Terhi Säynäjärven Esalainen: Voisimmeko välttyä pelko- ja käpertymisepidemialta?

Terhi Säynäjärvi

Aluksi olin tiukkana. Ei yhtään turhaa liikettä kodin ja lähimetsän ulkopuolelle.

Kun tietoa koronatilanteesta alkoi tulla lisää, eivätkä sairaalat täyttyneet, tunnelma muuttui. Olen jopa käynyt kuntosalilla, koska päättelin, ettei yli tuhannen neliön tiloissa kaukaa nähty kuntoilija tai kaksi voi olla suuri riski. Ja kyllä, käsidesin käyttö sujuu sielläkin rutiinilla.

Nyt näyttää siltä, että lähiviikkoina yhteiskunta avautuu edes vähäsen. Lapset pääsevät kouluun, vaikkakin vain muutamaksi viimeiseksi viikoksi ennen kesälomaa.

Monet sanovat, ettei ole järkevää avata kouluja ja ottaa riskiä, eivätkä lapset ehdi niin lyhyessä ajassa enää oppia paljoakaan. Lapsilla on kuitenkin oikeus kouluun ja kaikkeen hyvään, mitä se tuo tullessaan oppimisen lisäksi. He ovat jo maksaneet kovan hinnan epidemian hidastamisesta. Kaikissa perheissä etäopiskelu ei ole sujunut auvoisesti. Lastensuojelu joutuu vielä tarttumaan moniin tämän poikkeustilan synnyttämiin ja kärjistämiin ongelmiin.

Pitää myös muistaa, että vaikka rajoitustoimet ovat nyt tehonneet loistavasti, voi tulla uudelleen sellainen tilanne, että niitä on pakko ottaa käyttöön. Siksi on turha käpertyä silloin, kun tilanne on hyvä.

Rajoittamisilla puututaan raskaasti perusoikeuksiin. Jokainen niiden avulla pelastettu elämä on tietysti arvokas. Mutta kun kyseessä on pandemia, asiaa on pakko pohtia myös laajemmin kuin yksittäisen ihmishengen näkökulmasta. Tämä ei ole helppoa, koska kuolemasta puhuminen on hyvin vaikeaa, jopa tabu.

Olemme tottuneet siihen, että kaikki riskit hallitaan. Kuolema on ulkoistettu jonnekin kauas, pois tietoisuudesta.

Terveystaloustieteessä elinvuosia ja niiden hintoja lasketaan rutiinilla. Tuotantotalouden professori Paul Lillrank muistutti Ylen ykkösaamussa (27.4.), että rajoitustoimien hinta pitää suhteuttaa laatukorjattuihin elinvuosiin, joita toimilla voidaan saavuttaa. Mittareita on hänen mielestään syytä käyttää, ja lopettaa tunteisiin perustuva panikointi.

Ehkä tällaisia lukuja kannattaisi avata suurelle yleisöllekin enemmän, kun rajoituksia aletaan purkaa. Kansantaloutta ei kannata päästää sortumaan. Ei ole hyvä käyttää lääkettä, joka on tappavampi kuin itse tauti.

Rokotus koronavirukseen on käytössä vasta vuoden tai kahden päästä. Niin kauan kaikkea ei voi pitää kiinni. Rajoitukset on syytä kohdistaa vain niihin, jotka ovat riskiryhmässä.

Tarvitsemme positiivisia signaaleja siitä, että elämä kantaa. Myös tästä syystä koulujen avaaminen on tärkeää.

Välillä voisi olla hyvä julkaista kuolinlukuja muistakin sairauksista kuin koronaviruksen aiheuttamasta. Tässä yksi: sydän- ja verisuonitauteihin kuolee vuosittain lähes 19 000 ihmistä. Koronavirukseen on tähän mennessä kuollut hieman yli 200.

Paljon sairauksia on poikkeusolojen aikana jäänyt vaille diagnoosia, koska kiireettömiä aikoja ensin peruttiin ja sitten ihmiset alkoivat karttaa lääkärissä käyntiäkin. Tästä voi seurata pitkiä jonoja ja ennenaikaisia kuolemia – toivottavasti ei yhtä aikaa mahdollisen koronapiikin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.