Marjaana Laholan Esalainen: Epidemiassa kuluttavinta on Schrödingerin koronavirus

Marjaana Lahola

Poikkeustila on alkanut tulla uniin.

Olen harvemmin ihminen, jonka unilla ja todellisuudella on kummemmin yhtymäkohtia keskenään. Töistäkin olen nähnyt unia vuosien varrella erittäin harvoin ja silloinkin vain poikkeustapauksissa. (Kuten silloin, kun opiskeluaikana hermoilin kesätöiden alkamista. Unesta huolimatta en saanut potkuja ensimmäisenä työpäivänä.)

Nyt kuitenkin unissani ravaavat tasaiseen tahtiin työkaverit, joiden asioita en enää heräämisen jälkeen muista. Lisäksi näen unta perheenjäsenistä, jotka ovat kaiken lisäksi alkaneet jostain syystä käyttäytyä unimaailmassa välillä niin typerästi, että vielä heräämisen jälkeenkin ärsyttää.

Kun hallitus päätti koulujen avaamisesta, seikkailin seuraavana yönä sattumanvaraisen lukion villeissä vappukarnevaaleissa järkyttyneenä siitä, että ketään ei näyttänyt kiinnostavan minkäänlaisen välimatkan pitäminen.

Selvästi alitajuntakin alkaa olla pikkuhiljaa koronalla ja pienentyneellä elämänpiirillä kyllästetty.

Tein vastikään Etelä-Suomen Sanomia varten verkkokyselyn, jossa kysyin ihmisiltä muun muassa, millaista uusi arki on: ihan kamalaa vai tosi mukavaa. Vastaukset tuntuivat peilaavan omia kokemuksiani: 1–5-janalla valtaosa merkkasi vastaukseksi vähintään kolmosen. Ihan kamalaa oli vain yhdellä vastaajasta noin sadasta.

Eli tässähän tämä menee.

Muutoksia on silti meneillään: hinku johonkin normaaliin tuntuu kasvavan pienellä mutta selvällä käyrällä, samaa tahtia kesän lähestymisen kanssa.

Sen näkee ensinnäkin siitä, että lehdissä on alkanut pikkuhiljaa näkyä muitakin juttuja kuin koronasitä ja koronatätä.

Toisaalta omakin mielentila muuttuu. Haaveissani kehittelen erilaisia keinoja ja tapoja, joilla taudin voisi yhteiskunnassa sairastaa pois turvallisesti ja järjestelmällisesti. Niillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, mutta ideoiden typerä huumori piristää vähän samaan tapaan kuin haaveilu siitä, mitä tekee ensimmäisenä "sitten kun tämä on ohi".

Ehkäpä kuluttavinta koko tilanteessa onkin niin sanottu Schrödingerin koronavirus. Tiedättekö Schrödingerin kissan? Se on todella makaaberi ajatuskoe, jossa suljetussa laatikossa oleva kissa on periaatteessa yhtä aikaa hengissä ja hengetön – tilanteen nimittäin tietää vasta, kun laatikon kansi avataan.

Koronaviruksen suhteen meidän taas on täytynyt jo pari kuukautta käyttäytyä kuin meillä sekä olisi että ei olisi virusta. Jos olet oireeton kantaja, voit tietämättäsi tartuttaa jonkun toisen. Jos sinulla ei olekaan sitä, joku toinen voi tartuttaa sinut.

Toisissa tilanteissa tieto – tai no, ennusteet – lisäävät tuskaa. Esimerkiksi ennuste noin kaksi vuotta kestävästä pandemiasta ( HS) tuntuu tuskaiselta, kun mieluummin tuudittautuisi yltiöoptimistiseen ajatukseen, että rokote on täällä vuoden loppuun mennessä.

Itseään on voinut yrittää piristää myös sillä, että poikkeustilan myötä kammottu FOMO eli fear of missing out on pitkälti kadonnut. Kun kenelläkään muuallakaan ei ole villejä juhlia, ei ole tarvetta olla kateellinen. Mutta kaksi vuotta? Auts.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.