiin. Valmistautuminen on vienyt hakijoilta paljon aikaa, joten kesken kaiken tulevat muutokset on monelle suuri pettymys.

Lukiolaisten Liiton mielestä muutokset ovat kohtuuttomia erityisesti tänä keväänä valmistuville ylioppilaille, joiden keväässä on ollut paljon epävarmuutta ja stressiä.

Ensin kirjoituksia aikaistettiin, sitten oli viikkojen epävarmuus korkeakouluhaun valintaperusteista, ja nyt vielä kirjoitusten painoarvoa nostettiin.

Todistusvalinnan kasvattaminen kesken valintaprosessin heikentää yhdenvertaisia mahdollisuuksia hakea yliopistoon. Se on aiheuttanut monille toivottomuutta omista onnistumismahdollisuuksista.

Muutokset ovat kohtuuttomia erityisesti tänä keväänä valmistuville ylioppilaille, joiden keväässä on ollut paljon epävarmuutta ja stressiä.

Lukiolaisten Liitto olisi toivonut, että hakijoita ja opiskelijoita olisi kuultu tarkemmin, kun muutoksia opiskelijavalintoihin suunniteltiin. Tämä olisi ollut tärkeää oikeusturvan näkökulmasta, koska valintaperusteiden muutoksiin ei ole valitusoikeutta.

Ammattikorkeakoulut ilmoittivat jo huhtikuun alussa, ettei todistusvalintaa lisätä ja valintakokeet järjestetään etänä. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry tiedotti, että AMK-valintakoe järjestetään kaksivaiheisena.

Ensimmäinen vaihe toteutetaan etäkokeena 4.6. ja todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.

Lukiolaisten Liitto pitää ammattikorkeakoulujen päätöstä vastuullisena ja tervetulleena.

Kirjoittaja on Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.