Pääkirjoitus: Korona tyrmäsi lopullisesti Vierumäen Country Clubin

Koronakriisin vuoksi asetetut rajoitukset kuivattivat nopeasti Vierumäen Country Clubin kassavirran. Katja Luoma

Koronakriisi koettelee tunnetusti matkailu- ja ravintola-alaa kautta maailman. Hiljattain kriisi saalisti Päijät-Hämeessä yhden toistaiseksi suurimmista uhreistaan, kun Vierumäen Country Club (VCC) hakeutui konkurssiin.

VCC lukeutuu yli 90-vuotiaan Suomen urheiluopiston ympärille kasvaneeseen yritysryppääseen, joka on kärsinyt suurista talousongelmista jo paljon ennen koronakriisin puhkeamista.

Toissa vuonna Vierumäellä aloitettiin määrätietoinen tervehdyttämistyö, kun energiayrittäjä Mika Anttosen Keele oy hankkiutui Vierumäki-yhtiöiden pääomistajaksi pelastaakseen maineikkaan urheiluopiston valmennuskeskuksineen. Operaatio ei auttanut pitämään elossa raskaasti velkaantunutta VCC:tä, joka vastaa alueen hotellista ja ravintoloista.

Koronakriisi iski VCC:n kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan, juuri kevätsesongin aattona. Liikuntapalveluiden hiljeneminen ja ravintoloiden sulkeminen kuivatti kassavirran nopeasti. Pääomistajan kärsivällisyys loppui, ja VCC haettiin konkurssiin urheiluopiston muiden toimintojen jatkuvuuden turvaamiseksi.

Lomahuoneistojaan Vierumäki Country Clubin kautta vuokranneet jäänevät ilman vuokratuloja

VCC:n konkurssi on tietenkin kova kolaus etenkin sen myötä työnsä menettäville 170 ihmiselle sekä Heinolan kaupungille, jonka suurimpiin työnantajiin yhtiö lukeutui. Sitä se on myös koko Vierumäen liikunta- ja matkailupalvelujen kokonaisuudelle olkoonkin, että Suomen Urheiluopiston kannatusosakeyhtiö ja Vierumäen Infra oy jatkavat elämäänsä vastedeskin niin tavalliseen tapaan kuin se on mahdollista kolmannen pyörän pudottua rattaista.

VCC:n konkurssi hankaloittaa myös muiden Vierumäellä toimivien tahojen elämää. Moni VCC:n tarjoamiin palveluihin tukeutunut joutuu nyt tulemaan toimeen ilman niitä ainakin toistaiseksi.

Pääomistajan kärsivällisyys loppui.

Vierumäki-yhtiöt on laatimassa uutta strategiaa opiston tulevaisuuden turvaamiseksi. Siinä määritellään, millaisia palveluja alueella jatkossa voidaan tarjota.

Urheiluopiston omistuksessa on ollut noin puolet alueen majoituskapasiteetista, jolle tarpeen ovat luoneet alueen runsaat liikuntapalvelut asiakkaineen. Vaikka hotelli- ja ravintolapalvelujen järjestäminen liiketaloudellisesti kestävällä tavalla on ollut Vierumäellä vaikeaa normaaleinakin aikoina, tuntuisi oudolta, jos niille ei enää nähtäisi lainkaan tarvetta.

Toki tärkeintä on pyrkiä pitämään huoli Vierumäen ytimestä, urheiluopistosta ja valmennuskeskuksesta. Silti jatkoa toivoisi myös hotelli- ja ravintolatoiminnoille yksin niiden merkittävän työllistämisvaikutuksen johdosta. Jonain päivänä koronakriisikin on ohi.

Vierumäen uusi alku saattaa olla hankala

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut