Erno Laisin Esalainen: Kokoomus ei voi lakaista tapaus McCarronia maton alle – pelkät puheet eivät enää riitä

Erno Laisi

Lahden kokoomuksen valtuustoryhmän jäsen, teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron sai syyttämättäjättämispäätöksen epäillystä seksuaalisesta ahdistelusta huhtikuun puolivälissä. Perusteena syyttämättäjättämiselle oli epäillyn rikoksen vähäisyys.

Syyttämättäjättämispäätös on seurausta Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän juhlien tapahtumista vuonna 2018. Valtuutettu Elisa Lientola (vas.) teki rikosilmoituksen McCarronin toiminnasta. Lientolan mukaan McCarron puristi häntä takapuolesta ja rinnasta. Syyttäjä jätti syytteen nostamatta, vaikka katsoikin tapauksessa olleen todennäköiset syyt syytteen nostamiseksi.

Journalisti-lehden haastattelussa rikosoikeuden professori Matti Tolvanen ihmetteli erikoissyyttäjä Pia Mäenpään syyttämättäjättämispäätöstä. Hänen mukaansa syyttäminen olisi ollut perusteltua.

Tolvasen mukaan takapuolen puristaminen julkisella paikalla on tyyppiesimerkki teoista, jotka on haluttu Suomessa kriminalisoida.

McCarron aloitti syyttämättäjättämispäätöksen jälkeen tökerön tiedotusoperaation, jossa hän yritti puhua itsensä puhtaaksi pulmuseksi, vaikka syyttämättäjättämispäätöksessä McCarron ei todellakaan saanut puhtaita papereita toiminnastaan.

McCarron ei osannut hillitä itseään parin viikon takaisessa Radio Voiman lähetyksessä ollenkaan. Hän vertasi omaa tilannettaan pöyristyttävällä tavalla neuvosto-Venäjän ja natsi-Saksan poliittisiin vainoihin.

McCarronin toiminta on ollut syyttämättäjättämispäätöksen jälkeen mauttomuudessaan vailla vertaa.

McCarronin toiminta on ollut syyttämättäjättämispäätöksen jälkeen mauttomuudessaan vailla vertaa.

Paikallisen kokoomuksen on nyt punnittava, meneekö hyväksyttävän käytöksen raja syyttämättäjättämispäätöksessä.

Hyväksyykö kokoomus McCarronin toiminnan itsenäisyyspäivän vastaanotolla vuonna 2018 ja julkiset ulostulot tapaukseen liittyen keväällä 2020?

Jos kokoomuksen valtuustoryhmä ei hyväksy McCarronin toimintaa ja käytöstä, mitä seuraamuksia siitä McCarronille koituu?

Kokoomuksen paikalliset toimijat ovat useaan otteeseen sanoneet tuomitsevansa seksuaalisen ahdistelun ja häirinnän. Joulukuussa 2018 silloinen Hämeen kokoomuksen puheenjohtaja Juha Rostedt sanoi ESS:lle, että puolueella on "täysi nollatoleranssi häirintää kohtaan".

Samaa toistelivat muut kokoomustoimijat ESS:n haastattelussa viime viikolla.

Miten kokoomus suhtautuu syyttämättäjättämispäätöksen kohtaan, jossa todetaan, että esitutkinnassa ei tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella Lientolan kertomuksen luotettavuutta olisi ollut syytä epäillä.

Pelkät puheet nollatoleranssista eivät enää riitä.

Kokoomuksen valtuustoryhmä saa luonnollisesti itse päättää, onko McCarron jatkossakin ryhmän jäsen.

Sen sijaan teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajan henkilöllisyys ei missään tapauksessa ole vain kokoomuksen oma asia.

Jos kokoomus ei osaa, uskalla tai halua vetää johtopäätöksiä, on muiden valtuustoryhmien avitettava.

Jokaisen valtuustoryhmän tulee tykönään pohtia, löytyykö niiltä yhä luottoa McCarroniin merkittävän lautakunnan puheenjohtajana kaiken tämän jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.