Lukijalta: Lahti panostaa työllisyyteen – on hakemassa mukaan hallituksen mahdolliseen työllisyyskokeiluun

Lahden kaupungin työttömyys on ollut huomattavasti valtakunnan keskiarvotason yläpuolella jo yhdeksänkymmentä luvulta lähtien. Kaupungissa on kuulemani mukaan jopa kolmannen sukupolven työttömiä.

Työttömyys on kuitenkin ollut laskussa jo muutaman vuoden ja niin sanottujen pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt ilahduttavasti. Suurimpana haasteena on nuorisotyöttömyys, koska sen vaikutukset nuorelle ja yhteiskunnalle ovat pitkäkestoisimpia. Lahden työttömyysaste on työllisyyden paranemisesta huolimatta sitkeästi noin neljän prosenttiyksikön verran korkeammalla tasolla, kuin maan keskiarvo.

Maan hallitus on kertonut jatkavansa edellisen hallituksen työllisyyskokeiluja. Kokeilut on kerrotun mukaan tarkoitus rakentaa edellisten kokeilujen pohjalta, joka vaikuttaa hyvältä tavalta edetä. Lahden kaupunki on hakemassa mukaan hallituksen mahdolliseen työllisyyskokeiluun. Tavoitteena on yhdistää eri toimijoiden resurssit ja tietojärjestelmät yhteiseen käyttöön kaupungin työnjohdon alle. Tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että te-toimistosta siirtyisi henkilöresursseja kaupungin työllisyyspalveluihin ja myös kaupungin työllisyyspalveluiden henkilöstöllä olisi käytettävissä samat tiedot työnhakijoista.

Työllisyyden parantamiseksi on kaupunki organisoimassa työllisyyspalvelunsa ja työllistämisen parissa toimivat toimijat uudelleen entistä huomattavasti tehokkaammin. Kokoamme asiakaspalvelussa ja yritysten kanssa toimivia ”saman katon alle” uudelle palvelutorille Trioon, sekä tiivistämme kuntouttavan työtoiminnan toimintoja parempien tulosten aikaansaamiseksi yhdessä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa.

Useampia yhteydenottoja kirvoittanut kierrätyskeskus Patina on saavuttanut hyvän suosion lahtelaisten keskuudessa. Patina toimii myös kuntouttavan työn toimijana ja on toiminnallaan osoittanut tärkeän paikkansa kaupungissa.

Vaikka Lahden Työn Paikka oy:n toiminta pääosin ajetaan alas, pyritään sen kannattavat toiminnot säilyttämään ja löytämään niille uudet toimijat. Niin myös Patinalle, jonka toiminta halutaan säilyttää uusi toiminnasta vastaava etsien.

Tavoitteenamme on lahtelaisten työllisyyden parantaminen niin, että saavuttaisimme valtakunnan tason niin työttömyysasteella kuin työllisyysasteellakin. Tämä tarkoittaa merkittäviä muutoksia toimintoihin ja riittäviä resursseja, jotta voimme henkilökohtaisesti auttaa jokaista työtöntä löytämään työ- tai opiskelupaikan.

Kun hallituksen lupaama työllisyyskokeilu alkaa ja tiedämme tammi–helmikuussa tarvittavan rahoitustarpeen, uskoisin, että oman kokoomusryhmäni lisäksi myös muut valtuustoryhmät ovat valmiita satsaamaan lisätalousarviossa riittävän summan onnistuaksemme tavoitteessamme.

Sanotaan että työ on parasta sosiaaliturvaa ja niin se onkin. Kun ihmisillä on työ tai opiskelupaikka, koko kaupunkimme hyvinvointi paranee ja terveydelliset, sekä sosiaaliset ongelmat vähenevät. Siksi tavoitteemme on selkeä.

Juha Rostedt

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.