Markus Pirttijoen Esalainen: Koronasta tuli uusi Suomi-Ruotsi-maaottelu

Markus Pirttijoki

Suomalaisilla ja ruotsalaisilla on tapana kilpailla kaikesta. Hegemoniaa on koettu niin jääkiekkokaukalossa, hiihtoladuilla kuin yleisurheiluareenoillakin. Runsaan vuoden kuluttua saatamme päästä mittelemään paremmuudesta myös jalkapallon arvokisoissa.

Parhaillaan on käynnissä ihan uusi maiden välinen voimainkoitos. Laji on korona. Tässä pelissä ei kuitenkaan naputella puisia kiekkoja pelilaudan nurkkapusseihin vaan nyt lasketaan ruumispusseja.

Ruotsin valitsema koronastrategia on sallivuudessaan hyvin poikkeuksellinen. Kieltojen sijaan on jaeltu suosituksia. Niinpä koulut, ravintolat ja laskettelukeskukset on pidetty auki. Ruotsiin on tultu bilettämään ulkomaita myöten, kun juhlinta muissa EU-maissa on ollut kiellettyä. Ruotsin politiikalle on löytynyt verrokki lähinnä Valko-Venäjältä, jossa maan johto ei pidä koronaa flunssaa kummempana.

Väkimäärään suhteutettuna Ruotsissa on kuollut koronaan 10 kertaa enemmän ihmisiä kuin Norjassa ja Suomessa.

Tuntuu uskomattomalta lukea uutisista, että Ruotsin viranomaiset ovat ihmeissään korkeasta sairastuneiden ja kuolleiden määrästä. Eivätkö ruotsalaiset tiedä, mitä muualla tapahtuu vai eivätkö välitä, vai yrittävätkö ihmettelyllään antaa sen vaikutelman, että välittävät vaikka eivät kuitenkaan välitä? Syyksi löysälle suosituspolitiikalle on mainittu sekin, että Ruotsilla, joka on viimeksi ollut sodassa yli 200 vuotta sitten, ei ole ollut valmiina samanlaista poikkeusolojen lakipakettia kuin Suomella.

Ruotsi on useaan otteeseen korostanut, että Suomi on heitä jäljessä, tässäkin. Tautihuipun piti tulla Suomeen kaksi viikkoa Ruotsin jälkeen. Vaan kun sitä ei tullutkaan, koronapelin taktiikkaa on muutettu.

Ruotsalaiset pitävät suomalaisten strategiaa epäonnistuneena, koska rajoitustoimet siirtävät taudin ryöpsähtämistä kaiken aikaa myöhemmäksi. Ruotsin suurimman päivälehden Svenska Dagbladetin pääotsikoissa oli uutinen: "Suomen tautihuippu vasta syksyllä". Sentään sen yläpuolelle oli nostettu uutinen, jossa kerrottiin 81 uudesta kuolemantapauksesta Ruotsissa.

Suomen strategia on ollut se, että terveydenhuoltojärjestelmä pidetään pystyssä eivätkä tehohoitolääkärit joudu Etelä-Euroopan kollegoidensa tavoin jakamaan potilaille värilappuja sen merkiksi, kuka on oikeutettu jatkamaan elämäänsä ja kuka ei. Inhimillisesti oikein. Samalla poikkeusolot kestävät pitkään ja niistä tulee pitkä ja kallis lasku.

Ruotsalaisten pelitaktiikka on kertarutina. Ihmiset sairastuvat ja kuolevat. Inhimillinen hinta on kova. Yhteiskunta ja talous toipuvat kuitenkin kenties nopeammin.

Ruotsalainen taktiikkaa uppoaa meikäläisiin, koska lähtökohtaisesti olemme aina väärässä. Yrityselämän klassinen kysymys kuuluu: "miten tämä asia on hoidettu Ruotsissa?". Jos omaa ideaa ei ole, se varastetaan ruotsalaisilta. Jos oma idea on erilainen kuin ruotsalaisten, ruotsalaisten idea on parempi.

Koronapeli on katsojalle vaikea seurattava. Voittaja on selvillä vasta kauan sen jälkeen, kun olemme ehättäneet debytoida jalkapallon arvokisoissa – kenties sielläkin Ruotsia vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.